Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Сьогодні з вами будемо готувати мариновану рибу. В ролі риби - сиг, прісноводний родич лосося, який після засолки або маринування перетворюється на справжній делікатес. Що робити, якщо у вас під боком не сталося Ладозького озера, де водиться цілих сім порід цієї чудової риби? Нічого страшного, візьміть будь-яку іншу - судака, сома, товстолобика… Словом, якщо риба подобається вам у звичайному вигляді, значить, сподобається і в маринованому.
4 порції
1 сиг вагою 400 г.
3 ч.л. крупної солі
1 ч.л. цукру
1 цибулина
150 мл води
50 мл яблучного оцту
2 лаврових листа
кілька горошин запашного перцю і гвоздичок
1 ч.л. насіння гірчиці
1/2 ч.л. солі
1 ч.л. цукру
1 ст.л. рослинного масла
Засолка
Почистіть сига, зніміть філе і видаліть з нього кістки. Перед тим, як приступати до власне маринованию, я рекомендую злегка засолити рибу. Змішайте 3 чайних ложки солі і цукру, натріть цією сумішшю рибу і залиште на дві години.
У принципі, на цьому можна зупинитися - додавши трохи перцю (в ідеалі - рожевого), кропу і зеленого лука, і збільшивши час засолки до 12 годин, ви отримаєте на виході чудового солоного сига, який хороший сам по собі й у будь-яких варіаціях.
Але оскільки ми все-таки вирішили маринувати рибу, через дві години промийте її під проточною водою, акуратно зріжте філе з шкіри і наріжте його невеликими шматочками.
Маринування
У відповідній каструльці з'єднайте воду і оцет, додати лавровий лист, запашний перець, гвоздику, насіння гірчиці, сіль і цукор, після чого доведіть до кипіння. Гарненько розмішавши, щоб сіль з цукром розчинилися в маринаді, дайте йому прокипіти три хвилини, і зніміть з вогню.
Покладіть в невелику (не переживайте, якщо сподобається - наступного разу зробите більше) банку шматочки сига, змішуючи їх тонко нарізані кільцями цибулі, після чого залийте холодним маринадом. Додайте ложку рослинної олії (гарного оливкової або ароматної соняшникової), закрийте кришкою, і акуратно струсніть, щоб спеції розподілилися більш рівномірно.
Спробувати мариновану рибу можна вже на наступний день, а на пік смаку вийде вона, мабуть, за три дні. Поглинає її без церемоній - разом з подмаринованным цибулею, чорним хлібом і різноманітною зеленню.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін