Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Цей рецепт я успадкувала у своїй хресної (можна так її назвати). Була у мене така знайома віруюча родина з міцними сімейними традиціями, в якій багато дітей. Одного разу я приходжу до них в гості, і вони гостинно мене зустрічають з порогу (а жили вони в своєму будинку, затишному і теплом) такою фразою: «Ти прийшла дуже вчасно! У нас сьогодні готується фірмове сімейне блюдо - рибний пиріг!»
    Я намагалася стримати реакцію, але, очевидно, мені це вдалося не дуже добре, тому що вони прочитали на моєму обличчі все те, що я думала до цього про рибних пироги. Нічого не сказавши, вони просто запросили мене відвідати їх страву! З тих пір я вважаю, що пироги - це тільки те, що з рибою! Смачніше нічого і бути не може!
    Я навчилася сама піч такий пиріг. Із задоволенням поділюся з читачами цим прекрасним рецептом.
    Хресна, яка є першокласним професійним кухарем зі спеціалізацією саме на рибних страв, поділилася тоді двома секретами приготування страв з риби.
    Перший: риба любить масло. Другий: риба любить цибулю. Якщо два цих продукту додати до риби, то будь-яке блюдо просто приречений на успіх!
    Отже, рецепт традиційного рибного пирога з свіжої риби.
    Для його приготування замішується звичайне дріжджове тісто. Знадобиться 1 ч.л. сухих дріжджів, 2 ст.л. цукру, 1 ч.л. солі, 0,5 л теплої води, 0,5 склянки олії. Борошна додається достатньо для того, щоб замісити легко раскатываемое тісто, досить щільне. Тесту дати постояти 1-1,5 години, щоб воно піднялося. Потім його можна розім'яти і розділити на 2 частини.
    З однієї - розкачати дно пирога і викласти на змащений маслом лист. На шар тіста покласти начинку з свіжої очищеної і звільненої від кісток мойви (для рибного пирога кращою риби не придумати - ось перевірте). Зверху на рибу порізати шматочками вершкове масло. А наступним шаром покласти крупно порізану кільцями цибулю. Як сказала тоді хресна (і я на практиці зазначила те ж саме), лука повинно бути майже стільки ж, скільки і риби! Тоді пиріг вийде соковитим і ніжним. Так і є!
    Розкачати що залишився шматок тесту. Накрити їм начинку. Закрити пиріг по краях, з'єднавши нижню і верхню частини тесту. Змастити зверху сирим яйцем (тоді скоринка буде і хрусткої рум'яної). Проколоти верхню частину тіста в декількох місцях виделкою, щоб вийшов зайве повітря. І запікати в духовці при температурі 180 градусів 30-40 хвилин.
    Вийнявши пиріг з духовки, швидко змастити його шматком вершкового масла, загорнути в папір і накрити рушником, щоб тісто обм'якло. Просто смакота!
    Той же самий пиріг можна зробити, використовуючи замість свіжої мойви рибні консерви (сардину або макрель). Вийде теж смачно. Тільки якщо консерви на маслі, то додатково масло можна додавати.
    Ну, а тепер рецепт нетрадиційного рибного пирога. Але теж дуже-дуже смачного!
    Його рецепт ще більш простий!
    Приготувати тісто з 2-3 яєць, 1 банки майонезу (250 г), 1 склянка кефіру (у ньому погасити соду), 9-10 столових ложок борошна. Тісто повинно вийти консистенції середньої густоти сметани. На змащену маслом сковороду або деко вилити частину тіста, покласти рибні консерви (можна горбушу, сайру або сардину, добре підійде макрель), зверху знову залити тестом. Поставити в розігріту духовку і випікати до готовності (30-40 хвилин при температурі 200-220 градусів).