Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Про те, як солити сьомгу, написано чимало статей. Я хотіла б поділитися рецептами, якими користуюся сама. Сама смачна риба виходить з незамороженої тушки.
    Що потрібно для того, щоб засолити сьомгу?
    - Сьомга;
    - сіль;
    - цукор.
    Почнемо з підготовки риби. Для засолки знімати луску не обов'язково. Рибу треба розрізати вздовж по спинці. Витягнути всі нутрощі. Чому я раджу розрізати сьомгу уздовж спини, а не так, як ми звикли, - уздовж черевця? Справа в тому, що уздовж черевця знаходиться жир, який під час засолки випливає назовні. Якщо ж ми ріжемо рибу по спинці, то весь жир залишається всередині, і риба виходить соковитіше.
    Уздовж хребта під плівкою у риби знаходиться кров. Її треба акуратно прибрати. Найпростіше це зробити чайною ложкою - проведіть нею уздовж хребта, і від крови залишиться один спогад.
    Так як риба псується з голови, раджу або просто витягти зябра, або відрізати голову і зварити з неї суп (попередньо все-таки вийнявши зябра). Так як мені не подобається хвостова частина в солоному вигляді, її я теж відрізаю і використовую при варінні юшки.
    Дуже важливо добре промити рибу перед тим, як її засолити. Для цього краще використовувати холодну кип'ячену воду. Якщо промити проточною водою, то риба швидко зіпсується.
    Риба до засолюванні готова. Приготуємо соляну суміш. В основному всі радять брати 2 частини солі і одну частину цукру. Виходить цілком смачна солона рибка. Досвідченим шляхом я прийшла до того, що на полуторакилограммовую рибку (без хвоста та голови) я беру 4 ст. ложки солі і 3 ст. ложки цукру. Причому сіль краще використовувати кам'яну, крупну.
    Спочатку посипаємо сумішшю рибу з одного боку, втираємо сіль з цукром в луску. Розкриваємо сьомгу і посипаємо сольовий сумішшю всередині. Скільки сипати? На око. Я сиплю стільки, щоб вся риба була покрита тонким рівномірним шаром. Закриваємо рибу і натираємо сумішшю верхню частину риби.
    Натерту сіллю і цукром тушку кладемо в поліетиленовий пакет і залишаємо при кімнатній температурі на 1,5-2 години. Після чого прибираємо на 10 годин в прохолодне місце, краще в холодильник. Рибка готова. Завдяки збільшеному кількістю цукру сьомга виходить ніжна і соковита. Якщо ви любите більш жорстке м'ясо, то беріть солі в два рази більше, ніж цукру.
    Ви познайомилися з класичним варіантом того, як засолити сьомгу. Грунтуючись на цьому рецепті, можна приготувати безліч смачних страв.
    Додайте всередину тушки дрібно нарізану зелень, покладіть лавровий лист і чорний перець - і у вас вийде сьомга пряного засолу. Полийте сьомгу соком лимона або лайма, і у вас вийде риба із зовсім іншим смаком.
    Якщо ви не хочете возитися з кістками і лускою за обідом, підготуйте сьомгу заздалегідь. Відріжте хвіст і голову. Акуратно зніміть з тушки шкірку. Розріжте рибу по черевця і видаліть нутрощі. Якщо там виявиться ікра або молока, то їх також можна посолити.
    Розріжте рибу по хребту на 2 половинки, видаліть хребет (він піде у суп). Позбавтеся від всіх кісточок (це зручно робити щипцями для брів, я їх купила спеціально для риби, і вони зберігаються у мене в кухонному шафі).
    Наріжте підготовлену тушку поперек на шматки товщиною 1,5-2 см. Посоліть рибу і додайте в скляний посуд. Залийте рослинним маслом і поставте в холодильник. На наступний день ви без страху і з задоволенням можете насолоджуватися смачною рибкою.
    На 1 кг чистого ваги знадобиться 3 ст. л. солі та 60-70 мл олії. Якщо вам попалася риба з малим вмістом жиру, то кількість масла можна збільшити до 100 мл.
    Тепер ви знаєте, як засолити сьомгу. Приємного апетиту!
    Автор статті: Аліса Гришко