Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
-
Інгредієнти:
(на 1 порцію)
королівська креветка 1 шт.
для соусу:
оцет 6% 10 г
біле вино 50 мл
петрушка 1 пучок
курячий бульйон 50 мл
печериці 10 г
ріпчасту цибулю 1/2 шт.
перець горошком
лавровий лист
вершкове масло 100 г
суміш овочів 100 г
вершкове масло 20 г
Поставити сотейник на плиту, налити оцет. Додати біле вино. Влити бульйон. Печериці нарізати соломкою і покласти в сотейник.
Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і додати до грибів. Петрушку подрібнити і покласти до інших інгредієнтів.
Покладіть в сотейник горошок і лавровий лист, випарувати майже всю рідину.
Додати шматочки вершкового масла. Збити всі віночком, посолити за смаком - соус готовий.
У сковороді прогріти овочі в вершковому маслі. Креветку очистити від панцира, залишивши хвостик неочищеним.
Запекти креветку в грилі. На блюдо налити соус, покласти овочі. Поверх овочів розмістити креветку і подати до столу.
Приємного апетиту! -
Для приготування страви Вам знадобиться:
тигрові креветки - 500г;
для кляру:
борошно - 3 ст.л.;
вода; сіль;
для паніровки:
панірувальні сухарі з білого хліба
Розігріти духовку до 180С. Креветки промити, відрізати голову, зігнути хвостик, щоб між лусочками була видна чорна кішка.
Підчепити її дерев'яної зубочисткою і витягнути. Очистити креветку, залишивши неочищеним тільки хвостик.
Розрізати креветку по спинці. Зробити діагональні насічки справа наліво і зліва направо. Трохи відбити рукояткою ножа, щоб хвостик став як можна площі.
Борошно розвести водою, щоб вийшло рідке однорідне тісто. Додати трохи солі. Опустити креветку в кляр.
Перекласти на тарілку з панірувальними сухарями. Обваляти креветку в сухарях, щоб вона повністю була покрита цукрової скоринкою.
Розкласти креветок на змащену маслом деку (краще викласти деко пекарської папером) і запікати на середній полиці духовки приблизно 15 хвилин. Креветки готові.
До гарячих креветкам подають соєвий соус, але можна і майонез, який попередньо змішують з дрібно нарізаним ріпчастою цибулею.
Автор: Олена Покровська -
Для приготування страви Вам знадобиться:
8 шматочків філе свіжомороженої норвезької оселедця;
4 ст. л. пшеничного борошна;
4 невеликих лука-шалоту;
2 моркви середнього розміру;
1 зубчік часнику;
8 ст. л. оливкової олії extra virgin;
2 ст. л. хересного оцту (або оцту з білого вина);
4 ст. л. води;
1 ст. л. свіжого коріандру (за бажанням);
1/2 ч. л. цільних зерен коріандру;
1/4 ч. л. шафрану;
2 лаврових листків;
сіль і мелений чорний перець
Приготування:
Цибуля-шалот, моркву та часник обчистити і нарізати тонкими скибочками.
Філе норвезької оселедця посолити і поперчити, вмочити в борошно з боку шкіри і обсмажувати шкірою вниз в оливковій олії на розігрітій сковороді (прибл. 1 хв.).
Рибу вийняти з сковороди, додати ще масла і викласти на сковороду овочі і спеції.
Згасити до золотистого кольору (прибл. 2 хв.). Додати решту масла, оцет і воду.
Гарячої овочевої суміші залити рибу і дати охолонути.
Прикрасити свіжим коріандром. -
Іноді трапляються дива і в руки потрапляють якісні продукти. Наприклад, риба, яка не пахне рибою. Такі моменти не можна упускати. Кращий спосіб приготування - найпростіший.
Філе морського окуня з картоплею та чері
філе морського окуня
помідори черрі на гілці
картоплю
зелений лук
спеції
оливкова олія
вершкове масло
сіль
Помідори черрі змастіть маслом і поставте в духовку на 30-40 хвилин, 180°C.
Очищену картоплю крупно поріжте, потім додайте в киплячу підсолену воду. Варіть 20-25 хвилин.
Витратьте зайву хвилину і вийміть пінцетом кістки з філе і зніміть шкіру.
Мені подобається смажити рибку на сковороді-гриль. Якщо її немає, звичайна згодиться. Філе морського окуня буде потрібно не більше хвилини з кожного боку.
Розігрійте сковороду на сильному вогні. Приправте рибу улюбленими спеціями. Залиште на 5 хвилин.
Варену картоплю розімніть вилкою, додавши трохи вершкового масла, солі, перцю та зеленої цибулі.
