Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Рибка досить смачна, готується відразу з гарніром в одному сотейнику, тому можна готувати на вечерю. Доданий вино робить смак гарніру багатшим і наближає до Португалії, тому можна пропонувати і на свята.
    Інгредієнти:
    Риба судак 400 гр
    Рис 100 гр (0,5 склянки)
    Цибуля ріпчаста 120 гр (2 шт)
    Помідор 2 шт (або кетчуп 1,5 столові ложки)
    Часник 2 зубчики
    Вино сухе біле 100 гр (0,5 склянки)
    Петрушка 30 гр
    Олія 2 столові ложки
    Чебрець, сіль, перець за смаком.
    Гвоздика 2 шт
    Рис промити, викласти в каструлю, в якій він буде отвариваться, залити 1литром води, посолити. Поставити отвариваться рис.
    Рибу очистити, промити, очистити філе.
    Рибу нарізати дольками, розміром як пробка від пляшки.
    Петрушку і часник дрібно посікти.
    Помідори очистити від шкірки і натерти на терці, а якщо у вас кетчуп або томатна паста, то пасту треба розбавити водою (долити води в 2-3 рази більше, ніж томатної пасти і розмішати пасту у воді).
    У сковороді розігріти олію. Викласти цибулю і обсмажити до світло коричневого кольору.
    Додати терту помідори, часник дрібно різане, різану петрушку, трохи-трохи посолити, накрити кришкою і на маленькому вогні тушкувати близько 4 хвилин.
    Відкрити кришку, покласти в соус гвоздику, перець і чебрець.
    З вже звареного рису злити воду. Рис викласти в соус, додати біле сухе вино і все перемішати в сковороді.
    Поверх рису викласти шматочки риби. Накрити кришкою.
    На невеликому вогні тушкувати 20 хвилин.
    Страву подавати гарячим.
    Приємного апетиту!

  • Приготуємо форель з соусом з креветок.
    Інгредієнти
    * форель - 600 г;
    * сік 1/2 лимона;
    * сіль, чорний мелений перець за смаком;
    для креветочного соусу:
    * креветки очищені - 50 г;
    * вершкове масло - 30 г;
    * борошно пшеничне - 1 столова ложка;
    * молоко - 1 склянка.
    Форель відокремити від шкіри і кістки, промити, обсушити паперовими серветками, нарізати на порції за 200 грам, посолити, поперчити, збризнути соком лимона.
    Приготувати креветочний соус на основі соус бешамель.
    Креветочний соус
    сухий добре прогрітій сковороді обсмажити форель з обох боків по 2-4 хвилини (в залежності від товщини) на середньому вогні під закритою кришкою.
    Форель викласти на блюдо, полити креветочним соусом, прикрасити зеленню і овочами.
    Приготуємо рисові котлети й подамо їх з грибним соусом.
    Інгредієнти
    * рис круглозерний - 1 склянка;
    * яйця курячі - 2 штуки;
    * вершкове масло - 1 столова ложка;
    * олія для смаження - 4 столові ложки;
    * панірувальні сухарі - 3 столові ложки;
    * сіль за смаком.
    для соусу:
    * печериці - 50 г;
    * борошно пшеничне - 1 столова ложка;
    * масло вершкове - 1 столова ложка;
    * сметана - 2 столові ложки;
    * вода - 0,5 склянки;
    * сіль за смаком
    Рис промити в холодній воді кілька разів і помістити в каструлю. Потім залити 3 склянками води, довести до кипіння і варити на сильному вогні 10 хвилин під закритою кришкою. Зменшити вогонь до середнього, посолити рис і варити ще 10 хвилин. Вимкнути вогонь і залишити рис остигати під закритою кришкою. Напівсирий рис вбере в себе воду, що залишилася, і буде готовий через 20 хвилин.
    остиглий рис додати яйця, вершкове масло, сіль, перемішати. З рисової маси зліпити котлети.
    Рисові котлети обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити на рослинній олії до утворення рум'яної скоринки. Подавати з грибним соусом.

  • Інгредієнти:
    1,2 кг риби,
    лимонний сік або оцет,
    сіль,
    3 ст ложки масла або маргарину,
    2 ст. ложки борошна,
    кріп,
    2 яєчних жовтки.
    Очищену рибу розділити на порції, збризнути лимонним соком, посипати сіллю, покласти в змазану жиром вогнетривку форму, накрити змащену жиром фольгою або пергаментом і запекти в духовці.
    З масла, борошна і молока приготувати соус, додати сіль, дрібно нарізаний кріп, яєчні жовтки. Полити соусом рибу. Подавати з відварною картоплею і огірковим салатом.

