Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Інгредієнти:
    (на 1 порцію)
    королівська креветка 1 шт.
    для соусу:
    оцет 6% 10 г
    біле вино 50 мл
    петрушка 1 пучок
    курячий бульйон 50 мл
    печериці 10 г
    ріпчасту цибулю 1/2 шт.
    перець горошком
    лавровий лист
    вершкове масло 100 г
    суміш овочів 100 г
    вершкове масло 20 г
    Поставити сотейник на плиту, налити оцет. Додати біле вино. Влити бульйон. Печериці нарізати соломкою і покласти в сотейник.
    Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і додати до грибів. Петрушку подрібнити і покласти до інших інгредієнтів.
    Покладіть в сотейник горошок і лавровий лист, випарувати майже всю рідину.
    Додати шматочки вершкового масла. Збити всі віночком, посолити за смаком - соус готовий.
    У сковороді прогріти овочі в вершковому маслі. Креветку очистити від панцира, залишивши хвостик неочищеним.
    Запекти креветку в грилі. На блюдо налити соус, покласти овочі. Поверх овочів розмістити креветку і подати до столу.
    Приємного апетиту!

  • Для приготування страви Вам знадобиться:
    тигрові креветки - 500г;
    для кляру:
    борошно - 3 ст.л.;
    вода; сіль;
    для паніровки:
    панірувальні сухарі з білого хліба
    Розігріти духовку до 180С. Креветки промити, відрізати голову, зігнути хвостик, щоб між лусочками була видна чорна кішка.
    Підчепити її дерев'яної зубочисткою і витягнути. Очистити креветку, залишивши неочищеним тільки хвостик.
    Розрізати креветку по спинці. Зробити діагональні насічки справа наліво і зліва направо. Трохи відбити рукояткою ножа, щоб хвостик став як можна площі.
    Борошно розвести водою, щоб вийшло рідке однорідне тісто. Додати трохи солі. Опустити креветку в кляр.
    Перекласти на тарілку з панірувальними сухарями. Обваляти креветку в сухарях, щоб вона повністю була покрита цукрової скоринкою.
    Розкласти креветок на змащену маслом деку (краще викласти деко пекарської папером) і запікати на середній полиці духовки приблизно 15 хвилин. Креветки готові.
    До гарячих креветкам подають соєвий соус, але можна і майонез, який попередньо змішують з дрібно нарізаним ріпчастою цибулею.
    Автор: Олена Покровська

  • Для приготування страви Вам знадобиться:
    8 шматочків філе свіжомороженої норвезької оселедця;
    4 ст. л. пшеничного борошна;
    4 невеликих лука-шалоту;
    2 моркви середнього розміру;
    1 зубчік часнику;
    8 ст. л. оливкової олії extra virgin;
    2 ст. л. хересного оцту (або оцту з білого вина);
    4 ст. л. води;
    1 ст. л. свіжого коріандру (за бажанням);
    1/2 ч. л. цільних зерен коріандру;
    1/4 ч. л. шафрану;
    2 лаврових листків;
    сіль і мелений чорний перець
    Приготування:
    Цибуля-шалот, моркву та часник обчистити і нарізати тонкими скибочками.
    Філе норвезької оселедця посолити і поперчити, вмочити в борошно з боку шкіри і обсмажувати шкірою вниз в оливковій олії на розігрітій сковороді (прибл. 1 хв.).
    Рибу вийняти з сковороди, додати ще масла і викласти на сковороду овочі і спеції.
    Згасити до золотистого кольору (прибл. 2 хв.). Додати решту масла, оцет і воду.
    Гарячої овочевої суміші залити рибу і дати охолонути.
    Прикрасити свіжим коріандром.

  • Іноді трапляються дива і в руки потрапляють якісні продукти. Наприклад, риба, яка не пахне рибою. Такі моменти не можна упускати. Кращий спосіб приготування - найпростіший.
    Філе морського окуня з картоплею та чері
    філе морського окуня
    помідори черрі на гілці
    картоплю
    зелений лук
    спеції
    оливкова олія
    вершкове масло
    сіль
    Помідори черрі змастіть маслом і поставте в духовку на 30-40 хвилин, 180°C.
    Очищену картоплю крупно поріжте, потім додайте в киплячу підсолену воду. Варіть 20-25 хвилин.
    Витратьте зайву хвилину і вийміть пінцетом кістки з філе і зніміть шкіру.
    Мені подобається смажити рибку на сковороді-гриль. Якщо її немає, звичайна згодиться. Філе морського окуня буде потрібно не більше хвилини з кожного боку.
    Розігрійте сковороду на сильному вогні. Приправте рибу улюбленими спеціями. Залиште на 5 хвилин.
    Варену картоплю розімніть вилкою, додавши трохи вершкового масла, солі, перцю та зеленої цибулі.
    Не руйнуйте тендітну структуру рибної плоті. Як тільки ви помістили філе на сковороду, залиште їх у спокої на хвилину. Не треба їх перевертати, рухати і смикати. Сковорода зробить свою справу.
    Коли риба готова, вона повинна зберігати форму, при цьому легко розкладаються на пластівці ніжною, соковитою білій м'якоті.
    Щедра порція картоплі, парочка філе і гілочка запечених помідорів чері як стильний гарніру.
    Фото і рецепт: Петро Голавский

