Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Інгредієнти:
    500 г філе червоної риби (горбуша),
    300 г заморожених овочів
    1 цибулина,
    1 ст. ложка спецій для риби,
    4 ст. ложки сметани (10%),
    сіль.
    Приготування:
    Рибу розділити на порційні шматки. Посолити і посипати спеціями для риби.
    Укласти у форму для запікання.
    Викласти овочі.
    змішати Сметану із залишками спецій і залити у форму.
    Зверху викласти нарізану цибулю кільцями.
    Закрити фольгою.
    Запікати в духовці 30 хвилин при температурі 200 градусів С.
    Приємного апетиту!

  • Це не просто блюдо - це спосіб життя. Я багато разів бував в Португалії, і в мене склалося враження, що місцеві жителі їдять тріску якщо не щодня, то вже через день то точно. Загадкова любов португальців до цієї риби стає ще загадковіше, коли дізнаєшся, що тріска не водиться біля берегів Іберійського півострова, а привозиться в Португалії в основному з Росії або Норвегії.
    Раніше це була виключно в'ялена тріска, яку попередньо вимочували у воді або молоці, а потім вже готували з неї знамените bacalhau gratinado. Тепер все частіше в меню ресторанів Лісабона і Порту з'являються страви зі свіжої тріски.
    Оскільки в Москві купити в'ялену бакалао неможливо - один з парадоксів нашого часу - ми теж будемо готувати «бакалао гратинаду» зі свіжої риби. Домогтися того самого цього «португальської» смаку не вийде, але це не важливо. Головне, що страва користується у споживачів незмінним успіхом і з'їдається за лічені хвилини.
    Знадобиться:
    500 г філе тріски
    1 цибулина
    4 картоплини
    250 мл вершків
    1 яйце
    40 мл оливкової олії
    сіль
    суміш сушених провансальський трав
    Дно і борта форми для запікання змащуємо оливковою олією.
    Цибулину нарізати тонкими кільцями. Рівномірно посипаємо ними дно форми.
    Ріжемо філе тріски шматками по 50 г. Посипаємо кожен шматок сумішшю солі і сухих трав. Кладемо рибу в форму на цибулю.
    Картопля чистимо і нарізати тонкими кружечками. Викладаємо їх у вигляді луски на рибу.
    Яйце збиваємо вилкою, додаємо сіль і вливаємо вершки. Продовжуємо збивати до отримання однорідної суміші.
    Виливаємо отриману суміш у форму, рівномірно заповнюючи весь обсяг. Ставимо форму в розігріту духовку.
    Запікаємо до тих пір, поки верхній шар картоплі не зарум'яняться.
    Добре б подати до цієї страви vinho verde - португальське «зелене» вино, на відміну від в'яленої тріски його можна знайти у наших гастрономах.
    Тільки не забудьте його попередньо сильно охолодити.
    Автор: Влад Піскунов

  • Готувати кальмари треба швидко, скоротивши до мінімуму термічну обробку. Якщо цей морепродукт перетримати на вогні, він перетвориться в гуму.
    Тушковані кальмари.
    Тушки кальмарів про дайте окропом, ножем зчистіть шкірку, вийміть хітинові платівки (якщо кальмари не потрошенные), наріжте кільцями. Півкільцями наріжте цибулю, обсмажте її в сковороді до золотистого кольору і додайте кальмари. Через 5 хвилин -- 4 ст. л. сметани, посоліть і зніміть страву з вогню.
    Фаршировані кальмари.
    Начинку приготуйте із капусти з яйцями або грибами, кабачками або баклажанами, болгарським перцем. Підготовлені тушки сирих кальмарів туго нафаршируйте, викладіть на деко, змащене маслом. Туди ж влийте 0,5 склянки води, щоб кальмари не пересохли, і поставте на 15 хвилин в духовку, розігріту до 200 градусів.
    Кальмари по-сахалински.
    Відваріть в протягом 5-7 хвилин в підсоленій киплячій воді 2 тушки кальмарів. Наріжте їх соломкою. Одну цибулину наріжте кільцями, морква -- соломкою, обсмажте все в сковороді. Додайте кальмари, 1 ч. л. кунжутного насіння, роздавлений зубчик часнику. Посоліть. Подавайте страву холодним.
    Кальмари з горіховим соусом.
    Опустіть в киплячу підсолену воду 4 розморожені тушки кальмарів на 5 хвилин. Відварені кальмари охолодіть, очистіть від залишків шкірки, наріжте смужками і змішайте з соусом. Для соусу подрібніть в блендері дві жмені волоських горіхів, 3 зубчіка часники, 2 ст. л. рослинної олії. Розмочіть в кип'яченій воді 2 кусочки білого хліба, відіжміть і потроху додавайте в блендер. Коли маса стане пишною і однорідною, додайте трохи лимонного соку.
    Автор - Н. Балаєва, Присадибна газета