  • Як ви, звичайно, знаєте, приготування на пару - найбільш корисний спосіб приготування їжі, що дозволяє зберегти в недоторканності всі цінні речовини та вітаміни.
    Приготувати на пару стейк із сьомги - це гарна ідея, якщо ви хочете отримати смачну, соковиту рибу, і при цьому більш корисним, ніж сьомга на грилі. Нехай те, що смак риби, звареною на пару, комусь здається не дуже виразним, вас не бентежить - ми виправимо це за допомогою пряних трав.
    Стейк із сьомги з травами на пару
    2 порції
    2 стейк із сьомги
    1 ст.л. сушених трав
    1 ст.л. маслинового масла
    сіль
    чорний перець
    Приправте стейк із сьомги сушеними травами - це можуть бути прованські трави, або інші сушені трави, які ви вважаєте підходящими.
    Потім приправте рибу свіжомеленим чорним перцем, сіллю (раз вже ми готуємо здорову їжу, нехай це буде морська сіль), збризніть оливковою олією і як слід втріть спеції і масло в рибу.
    Розмістіть стейки у пароварці - як видно на фотографії, у традиційній бамбуковій пароварці вони поміщаються по одному на “поверх”, але у вас може бути будь-яка інша пароварка, це не надто вплине на результат.
    Помістіть пароварку над киплячою водою і доведіть стейки до готовності - на це піде близько 10 хвилин. Подавайте стейки з легким гарніром, а при бажанні доповніть трапезу улюбленим соусом і білим вином.

  • 500 г рибного філе, 500 г моркви, 1 банка консервованого зеленого горошку, 100 г вершкового або рослинного масла, 2 яйця, 1 склянка молока, сіль, сухарі.
    Вимиту моркву відварити, очистити, натерти на терці стружкою. Рибу згасити в невеликій кількості рідини або обсмажити в олії. Форму змазати жиром, покласти в неї шарами морква, рибу шматочками, горошок. Зверху покласти шар моркви, полити сумішшю збитого яйця з молоком, посипати меленими сухарями, окропити маслом і випікати в духовці 30 хв.

  • Вже давно, підсумовуючи всі прочитані і використані рецепти приготування других страв з горбуші, я вивела свій рецепт. Дуже доступний і легкий в приготуванні.
    Горбушу середнього розміру або частина великої рибини розбираємо і звільняємо від кісток. Філе розрізаємо на порційні шматки середнього розміру, щоб увійшли на сковороду середнього розміру 4 штуки. Рибу присаливаем, посипаємо прянощами, поливаємо лимонним соком, злегка обвалюємо в борошні і кладемо на розігріту сковороду з маслом шкірою вниз.
    Вільне місце на сковороді засипаємо порубаним не дуже дрібно ріпчастою цибулею. На кожен шматок риби кладемо платівку м'якого сиру (типу вершкового) або щедро посипаємо тертим твердим сиром. І відразу накриваємо сковороду кришкою. Вогонь злегка зменшуємо, щоб рибка і цибуля не пригоріли, і добре просмажились.
    Горбуша виходить дуже соковита і ніжна, на гарнір - пишне картопляне пюре, обов'язково заправлене молоком, маслом і яйцем.
    Дуже смачно, ситно і швидко. Можна подавати просто з салатом із свіжих овочів і зелені - буде ще корисніше, особливо, якщо не хочете зайвих калорій.
    natalka_44

  • 800 г філе білої морської риби, 50 г тертого пармезану, 50 г розтопленого вершкового масла, 4 ст. л. фундука, по 4 гілочки кропу і петрушки, терта цедра 0,5 лимона, щіпка мускатного горіха, сіль, перець
    Горіхи подрібнити в блендері у велику крихту. Зелень вимити, обсушити і дрібно нарізати. Змішати горіхи з пармезаном, зеленню, цедрою і мускатним горіхом.
    Рибне філе промити, обсушити і розрізати на 4 порції. Натерти сіллю та перцем.
    Розігріти духовку до 190 °С. Форму для запікання змастити вершковим маслом. Покласти рибу у форму і полити маслом, що залишилося. Посипати оріхове-сирної сумішшю і запікати 20 хв., до хрусткої скоринки. Можна подати з зеленим салатом, смаженими грибами або картоплею.

  • Інгредієнти:
    700 г філе тріски (або сома)
    200 г черствого житнього хліба
    1 апельсин
    2 ст.л. рослинного масла
    1 зуб. часнику
    зелень
    перець, сіль
    Рибне філе розрізати на порційні шматки. Часник обчистити, дрібно нашаткувати.
    натерти На дрібній терці цедру апельсина, вичавити сік. На розігрітій з маслом сковороді злегка обсмажити дрібно нарізаний часник і терту цедру апельсина.
    Потім покласти порційні шматки риби, посолити, поперчити, посипати тертим хлібом. Трохи обсмажити. Потім полити соком апельсина, накрити кришкою і запікати в духовці 20-30 хвилин.
    Подавати на стіл з картопляним пюре і овочами.