Не руйнуйте тендітну структуру рибної плоті. Як тільки ви помістили філе на сковороду, залиште їх у спокої на хвилину. Не треба їх перевертати, рухати і смикати. Сковорода зробить свою справу.
Коли риба готова, вона повинна зберігати форму, при цьому легко розкладаються на пластівці ніжною, соковитою білій м'якоті.
Щедра порція картоплі, парочка філе і гілочка запечених помідорів чері як стильний гарніру.
Фото і рецепт: Петро Голавский -
Інгредієнти:
(на 2 порції)
невеликі форелі 2 шт.
сіль, перець
сік апельсина або лимона
для фаршу:
моцарелла 100 г
зелений лук 20 г
карбонат 100 г
рослинна олія
зелену цибулю та ікра для прикраси
Рибу очистити від луски, видалити нутрощі. Покласти на обробну дошку, гострим ножем розрізати навпіл, починаючи з голови.
З кожного філе видалити кісточки. Філе риби посолити і поперчити. Збризнути апельсиновим або лимонним соком. Починаючи з хвоста згорнути філе рулетом і закріпити зубочисткою.
Розігріти в сковороді олію, покласти рибу і обсмажити. Для фаршу подрібнити карбонат, зелену цибулю та моцареллу, масу перемішати.
Перекласти рулети в вогнетривке блюдо, нафарширувати отриманою масою. Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці близько 10-15 хвилин.
Готову рибу викласти на тарілку, видалити зубочистки, прикрасити листям салату, пір'я зеленої цибулі і червоною ікрою.
Приємного апетиту! -
Скумбрія - вкрай жирна риба, але на відміну від м'яса, жир в рибі дуже корисний: кислоти омега-3 і все таке. Крім того, будучи жирної рибою, скумбрія дуже виграє при приготуванні на грилі, і якщо ціла скумбрія на грилі нам вже добре знайома, то філе скумбрії на грилі буде кроком вперед в плані витонченості подачі.
Це особливо важливо, якщо хтось з ваших домашніх гребує їсти рибу з-за кісток. Лікарі радять включити в свій раціон хоча б дві порції жирної риби в тиждень для того, щоб ваш організм отримав відчутний заряд бадьорості і здоров'я, а цей нескладний рецепт допоможе вам зробити своє меню не тільки корисним, але і смачним.
Філе скумбрії на грилі з сальсою із зелені
2 порції
1 скумбрія вагою 500 г.
сіль
білий перець
цедра 1 лимона
для соусу:
4 ст.л. маслинові масла
1 ст.л. лимонного соку
2 зубчики часнику
кілька гілочок кінзи та зеленої цибулі
при бажанні - гострий перчик
сіль
Укладіть скумбрію на обробну дошку спиною догори та зробіть два поздовжніх надрізу з боку спини по обидві сторони від хребта від голови до хвоста. Після цього, уклавши скумбрію спочатку на один бік, а потім на інший, зробіть два глибоких косих надрізу під бічній плавник, щоб відрізати голову.
Відріжте хвіст, і тепер, обережно потягнувши за хребет, ви можете легко видалити його, при необхідності трохи допомагаючи собі ножем. Видаливши нутрощі і що вистилає черево чорну плівку, розкрийте скумбрію, немов книгу, і, озброївшись пінцетом, вийміть залишилися кістки.
Для чого це потрібно? Велика частина жиру у таких риб відкладається саме в череві, і якщо ми його разрєжєм, жир витече під час приготування, і риба вийде пересушена; розділити великий пласт на два порційних філе можна і пізніше. Знатний рыбовед НикБор радить обробляти скумбрію, поки вона не до кінця розморозилася, але у мене і з повністю розмороженої проблем не виникло.
Збризніть рибу олією, приправте сіллю, перцем і дрібно натертої цедрою, масажними рухами розітріть приправи і приберіть філе в холодильник хвилин на тридцять. За цей час має сенс не розсиджуватися в інтернеті, а приготувати соус-сальсу - адже коли станете смажити рибу на грилі, часу не буде.
Втім, сальса готується елементарно: з'єднаєте в мисці масло, сік лимона, натертий або подрібнений часник і дрібно нарізану зелень, посоліть і розмішайте. Замість солі, до речі, можна додати ложку подрібнених каперсів, а якщо ви з тих, хто любить гарячіше, додайте трохи дрібно нарізаного гострого перчика.
Дістаньте рибу з холодильника, і прогрійте гриль до середнього жара (в цьому плані Weber дуже зручний, але можна готувати і на мангалі, і навіть на плиті, використовуючи сковороду-гриль). Змастивши ґрати гриля рослинним маслом, покладіть на нього рибу - спочатку шкірою вниз хвилин на 5, потім переверніть і готуйте ще в районі 3 хвилин.