  • Інгредієнти:
    * форель (велика) - 1 шт. (1.5кг)
    * зелена цибуля - 2 шт.
    * морква - 2 шт.
    * селера (стебло) - 1 шт.
    * часник - 1 зубчик
    * імбир (шматочок) - 1 шт.
    * соєвий соус - 2 ст.л.
    * цукор - 2 ч.л.
    * рослинне масло або свинячий жир - 2 ст.л.
    * сіль, перець - за смаком.
    Спосіб приготування:
    Очистити і промити рибу, ретельно счистив луску. Розрізати її збоку і видалити потрухи. Промити, провести ножем по кісток, намагаючись не прорізати шкіру риби. Зчистити з кісток м'ясо. М'якоть риби та інші інгредієнти подрібнити ножем.
    Змішати всі з приправами, соєвим соусом і рослинним маслом. Поставити сковороду на вогонь, додати 1 ст.л. рослинного масла і обсмажити всі інгредієнти.
    Натерти шкіру риби сіллю, перцем і оцтом. Набити рибу фаршем до тих пір, поки вона не прийме потрібну форму, зав'язати її ниткою, покласти на деко для випікання і запікати протягом 1 години, перевертаючи рибу, коли вона обсмажиться з одного боку. При цьому додавати свинячий жир або олію.
    Прикрасити рибу нарубаним селерою і подавати на стіл. Якщо немає духовки, то можна обсмажити рибу в глибокій сковороді у фритюрі, намагаючись не пошкодити нитку, що зв'язує рибу.

  • Інгредієнти:
    2 тушки скумбрії,
    3-4 картоплини,
    1 цибулина,
    1 морква,
    рослинна олія,
    1 пучок петрушки,
    1 пучок кропу,
    сухі трави,
    перець,
    сіль.
    Приготування:
    Тушки риби промити і обсушити.
    Зробити бічні надрізи. Натерти сіллю, сухими травами і перцем. Вставити в надрізи скибочки лука.
    Картоплю та моркву обчистити, нарізати шматочками. Приправити травами і перцем, посолити і додати 2 ст. ложки рослинної олії.
    Викласти рибу в рукав з овочами. Дати постояти 1 годину.
    Запекти в духовці 30 хвилин при температурі 200 градусів. Викласти на тарілку і прикрасити зеленню.
    Приємного апетиту!

  • Скумбрія не дуже популярна риба у господинь. А може, просто не всі знають, що з неї можна приготувати?
    Можна запекти скумбрію з селерою. Вичищену рибу наріжте на шматки. Половину викладіть в змащену маслом форму. Зверху покладіть скибочки очищених яблук і нарізану брусками корінь селери. Посоліть, поперчіть, злегка збризніть рослинним маслом. На перший шар викладіть другу порцію риби, посоліть, поперчіть, посипте панірувальними сухарями. Поставте в розігріту духовку на 10 хв. Потім посипте тертим сиром і знову поставте в духовку. Всього запікайте 25 хв. на середньому вогні.
    Смачна і скумбрія, запечена з картоплею, чешський. Підготовлену рибу наріжте на порції. У сковороді спасеруйте цибулю з шматочками бекону, потім викладіть туди ж рибу, залийте чашкою кип ’ ятку, тушкуйте під кришкою. Почистіть зварену картоплю, наріжте на тонкі пластини.
    У форму, змащену маслом, укладіть половину скибочок картоплі, посоліть, посипте рубаною петрушкою. Потім викладіть смажену рибу, зверху -- підсмажену цибулю з беконом, на нього -- другу половину скибочок картоплі. Посипте тертим сиром, відправте в духовку на 20 хв. Це страва добре подати з овочевим салатом.
    Таке блюдо теж чеське -- скумбрія з хріном. Закип ’ ятіть воду, киньте туди лавровий лист, перець горошком, колечка лука й шматки скумбрії. Варіть 7 хв. Викладіть рибу на підігріту тарілку. Полийте лимонним соком і розтопленим маслом. Натріть яблука і корінь хріну, змішайте і посипте рибу. Обкладіть по краях гарячої вареною картоплею і всі густо посипте зеленню петрушки.
    Спробуйте приготувати скумбрію з цибулею-пореєм. Шматки риби полийте лимонним соком і дайте постояти. Наріжте цибулю-порей кільцями. Рибу обваляйте в борошні з сіллю і перцем. Підсмажте з двох сторін на рослинній олії. Через 3 хв всипте колечка лука-порею, перемішайте, тушкуйте під кришкою 5 хв. Потім залийте сметаною, в яку додайте ложку гірчиці. Тушкуйте на помірному вогні 10 хв, не заважаючи.
    Скумбрія по-моравски. Підсмажте бекон, викладіть шматки обваленої в борошні риби, посоліть, поперчіть, збризніть лимонним соком. Підсмажте з двох сторін. Зніміть рибу зі сковороди, потримайте в теплому місці. У сковорідку покладіть нарізану цибулю і довгі смужки болгарського перцю. Підсмажте. Додайте скибочки помідорів, рубаний часник дрібно, всі потушкуйте під кришкою. Викладіть на тарілку з рибою. Подавайте з вареною картоплею.
    Та ж риба, приготована вже по-по-італійськи. Скумбрію приправте сіллю, перцем і лимонним соком. Через 10-15 хв тушкуйте в сковороді під кришкою протягом 15 хв. Потім рибу на час перекласти на тарілку, а в сковороді в решті соку потушкуйте нарізану цибулю, зелень та скибочки помідорів. Покладіть в соус ложку вершкового масла, трохи кетчупу і склянку вареної квасолі. Покладіть туди ж рибу і потримайте на вогні 5 хв. Подавайте з вареним рисом, посипаною зеленою цибулею.
    А по-шведски скумбрію готують так. Наріжте бекон на кубики і підсмажте. Рибу посоліть, поперчіть, подкислите. Покладіть на підсмажений бекон і запікайте в духовці 15 хв. Один раз шматки риби переверніть. Потім рибу вийміть на блюдо, а в утворився в сковороді соус укладіть колечка лука, часточки очищених яблук, різаний зелений лук -- всі разом підсмажте, а потім вилийте на блюдо з рибою.
    Автор - О. Марголіна
    Джерело - Сільська новь, selnov.ru

