Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Інгредієнти:
    - 150 гр. вершкового масла;
    - 1/2 ч.л. солі;
    - 300 гр. муки;
    - 2 ст.л. води;
    - 2 банки тунця у власному соку;
    - 1 цибулина;
    - 4 яйця;
    - 250 мл вершків;
    - сіль;
    - 150 гр сиру;
    - 1 помідор.
    Кладемо в кухонний комбайн великі шматки розм'якшеного масла, засипаємо борошно та сіль, перемішуємо, додаємо воду і знову перемішуємо.
    Якщо ви бачите, що тісто зовсім сухе (сухі крихти) додайте ще ложку води. Перекладаємо тісто в рознімну форму і 'размазываем' по дну і стінок так, щоб вийшли досить високі краю.
    Потім на краю треба покласти смужки з фольги для того, щоб вони в духовці не 'впали' і ставимо в духовку на 10 хвилин.
    Тунець розминаємо вилкою (без соку). Смажимо цибулину на рослинній олії, посипаючи в процесі смаження спеціями (я віддаю перевагу паприку і гострий червоний перець - його чуть-чуть), і додаємо його до риби.
    Дістаємо з духовки наше тісто і розподіляємо за нього рибу. Посипаємо спеціями для морепродуктів.
    Змішуємо в мисці яйця, додаємо до них вершки, солимо, перемішуємо. Акуратно виливаємо суміш на рибу.
    Трьом на крупній тертці сир і посипаємо їм пиріг. Помидорку ріжемо кружечками поперек і викладаємо на сир. Ставимо в духовку на невеликий вогонь на 40 хв.
    P.S. Якщо хочете більше дієтичний варіант - заберіть з рецепту сир.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна.

  • Інгредієнти:
    300 г філе горбуші,
    2 ст. ложки рису,
    1 яйце,
    1 шматок батона,
    1 цибулина,
    1 ч. ложка вершкового масла,
    овочі для гарніру (заморожування моркву і квасоля),
    сіль, перець за смаком,
    рослинна олія.
    Приготування:
    Філе відокремити від шкіри і порізати невеликими шматочками.
    Прокрутити на м'ясорубці рибу, додавши ломик батона і цибулю.
    Рис відварити до напівготовності.
    Додати у фарш яйце і рис. Посолити і поперчити.
    Добре перемішати і сформувати невеликими котлетками.
    Обсмажити на невеликій кількості олії з двох боків. Додати ¼ склянки води і тушкувати на середньому вогні до готовності.
    Овочі розморозити.
    Викласти в сковороду, додати кілька столових ложок води і вершкове масло, готувати під кришкою 5-7 хвилин на середньому вогні.
    Викласти на тарілки котлетки і гарнірувати овочами. За бажанням посипати дрібно посіченої зеленню.
    Приємного апетиту!

  • Інгредієнти:
    1 свіжа скумбрія
    1 лимон
    1 помідор
    1 цибулина
    майонез
    сіль
    перець
    зелень
    лимонна приправа до риби
    Приготування:
    Рибу промити, очистити, натерти сіллю та перцем, зробити глибокі надрізи. Цибулю обчистити, нарізати кільцями. Помідор і лимон промити, нарізати півкільцями.
    кожен надріз покласти, чергуючи дольку лимону, помідори і цибулю. Підготовлену рибу з усіх боків змастити майонезом, покласти на фольгу, посипати нарізаною зеленню.
    Загорнуту у фольгу рибу запікати в духовці при температурі 200 ° C протягом 30-35 хв. Потім фольгу розгорнути і запікати ще 10-15 хв.