  • Інгредієнти:
    (на 2 порції)
    невеликі форелі 2 шт.
    сіль, перець
    сік апельсина або лимона
    для фаршу:
    моцарелла 100 г
    зелений лук 20 г
    карбонат 100 г
    рослинна олія
    зелену цибулю та ікра для прикраси
    Рибу очистити від луски, видалити нутрощі. Покласти на обробну дошку, гострим ножем розрізати навпіл, починаючи з голови.
    З кожного філе видалити кісточки. Філе риби посолити і поперчити. Збризнути апельсиновим або лимонним соком. Починаючи з хвоста згорнути філе рулетом і закріпити зубочисткою.
    Розігріти в сковороді олію, покласти рибу і обсмажити. Для фаршу подрібнити карбонат, зелену цибулю та моцареллу, масу перемішати.
    Перекласти рулети в вогнетривке блюдо, нафарширувати отриманою масою. Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці близько 10-15 хвилин.
    Готову рибу викласти на тарілку, видалити зубочистки, прикрасити листям салату, пір'я зеленої цибулі і червоною ікрою.
    Приємного апетиту!

  • Скумбрія - вкрай жирна риба, але на відміну від м'яса, жир в рибі дуже корисний: кислоти омега-3 і все таке. Крім того, будучи жирної рибою, скумбрія дуже виграє при приготуванні на грилі, і якщо ціла скумбрія на грилі нам вже добре знайома, то філе скумбрії на грилі буде кроком вперед в плані витонченості подачі.
    Це особливо важливо, якщо хтось з ваших домашніх гребує їсти рибу з-за кісток. Лікарі радять включити в свій раціон хоча б дві порції жирної риби в тиждень для того, щоб ваш організм отримав відчутний заряд бадьорості і здоров'я, а цей нескладний рецепт допоможе вам зробити своє меню не тільки корисним, але і смачним.
    Філе скумбрії на грилі з сальсою із зелені
    2 порції
    1 скумбрія вагою 500 г.
    сіль
    білий перець
    цедра 1 лимона
    для соусу:
    4 ст.л. маслинові масла
    1 ст.л. лимонного соку
    2 зубчики часнику
    кілька гілочок кінзи та зеленої цибулі
    при бажанні - гострий перчик
    сіль
    Укладіть скумбрію на обробну дошку спиною догори та зробіть два поздовжніх надрізу з боку спини по обидві сторони від хребта від голови до хвоста. Після цього, уклавши скумбрію спочатку на один бік, а потім на інший, зробіть два глибоких косих надрізу під бічній плавник, щоб відрізати голову.
    Відріжте хвіст, і тепер, обережно потягнувши за хребет, ви можете легко видалити його, при необхідності трохи допомагаючи собі ножем. Видаливши нутрощі і що вистилає черево чорну плівку, розкрийте скумбрію, немов книгу, і, озброївшись пінцетом, вийміть залишилися кістки.
    Для чого це потрібно? Велика частина жиру у таких риб відкладається саме в череві, і якщо ми його разрєжєм, жир витече під час приготування, і риба вийде пересушена; розділити великий пласт на два порційних філе можна і пізніше. Знатний рыбовед НикБор радить обробляти скумбрію, поки вона не до кінця розморозилася, але у мене і з повністю розмороженої проблем не виникло.
    Збризніть рибу олією, приправте сіллю, перцем і дрібно натертої цедрою, масажними рухами розітріть приправи і приберіть філе в холодильник хвилин на тридцять. За цей час має сенс не розсиджуватися в інтернеті, а приготувати соус-сальсу - адже коли станете смажити рибу на грилі, часу не буде.
    Втім, сальса готується елементарно: з'єднаєте в мисці масло, сік лимона, натертий або подрібнений часник і дрібно нарізану зелень, посоліть і розмішайте. Замість солі, до речі, можна додати ложку подрібнених каперсів, а якщо ви з тих, хто любить гарячіше, додайте трохи дрібно нарізаного гострого перчика.
    Дістаньте рибу з холодильника, і прогрійте гриль до середнього жара (в цьому плані Weber дуже зручний, але можна готувати і на мангалі, і навіть на плиті, використовуючи сковороду-гриль). Змастивши ґрати гриля рослинним маслом, покладіть на нього рибу - спочатку шкірою вниз хвилин на 5, потім переверніть і готуйте ще в районі 3 хвилин.
    Готове філе розділити на дві порції, розкладіть по тарілках і щедро полийте соусом.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін

  • Легке і в приготуванні і в сприйнятті блюдо з ароматною форелі і сезонних овочів. Сьогодні в якості гарніру ми використовуємо моркву, перець і гарбуз. Додайте трохи сонечка у своє життя! Приємного апетиту!
    Інгредієнти:
    філе форелі - 2 стейка
    зелень кропу - 1/2 пучка
    лавровий лист
    перець горошком
    сіль - за смаком
    перець - за смаком
    солодкий перець - 1 шт.
    морква - 1 шт.
    гарбуз - 200 г м ’ якоті
    оливкова олія
    масло вершкове
    лимон
    спеція "Італійські травички"
    У сотейнику розігріти оливкову і вершкове масло. Моркву нарізати і покласти в сковороду, злегка обсмажити. Стейки покласти в сковороду разом з кропом, лавровим листом і перцем, залити невеликою кількістю води і припустити до готовності.
    Перець нарізати шматочками і додати до моркви. Гарбуз нарізати і покласти до інших овочів. Посолити, поперчити і посипати італійськими травками.
    Перекласти овочі в чашу блендера і подрібнити. Розкласти овочі по тарілках, викласти рибу, прикрасити скибочкою лимона і подати до столу.

  • Рідкісне застілля в нашій країні обходиться без фаршированих яєць. Бо дуже зручна порційна закуска. Я пропоную вам варіант з рибою. Я вибрала для цього рецепту горбушу, але підійде будь-яка червона риба гарячого копчення.
    Інгредієнти:
    варені в круту яйця - 10 шт;
    горбуша гарячого копчення - 250 гр;
    сметана - 3 ст.л. з гіркою;
    майонез - 3 ст.л. з гіркою;
    гірчиця - 1 ч.л.;
    кріп - 3 гілочки;
    каперси для прикраси (і для смаку) - біля пара столових ложок.
    Акуратно чистимо яйця. Вони ж повинні бути красивими.
    Руками розбираємо рибу на дрібні шматочки, видаляючи кістки і шкіру.
    Яйця ріжемо уздовж навпіл, складаючи жовтки в миску, а білки на блюдо.
    Жовтки розминаємо вилкою.
    Додати сметану, майонез, гірчицю, перемішуємо.
    Потім дрібно-порізаний кріп.
    Втручається у начинку рибу.
    Фаршируємо яйця, заповнюючи не тільки виїмку з-під жовтки, а складаючи начинку гірочкою.
    Прикрашаємо кожне яйце трьома каперсами і подаємо.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга

  • Поєднання червоної риби з вершковим сиром давно вже стало класикою. Тому пропоную вам мої башточки. Червону рибу можете брати будь-яку: лосось, форель, сьомга, кета... малосольну або холодного копчення. Тут на ваш смак.
    Інгредієнти:
    червона риба (у мене форель слабкою солі) - 200 гр;
    сирний сир із зеленню - 150 гр;
    огірок - 1 маленький або 1/2 великого;
    зелена цибуля - невеликий пучок;
    рукола - маленький пучок.
    Очищаємо огірок від шкірки і нарізати по довгою тонкою соломкою (приблизно 7 см). Також нарізаємо перинки лука (без білої частини).
    Кладемо шматочок рибки, на нього викладаємо чайну ложку сирного сиру і кладемо 4 смужки огірка таким чином, щоб вони "стирчали" з боку зрізу черевця риби (бачимо фото). Тому що зріз спинки рівний і ми на нього будемо ставити башточку.
    Слідом кладемо 2 пір'їнки лука, так само як огірок. І потім точно також 2 листа руколи.
    Загортаємо від себе рулетик і ставимо його на блюдо. З цієї кількості інгредієнтів виходить 10 башточок.
    Фото і рецепт: Ольга

  • Інгредієнти:
    * сьомга 2 шматки
    * сіль, перець
    * імбир на кінчику ножа
    * помідор 1 шт.
    * вершкове масло 1 ст. л.
    * зелений лук
    * ікра для прикраси
    * сметана
    Спосіб приготування:
    Сьомгу нарізати на філе без кісток на шкірі. Кожен шматок риби посолити і поперчити сумішшю перців.
    Змастити рибу імбиром і залишити маринуватися на 15 хвилин. Викласти рибу в змащену маслом форму і запікати в духовці, розігрітій до 180 градусів до готовності (близько 10-15 хвилин).
    Для приготування соусу розігріти в сковороді масло. Взяти хороший, соковитий і ароматний томат, нарізати його кубиками і обсмажити.
    Зелену цибулю нарізати і викласти до помідора, посолити. Готову рибу викласти на тарілку, поруч покласти томати.
    Подавати зі сметаною, пером зеленої цибулі та ікрою.
    Приємного апетиту!