Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Міноги - не те риби, не те звірі, а точніше, невідомо як збереглися до наших днів предки риб, які протягом Середніх віків охоче використовували в їжу знаттю по всій Європі*. У Росії вони були відомі в меншій мірі і далеко не скрізь - але міногу в будь-якому випадку необхідно відзначити як гідну закуску, зокрема, в маринованому вигляді. В цьому рецепті ми будемо маринувати міногу в червоному вині, що цілком підходить до її не зовсім рибному смаку.
    4 порції
    500 р. живий міноги
    сіль
    1 ст. ложка пшеничного та житнього борошна
    рослинна олія
    для маринаду:
    150 мл сухого червоного вина
    1,5 ст.л. червоного винного оцту
    1 цибулина
    2 зубчики часнику
    1 ч.л. цукру
    1 ст.л. солі
    1 ст.л. чорного перцю
    2 лаврових аркуша
    Обезглавьте міног, рішуче протріть сіллю і випатрайте - заняття не дуже просте, але необхідне для того, щоб видалити слиз і кров.
    Запаніруйте в борошні, з усіх боків обсмажте на вогні “вище середнього” протягом декількох хвилин до рум ’ яного кольору, дайте охолонути, після чого наріжте невеликими - близько 5 сантиметрів - шматочками.
    Для маринаду наріжте цибулю пір'ям (можна і півкільцями, але пір'ям все ж краще), роздушіть плоскою стороною ножа і не занадто дрібно наріжте часник, сіль з перцем також не дрібно размелите або роздушіть в ступці, з'єднайте все це з іншими інгредієнтами маринаду, додайте сюди ж жир, вытопившийся з міног і поставте на вогонь.
    Довівши маринад до кипіння, дайте йому хвилину-іншу на те, що випарувати алкоголь, після чого зніміть його з вогню.
    lamprey 2 Мінога, маринована в червоному вині.
    Покладіть шматочки міноги в банку в один шар, зверху викладіть трохи цибулі з маринаду, повторіть процедуру з рештою міногами, а після цього залийте маринадом, щільно закрийте кришкою і поставте у холодильник дня на три.
    Подавайте міногу з чорним хлібом (і я маю на увазі по-справжньому чорний) і зеленню - від кропу або зеленого лука вона буквально змінюється, хоча, здавалося б, куди вже більше.
    * Так, вважається, що король Англії Генріха I помер, наївшись міног. При цьому в сучасній Англії з миногой знайомі не все: Хестон Блюменталь, відтворюючи середньовічні страви в одному зі своїх шоу, приготував міногу за стародавнему рецептом, але трохи перестарався з натуралізмом при подачі, так що його витвір не знайшла відгуку в серцях сучасних англійців.