Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Ньокі - це картопляні галушки. Для приготування ньокк, крім картоплі, треба трохи борошна (співвідношення приблизно 3:1). Тісто повинно вийти м'яким, еластичним, не прилипати до рук і обробній дошці. Ньокі можна їсти відразу, посипати сиром, а можна з соусом. Я приготувала вершковий соус з шматочками копченої сьомги і зелені.
    Інгредієнти:
    картопля - 700г;
    борошно - близько 200г;
    сіль - за смаком;
    для соусу: сьомга (холодного копчення) - близько 150г;
    вершки (10% жирність) - близько 200 мл;
    зелень (наприклад, рукола або зелена цибуля) - за смаком.
    Приготування:
    Картопля вимити, покласти в киплячу підсолену воду і варити до готовності. З вареної картоплі злити воду, дати картофелинам трохи охолонути і очистити.
    У італійців для подрібнення картоплі для приготування ньокк є спеціальне пристосування, якого немає у мене. Тому я подрібнила картоплю на дрібній тертці.
    На обробну дошку (будь-яку поверхню, на якій ви будете вимісити тісто) насипати приблизно половину борошна. Зверху викласти ще гарячий тертий картоплю і вимішувати, додаючи за необхідності борошно.
    Тісто повинно вийти м'яким, еластичним, не прилипати до рук і обробній дошці.
    З тіста скачати товстий валик і розділити приблизно на 12-14 частин. З кожної скатати палять діаметром 1-2 см.
    Поставити на вогонь велику каструлю з підсоленою водою. Поки вода закипає кожен джгутик нарізати на невеликі шматочки - ньокі (довжина близько 1 см). Щоб готові ньокі більше просочилися соусом, пройшла шматочки тіста по вилці: докласти шматочок тіста до основи зубчиків вилки і, натиснувши великим пальцем, прокотити до кінчиків зубчиків вилки - на кожному шматочку з'явилися борозенки.
    Приготувати велику плоску тарілку (у мене була форма для запікання м'яса), на дно налити трохи рослинної олії.
    Порційно закладати ньокі в киплячу воду і як тільки вони спливуть, виловити шумівкою і скласти в підготовлену тарілку, яку відразу ж накрити плівкою, щоб ньокі не охолонули. Не відволікайтеся, оскільки ньокі швидко перетравлюються, а в цьому випадку вони втрачають форму.
    У великій каструлі прогріти вершки, додати нарізану маленькими шматочками сьомгу (холодного копчення), розмішати і додати дрібно нарізану зелень, наприклад, зелений лук або рукколу.
    Додати цю сковороду варені ньокі, струсити сковороду кілька разів і все готове. Розкласти по тарілках і подавати до столу гарячими.
    Фото і рецепт: Олена Покровська