  • Цей рецепт я успадкувала у своїй хресної (можна так її назвати). Була у мене така знайома віруюча родина з міцними сімейними традиціями, в якій багато дітей. Одного разу я приходжу до них в гості, і вони гостинно мене зустрічають з порогу (а жили вони в своєму будинку, затишному і теплом) такою фразою: «Ти прийшла дуже вчасно! У нас сьогодні готується фірмове сімейне блюдо - рибний пиріг!»
    Я намагалася стримати реакцію, але, очевидно, мені це вдалося не дуже добре, тому що вони прочитали на моєму обличчі все те, що я думала до цього про рибних пироги. Нічого не сказавши, вони просто запросили мене відвідати їх страву! З тих пір я вважаю, що пироги - це тільки те, що з рибою! Смачніше нічого і бути не може!
    Я навчилася сама піч такий пиріг. Із задоволенням поділюся з читачами цим прекрасним рецептом.
    Хресна, яка є першокласним професійним кухарем зі спеціалізацією саме на рибних страв, поділилася тоді двома секретами приготування страв з риби.
    Перший: риба любить масло. Другий: риба любить цибулю. Якщо два цих продукту додати до риби, то будь-яке блюдо просто приречений на успіх!
    Отже, рецепт традиційного рибного пирога з свіжої риби.
    Для його приготування замішується звичайне дріжджове тісто. Знадобиться 1 ч.л. сухих дріжджів, 2 ст.л. цукру, 1 ч.л. солі, 0,5 л теплої води, 0,5 склянки олії. Борошна додається достатньо для того, щоб замісити легко раскатываемое тісто, досить щільне. Тесту дати постояти 1-1,5 години, щоб воно піднялося. Потім його можна розім'яти і розділити на 2 частини.
    З однієї - розкачати дно пирога і викласти на змащений маслом лист. На шар тіста покласти начинку з свіжої очищеної і звільненої від кісток мойви (для рибного пирога кращою риби не придумати - ось перевірте). Зверху на рибу порізати шматочками вершкове масло. А наступним шаром покласти крупно порізану кільцями цибулю. Як сказала тоді хресна (і я на практиці зазначила те ж саме), лука повинно бути майже стільки ж, скільки і риби! Тоді пиріг вийде соковитим і ніжним. Так і є!
    Розкачати що залишився шматок тесту. Накрити їм начинку. Закрити пиріг по краях, з'єднавши нижню і верхню частини тесту. Змастити зверху сирим яйцем (тоді скоринка буде і хрусткої рум'яної). Проколоти верхню частину тіста в декількох місцях виделкою, щоб вийшов зайве повітря. І запікати в духовці при температурі 180 градусів 30-40 хвилин.
    Вийнявши пиріг з духовки, швидко змастити його шматком вершкового масла, загорнути в папір і накрити рушником, щоб тісто обм'якло. Просто смакота!
    Той же самий пиріг можна зробити, використовуючи замість свіжої мойви рибні консерви (сардину або макрель). Вийде теж смачно. Тільки якщо консерви на маслі, то додатково масло можна додавати.
    Ну, а тепер рецепт нетрадиційного рибного пирога. Але теж дуже-дуже смачного!
    Його рецепт ще більш простий!
    Приготувати тісто з 2-3 яєць, 1 банки майонезу (250 г), 1 склянка кефіру (у ньому погасити соду), 9-10 столових ложок борошна. Тісто повинно вийти консистенції середньої густоти сметани. На змащену маслом сковороду або деко вилити частину тіста, покласти рибні консерви (можна горбушу, сайру або сардину, добре підійде макрель), зверху знову залити тестом. Поставити в розігріту духовку і випікати до готовності (30-40 хвилин при температурі 200-220 градусів).

  • Для однієї замороженої скумбрії середньої статури нам буде потрібно (для маринаду):
    вода 500 мл
    сіль 2 ст. л.
    цукор 2 ст. л.
    лук 1 штука
    морква 1 штука
    оцет 30% 2 ст. л.
    лавровий лист
    запашний перець гіркий 5 шт.
    перець чорний горошок 10 шт.
    сушений кріп 1 ст. л.
    Приготування:
    Цибулю нарізати кільцями, морква кружками. Скласти всі інгредієнти для маринаду , включаючи моркву і цибулю, в каструлю, довести до кипіння, в останню чергу додати оцет. Маринад не кип'ятити, відразу зняти з вогню. Повністю охолодити.
    Кріп, звичайно, можна і свіжий.
    Розморожену скумбрію почистити, нарізати шматочками і викласти в посуд для маринування, перекладаючи рибу морквою та цибулею. Залити маринадом. Дати промаринуватися добу, але краще все ж пару дней.Приятного апетиту!
    Примітка:
    Цей спосіб маринування мені дістався ...двадцять років тому від продавщиці нашого, практично сільського, магазинчика. І магазинчика тепер немає, і тієї милою літній естонки.. Вона розповідала, що так маринували її бабусі не тільки скумбрію, а в основному, звичайно, салаку. Яка в ті, та ще і в наші часи був розміром із цю саму скумбрію або оселедець.
    Ольга