Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Мойва - риба за теперішніх часів абсолютно негламурна, майже пролетарська, але і її можна спробувати приготувати трохи інакше, ніж зазвичай. Звичайно, мойву, як і корюшку або ряпушку, теж можна просто посмажити, запанировав в борошні, і це буде цілком доречно - але якщо ви хочете різноманітності, то ось воно. І так, це не рецепт, а лише ідея, тому звичного списку інгредієнтів не буде. Слідкуйте за руками і включити фантазію.
    Запечена мойва.
    Рибу - а крім мойви так можна приготувати й іншу рибу, начебто кільки, салаки, або сардин, або анчоусів, аби вона була невелика і свіжа - потрібно випатрати (хоча хтось скаже, що це зайве) і, якщо у вас прокинулася кровожерливість, обезголовити. В окремій мисці підготуйте маринад. Його основа - це зовсім небагато кислотної складової (лимонний сік або винний оцет), буквально для аромату, та масло. Яке масло? Зрозуміло, у таких випадках я завжди рекомендую оливкова. Чи можна замінити звичайним рослинним? Зрозуміло, можна.
    Додайте до маринаду інші інгредієнти, ті, які мають яскраво виражений аромат і містять не надто багато вологи: часник, цибуля, петрушка, кінза, розмарин, гострий перчик (сушений, свіжий або маринований), в'ялені помідори, трохи шинки або хамона, і так далі. Спробуйте маринад, виправте на сіль і перець (на ці спеції не скупіться), і перемішайте з рибою.
    Маринаду повинно бути небагато, мойва не має в ньому потопати, але його повинно вистачити, щоб покрити її всю. Є час - дайте їй трохи промаринуватися, немає часу - щільно упакуйте в складену хоча б удвічі фольгу і запікайте. Запікайте на вугіллі, на грилі, в духовці, словом, як ваша душа забажає. Не надто великим “конверту” вистачить 5-7 хвилин при 220-250 градусах, але тут вже дивіться самі. Дістаньте, відкрийте, при бажанні можна повернути в духовку ще на кілька хвилин уже без верхнього шару фольги - а потім вже подавайте.
    Автор: Олексій Онєгін
    Фото автора