Готове філе розділити на дві порції, розкладіть по тарілках і щедро полийте соусом.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін -
Легке і в приготуванні і в сприйнятті блюдо з ароматною форелі і сезонних овочів. Сьогодні в якості гарніру ми використовуємо моркву, перець і гарбуз. Додайте трохи сонечка у своє життя! Приємного апетиту!
Інгредієнти:
філе форелі - 2 стейка
зелень кропу - 1/2 пучка
лавровий лист
перець горошком
сіль - за смаком
перець - за смаком
солодкий перець - 1 шт.
морква - 1 шт.
гарбуз - 200 г м ’ якоті
оливкова олія
масло вершкове
лимон
спеція "Італійські травички"
У сотейнику розігріти оливкову і вершкове масло. Моркву нарізати і покласти в сковороду, злегка обсмажити. Стейки покласти в сковороду разом з кропом, лавровим листом і перцем, залити невеликою кількістю води і припустити до готовності.
Перець нарізати шматочками і додати до моркви. Гарбуз нарізати і покласти до інших овочів. Посолити, поперчити і посипати італійськими травками.
Перекласти овочі в чашу блендера і подрібнити. Розкласти овочі по тарілках, викласти рибу, прикрасити скибочкою лимона і подати до столу. -
Рідкісне застілля в нашій країні обходиться без фаршированих яєць. Бо дуже зручна порційна закуска. Я пропоную вам варіант з рибою. Я вибрала для цього рецепту горбушу, але підійде будь-яка червона риба гарячого копчення.
Інгредієнти:
варені в круту яйця - 10 шт;
горбуша гарячого копчення - 250 гр;
сметана - 3 ст.л. з гіркою;
майонез - 3 ст.л. з гіркою;
гірчиця - 1 ч.л.;
кріп - 3 гілочки;
каперси для прикраси (і для смаку) - біля пара столових ложок.
Акуратно чистимо яйця. Вони ж повинні бути красивими.
Руками розбираємо рибу на дрібні шматочки, видаляючи кістки і шкіру.
Яйця ріжемо уздовж навпіл, складаючи жовтки в миску, а білки на блюдо.
Жовтки розминаємо вилкою.
Додати сметану, майонез, гірчицю, перемішуємо.
Потім дрібно-порізаний кріп.
Втручається у начинку рибу.
Фаршируємо яйця, заповнюючи не тільки виїмку з-під жовтки, а складаючи начинку гірочкою.
Прикрашаємо кожне яйце трьома каперсами і подаємо.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга -
Поєднання червоної риби з вершковим сиром давно вже стало класикою. Тому пропоную вам мої башточки. Червону рибу можете брати будь-яку: лосось, форель, сьомга, кета... малосольну або холодного копчення. Тут на ваш смак.
Інгредієнти:
червона риба (у мене форель слабкою солі) - 200 гр;
сирний сир із зеленню - 150 гр;
огірок - 1 маленький або 1/2 великого;
зелена цибуля - невеликий пучок;
рукола - маленький пучок.
Очищаємо огірок від шкірки і нарізати по довгою тонкою соломкою (приблизно 7 см). Також нарізаємо перинки лука (без білої частини).
Кладемо шматочок рибки, на нього викладаємо чайну ложку сирного сиру і кладемо 4 смужки огірка таким чином, щоб вони "стирчали" з боку зрізу черевця риби (бачимо фото). Тому що зріз спинки рівний і ми на нього будемо ставити башточку.
Слідом кладемо 2 пір'їнки лука, так само як огірок. І потім точно також 2 листа руколи.
Загортаємо від себе рулетик і ставимо його на блюдо. З цієї кількості інгредієнтів виходить 10 башточок.
Фото і рецепт: Ольга -
Інгредієнти:
* сьомга 2 шматки
* сіль, перець
* імбир на кінчику ножа
* помідор 1 шт.
* вершкове масло 1 ст. л.
* зелений лук
* ікра для прикраси
* сметана
Спосіб приготування:
Сьомгу нарізати на філе без кісток на шкірі. Кожен шматок риби посолити і поперчити сумішшю перців.
Змастити рибу імбиром і залишити маринуватися на 15 хвилин. Викласти рибу в змащену маслом форму і запікати в духовці, розігрітій до 180 градусів до готовності (близько 10-15 хвилин).
Для приготування соусу розігріти в сковороді масло. Взяти хороший, соковитий і ароматний томат, нарізати його кубиками і обсмажити.
Зелену цибулю нарізати і викласти до помідора, посолити. Готову рибу викласти на тарілку, поруч покласти томати.
Подавати зі сметаною, пером зеленої цибулі та ікрою.
Приємного апетиту!