  • Севіче - не зовсім звичайний спосіб приготування риби і морепродуктів, коли їх не смажать, варять і так далі, а просто рясно заливають соком цитрусових. Кажуть, цей фокус коли-те давним-давно придумали перуанські рибалки: коли виходиш в море на вутлому баркасі, риби навколо греблю гати, а ось багаття особливо не розведеш, ось вони і придумали поливати рибу соком лайма.
    Результат цілком зрозумілий з точки зору хімії - адже кислота діє на білки, які містяться у продуктах, майже так само, як і тепло. Судячи з того, що рецепт швидко поширилася за межі Перу по всій Латинській Америці, а потім і по всьому світу - винахід і справді вдале.
    2 порції
    150 р. філе лосося
    пригорща креветок
    1/2 червоної цибулини
    сік 1 лимона
    сік 1 лайма
    сік 1 грейпфрута
    1 зубчік часнику
    1/2 пекучого перчика
    сіль
    перець
    кілька гілочок кінзи
    Головне правило при приготуванні севіче - брати тільки супер-свіжу рибу. У наших краях коверзувати не доводиться, так що я взяв трохи атлантичного лосося, так додав до нього жменю креветок, свіжовиловлених у відділі заморозки - не бозна-що, але для демонстрації чудодійною сили цитрусових цілком годиться. Наріжте лосося (і креветки, якщо вони занадто великі) не дуже крупно - скибочками, смужками або кубиками завтовшки не більше 0,5 см.
    У принципі, після цього рибу можна вже є, але севіче - не тартар, сашимі або карпаччо: риба саме готується, а не подається сирої. А раз так, значить, будемо готувати.
    Змішайте сік цитрусових, додайте до нього подрібнений часник і тонко нарізану перчик, посоліть і поперчіть. В окрему ємність укладіть рибу з креветками, додайте до неї нарізану кільцями цибулю, і залийте все це соком. Як випливає розмішайте і поставте у холодильник хвилин на 30.
    У цей час, як підказує нам вікіпедія, відбувається денатурація білка, тобто те ж саме, що сталося б з вашим лососем, якби його поставили в духовку. Втім, ви й самі це побачите - з яскраво-помаранчевої риба стане блідо-рожевої, так і по текстурі буде нагадувати щось середнє між свіжою і приготовленої. Розкладіть рибу по тарілках, порвіть і набросайте зверху листя кінзи, і подавайте як холодну закуску, несподівану і пікантну.
    Зрозуміло, лосось і креветки - не єдиний, і навіть не зовсім автентичний вибір риби для приготування севіче: просто вибирайте найсвіжішу морську рибу і дари моря. Цитрусові теж можна варіювати - в наступний раз спробуйте взяти одні лайми, або використовувати червоні апельсини.
    Олексій Онєгін

