Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Кулінарна кар'єра Джулію Чайлд, як нещодавно показав нам фільм “Джулі і Джулія“почалася з того, що в одному з ресторанчиків Руана їй подали рибу тюрбо саме з таким соусом. Як і все геніальне, соус beurre blanc (”біле масло” в перекладі з французького) дуже простий і підходить до будь-якої риби.
На його батьківщині, в Долині Луари, з таким соусом подають щуку - і в тому, що досить кістлява і не дуже вишукана риба стає бажаним гостем на французькому столі, заслуга соусу не так вже й мала.
Риба з масляним соусом beurre blanc
Інгредієнти (2 порції)
500 г філе білої риби
1 цибуля-шалот або 1/2 невеликий цибулини
15 мл білого вина
15 мл білого винного оцту
150 р. холодного вершкового масла
чорний перець
Найчастіше риба готується набагато швидше, ніж соус, і цей випадок - не виняток. Подрібніть цибулю, покладіть у невеличку каструлю або ківш, додайте вино і оцет, і поставте на невеликий вогонь. Доведіть до кипіння і дайте выкипеть всій рідини (кілька крапель на самому дні, так і бути, можна залишити). Зніміть з вогню, додайте кілька кубиків холодного масла, і енергійно замішати їх до того, що залишилося на дні каструльки.
Додайте ще кілька кубиків і виконайте те ж саме, а коли соусу утворюється достатня кількість, поверніть каструлю на вогонь (соус до кипіння в будь-якому разі не доводимо!) і поступово, по кілька кубиків, замішати масло, що залишилося.
Сенс цих дій в тому, що холодне масло, яке опинилося у гарячому соусі, тане поступово, завдяки чому утворюється стійка емульсія. Закінчивши приготування соусу, зніміть його з вогню та приправте чорним перцем.
Приготуйте рибу. Я зробив дуже просто - spiced філе палтуса сіллю й перцем і швидко обсмажив з двох сторони на оливковій олії - але підійде філе абсолютно будь-який білої риби, смажена, варена, запеченої, морський, прісноводної… Розкладіть готове філе по тарілках і полийте соусом, який ще не зовсім охолов. Подавайте відразу ж.