  • Ідею засолити палтуса з сушеними водоростями я запозичив в останній книзі Хестона Блюменталя - вони надають рибі такий “японський” аромат, що не залишить байдужими любителів суші (і взагалі всіх, хто любить смачну і здорову їжу).
    Як відомо, ніж жирніше риба, тим краще вона виходить в солоному вигляді - і наш мурманський палтус підходить для цих цілей найкращим чином: він цілком здатний скласти конкуренцію солоної сьомги, а враховуючи, що сьомга (насправді лосось) у нас головним чином норвезька, це ще і дуже патріотичний рецепт.
    4-6 порцій
    500 г свіжого філе палтуса без шкіри
    1-2 листа сушених водоростей (норі або комбу)
    1 ст.л. цукру
    3 ст.л. великої морської солі
    Помістіть цукор і сушені водорості (їх можна купити у корейців на ринку, або в будь-якому супермаркеті, де є відділ товарів для суші) в блендер і як слід подрібніть, отримавши на виході порошок тонкого помелу.
    Зі всіх сторін натріть цією сумішшю рибу, а потім перекладіть у форму, прослаивая великою морською сіллю. Засаливайте від 30 хвилин (варіант Блюменталя) до 12 годин - в залежності від результату, який ви хочете отримати. Акуратно зчистіть сіль серветкою (або змийте водою), і подавайте як холодної закуски, з бутербродами або млинцями.
    PS: Де можна купити свіжу рибу у вашому місті, я не в курсі, але жителям Санкт-Петербург дуже рекомендую мережа магазинів “Океан” - дійсно гарна (свіже, ніж в “Окее”, не кажучи вже про інших гіпермаркетах) риба за адекватними цінами.
    Також, якщо ви живете в спальному районі, гарні результати може принести обстеження навколишніх магазинів - там теж інколи можна знайти свіжу рибу, річкову і морську.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін

  • Інгредієнти для тіста:
    борошно - 600г;
    дріжджі (сухі) - 2 ч.л.;
    сіль - 1-2 ч.л.; цукор - 1 ст.л.;
    вершкове масло - 120г;
    яйце - 1 шт.;
    вода - 300 мл;
    для начинки:
    форель - 1 шт.;
    ріпчаста цибуля - 1 шт.;
    петрушка (свіжа зелень) - 1 пучок;
    сіль, мелений чорний перець - за смаком;
    вершкове масло - 20г;
    для змащування пирога: яйце (жовток) - 1 шт.
    Тісто для рибника в цей раз готувала хлібопічці моделі. Як звичайно, на дно поклала дріжджі, потім засинала просіяне борошно, сіль, цукор, зверху розклала шматочки вершкового масла кімнатної температури.
    У мисці злегка збила яйце і змішала його з водою. Перелила яєчну суміш в контейнер хлібопічки і включила ‘Основну’ програму в режимі ‘Тісто’.
    Для начинки з потрошеной форелі зрізала плавники, зняла шкіру і відокремила філе від кісток. Філе порубила шматочках приблизно 2х2 см.
    Цибулину обчистити, розрізати на половинки і нарізати тонкими півкільцями. Перед тим як змішати цибулю з рибою, пом'яла його руками, щоб цибуля дав сік.
    Додала до рибної начинці дрібно нарізану петрушку, spiced сіллю і меленим перцем.
    Підійшло тісто розділила на 2 рівні частини. Кожну частину розкачує у вигляді овальної коржі завтовшки близько 1 см. У центр кожної коржі уклала начинку з форелі.
    Поверх начинки розклала тонкі скибочки охолодженого вершкового масла. Зверху і знизу коржі залишила вільне місце (близько 5 - см), з боків-близько 9 см.
    Бічні частини тесту нарізала під кутом 45 градусів по відношенню до начинки на смужки шириною близько 1 см. Верхній вільні край тесту поклала на начинку, бічні смужки тесту уклала поперемінно один на одного, щоб на поверхні пирога вийшла мережі.
    Нижній вільний край тесту поклала на начинку і прикрасила смужками, щоб вийшов риб'ячий хвіст. Переклала рибники на деко, застелене пекарської папером, накрила серветкою і залишила підходити.
    Змащує пироги збитим яйцем (краще тільки жовтком) і поставила в прогріту до 190 З духовку приблизно на 1 годину.
    Готові рибники дістала з духовки, сбрызнула водою і залишила відпочивати під рушником. Є пироги можна і гарячими і холодними.
    Фото і рецепт: Олена Покровська