  • Для рецепту знадобиться:
    щука вагою 600 г
    1 яйце
    2 цибулини
    30 г вершкового масла
    50 г білого хліба без кірки
    трохи молока для замочування хліба
    сіль, перець
    щіпка цукру
    Для прикраси:
    1 лимон
    кілька гілочок петрушки
    жменю маслин
    трохи ягід журавлини або червоної смородини
    1 склянку міцного желатинового розчину
    ПРИГОТУВАННЯ:
    Рибу очистити від луски, випатрайте, зріжте плавники. Акуратно відокремте і видаліть хребет і реброві кістки. Далі візьміть ложку і зішкребіть всю м'якоть аж до шкіри. Шкіра риби дуже щільна і ложкою ви її точно не пошкодьте.
    Обрізання та видаліть залишки плавників. Зняту м'якоть розберіть, видаливши кістки, посоліть і поставте хвилин на 15 - 20 в холодильник, а потім двічі проверніть на м ’ ясорубці.
    Лук крупно наріжте і розділіть приблизно навпіл. Одну половину обсмажте на вершковому маслі до прозорості.
    Білий хліб замочіть в молоці, а потім натисніть.
    Змішайте рибний фарш, не обсмажену і обсмажену цибулю (разом з маслом на якому він смажився), віджатий хліб і прокрутіть всі 2 -3 рази на м'ясорубці до однорідної пастообразной маси.
    Додайте яйце, сіль, цукор, мелений перець. Як правило, перцю додають досить багато, але важливо дотримати міру, щоб риба не вийшла дуже перченого.
    Всі розмішайте і оцініть густоту. Якщо фарш рідкуватий, додайте панірувальні сухарі до консистенції котлетної маси.
    Рибну шкіру зшийте, залишивши близько 10 см несшитыми.
    Заповніть рибу фаршем, але не дуже щільно, щоб у процесі запікання вона не лопнула. У фаршированому вигляді риба повинна бути приблизно такою ж, як до потрошення.
    Зашийте залишене отвір.
    Змастіть фольгу рослинним маслом і укладіть рибу (швом вниз). Зробіть голкою по 10 - 15 проколів з кожного боку, змастіть олією і загорнути у фольгу.
    Випікайте в розігрітій до 180 С духовці протягом 1 - 1.5 годин. Дістаньте з духовки і дайте застигнути, а тільки потім розгорніть, акуратно перекладіть на обробну дошку і поставте у холодильник на 5 - 6 годин, а краще на ніч, щоб риба ущільнилася.
    Наріжте щуку на тонкі скибочки і розкладіть на сервировочном блюде.Приготовьте міцний желатиновий розчин (візьміть сухого желатину в 2 рази більше норми).
    Прикрасьте кожен шматок риби листочками петрушки, колечком маслини і ягодкой червоної смородини або журавлини.
    Перед публікацією змочуйте рибу і елементи декору розчином желатину, щоб вони закріпилися. Дайте застигнути. Для блиску злегка проливаємо рибу розчином желатину.
    Дайте застигнути і приємного вам апетиту!

  • Інгредієнти:
    3 стейка кети,
    100 г рису,
    2 ст. ложки консервованого горошку,
    50 г сиру,
    1 ст. ложка вершкового масла,
    200 г цвітної капусти броколі або,
    1 морква,
    1/2 ч. ложки приправи лимонний перець,
    сіль за смаком.
    Приготування:
    Рибу промити, посолити і натерти лимонним перцем. Дати постояти 30 хвилин.
    Рис промити і перекласти в спеціальний відділ пароварки. Посолити.
    Викласти у другий відсік.
    У третій можна покласти морква, порізану кільцями, брокколі і цвітну капусту.
    Налити води в пароварку і варити 30 хвилин. Готовий рис викласти в миску заправити маслом, додати тертий сир і консервований горошок.
    Перемішати рис, горошок і сир.
    Викласти на тарілку рибку, рис та овочі. Прикрасити шматочком лимона.
    Приємного апетиту!

  • Це дуже простий, але дуже смачна страва з морської риби, яке по плечу навіть починаючий господині, а виходить так смачно - пальчики оближеш!
    Для приготування морської риби запеченої в томатно-сметанному соусі нам знадобиться:
    • філе морської риби (у мене минтай);
    • 2 столових ложки сметани;
    • 1 столова ложка томатної пасти;
    • 1 цибулина;
    • 1 морква;
    • сіль;
    • перець;
    • трохи борошна;
    • крапля олії.
    Рецепт запеченої морської риби:
    Борошно змішуємо з сіллю і перцем, обвалюємо в суміші рибне філе й обсмажуємо до рум'яної скоринки на рослинній олії.
    Перекладаємо філе у форму для запікання. Цибулю і моркву чистимо, нарізати тонкими смужками і півкільцями, обсмажуємо в невеликій кількості олії, додати сметану і томатну пасту, зменшуємо вогонь і тушкуємо пару хвилин (я ще трохи водою розбавила, щоб жиже вийшло.
    Підливою заливаємо морську рибу і ставимо в розігріту духовку хвилин на 10 - 15. Дуже смачно з картопляним пюре, приємного апетиту!