Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • СКЛАД:
    На 4 горщики за 0.5 л вам знадобиться:
    600 г філе сома
    1 цибулина
    12 картоплин
    жменю сухих грибів (можна взяти 200 г печериць)
    300 г сметани
    3 - 4 столові ложки рослинної олії
    1 - 2 столові ложки борошна
    1 столова ложка лимонного соку
    сіль, перець
    пучок свіжого кропу
    1 - 2 зубчики часнику
    Для кришечки з тіста:
    1 склянку теплої води
    по 1 чайній ложці сухих дріжджів, солі та цукру
    2 столові ложки рослинної олії
    2.5 склянки борошна
    яйце для змащування
    ПРИГОТУВАННЯ:
    На самому початку замісіть тісто для кришечок.
    Для цього в теплу воду додайте дріжджі, цукор, сіль, олія. Розмішайте і, поступово додаючи борошно, замісіть еластичне тісто, яке не буде липнути до рук і робочої дошці.
    Накрийте тісто полотенчиком і залиште хвилин на 20 - 30, а тим часом займіться іншими інгредієнтами.
    Щоб сом не віддавав тіною, попередньо залийте рибне філе холодною водою з додаванням лимонного соку і залиште на 2 - 3 години.
    Воду злийте, рибу обсушіть і крупно наріжте. Нарізану рибу посоліть, поперчіть, обваляйте в борошні і обсмажити на рослинній олії.
    Сухі гриби замочити в холодній воді на 2 - 3 години, добре промийте, щоб видалити можливі частинки піску, а потім варити до готовності, відцідіть та дрібно поріжте.
    Ріпчасту цибулю наріжте дрібним кубиком і обсмажте на олії до прозорості.
    Додайте гриби і обсмажуйте ще 2 - 3 хвилини, відкладіть.
    Картоплю очистіть від шкірки, крупно поріжте, а потім обсмажте на розпеченому рослинній олії до золотистої скориночки, посоліть.
    Доводити картоплю до повної готовності не потрібно, достатньо легкого зарумянивания.
    До сметані додайте дрібно нарізаний часник, сіль. Якщо сметана густовата, додайте воду до консистенції легкого майонеза.Мелко посічіть зелень кропу.
    На дно кожного горщика викладіть шар обсмаженої картоплі, потім шар грибів з цибулею, шар риби.
    Посипте рибу кропом і щедро полийте сметанним соусом.
    Повторюйте шари до заповнення горщиків.
    Тісто обімніть і розділіть на 4 частини.
    З кожної частини сформуйте по коржику.
    Разболтайте яйце з невеликою кількістю води і змастіть краю горщика і краї тіста.
    Щільно обліпіть тестом горловину горщика.
    Верх тесту змастіть яйцем і зробіть кілька дірочок для виходу пари.
    Поставте горщики в холодну духовку, виставте 180 С, увімкніть нагрівання та готуйте 1 годину, потім вимкніть духовку, змастіть тестяные кришечки вершковим маслом і залиште горщики в духовці ще на 30 - 40 хвилин.
    Приємного вам апетиту!