  • Інгредієнти:
    * сьомга шматок з шкірою без кісток 400 г
    * сіль грубого помелу 2 ст. л.
    * цукор 1 ст. л.
    * перець чорний мелений за смаком
    * бренді 50 мл
    * сік лимона
    * зелень кропу 100 г подрібнена
    Приготування:
    В миску всипати сіль, додати цукровий пісок і мелений перець. Сьомгу промити, обсушити. Натерти сольовий сумішшю.
    В ємність вилити бренді. Додати сік лимона. Залити цією сумішшю сьомгу. Поверхня риби посипати подрібненою зеленню.
    В ємність викласти рибу шкірою вниз. Покласти на рибу дошку і поставити гніт.
    Ємність закрити фольгою і поставити на дві доби в холодильник. Готову рибу нарізати і подати до столу з гірчичною заправкою.
    Для її приготування змішайте 2 ч.л. солодкої гірчиці, 1 ст. л. оливкової олії і краплю лимонного соку.

  • СКЛАД:
    На 4 горщики за 0.5 л вам знадобиться:
    600 г філе сома
    1 цибулина
    12 картоплин
    жменю сухих грибів (можна взяти 200 г печериць)
    300 г сметани
    3 - 4 столові ложки рослинної олії
    1 - 2 столові ложки борошна
    1 столова ложка лимонного соку
    сіль, перець
    пучок свіжого кропу
    1 - 2 зубчики часнику
    Для кришечки з тіста:
    1 склянку теплої води
    по 1 чайній ложці сухих дріжджів, солі та цукру
    2 столові ложки рослинної олії
    2.5 склянки борошна
    яйце для змащування
    ПРИГОТУВАННЯ:
    На самому початку замісіть тісто для кришечок.
    Для цього в теплу воду додайте дріжджі, цукор, сіль, олія. Розмішайте і, поступово додаючи борошно, замісіть еластичне тісто, яке не буде липнути до рук і робочої дошці.
    Накрийте тісто полотенчиком і залиште хвилин на 20 - 30, а тим часом займіться іншими інгредієнтами.
    Щоб сом не віддавав тіною, попередньо залийте рибне філе холодною водою з додаванням лимонного соку і залиште на 2 - 3 години.
    Воду злийте, рибу обсушіть і крупно наріжте. Нарізану рибу посоліть, поперчіть, обваляйте в борошні і обсмажити на рослинній олії.
    Сухі гриби замочити в холодній воді на 2 - 3 години, добре промийте, щоб видалити можливі частинки піску, а потім варити до готовності, відцідіть та дрібно поріжте.
    Ріпчасту цибулю наріжте дрібним кубиком і обсмажте на олії до прозорості.
    Додайте гриби і обсмажуйте ще 2 - 3 хвилини, відкладіть.
    Картоплю очистіть від шкірки, крупно поріжте, а потім обсмажте на розпеченому рослинній олії до золотистої скориночки, посоліть.
    Доводити картоплю до повної готовності не потрібно, достатньо легкого зарумянивания.
    До сметані додайте дрібно нарізаний часник, сіль. Якщо сметана густовата, додайте воду до консистенції легкого майонеза.Мелко посічіть зелень кропу.
    На дно кожного горщика викладіть шар обсмаженої картоплі, потім шар грибів з цибулею, шар риби.
    Посипте рибу кропом і щедро полийте сметанним соусом.
    Повторюйте шари до заповнення горщиків.
    Тісто обімніть і розділіть на 4 частини.
    З кожної частини сформуйте по коржику.
    Разболтайте яйце з невеликою кількістю води і змастіть краю горщика і краї тіста.
    Щільно обліпіть тестом горловину горщика.
    Верх тесту змастіть яйцем і зробіть кілька дірочок для виходу пари.
    Поставте горщики в холодну духовку, виставте 180 С, увімкніть нагрівання та готуйте 1 годину, потім вимкніть духовку, змастіть тестяные кришечки вершковим маслом і залиште горщики в духовці ще на 30 - 40 хвилин.
    Приємного вам апетиту!

  • Інгредієнти:
    * філе тріски - 1 кг;
    * цибуля - 2 шт;
    * морква - 1 шт (середня);
    * зерновий хліб - 5-6 шматочків;
    * сир - 1/2 пачки (125 гр);
    * молоко - 1/2 склянки;
    * кріп - 1 пучок;
    * 1 яйце;
    * сіль, перець, спеції для риби.
    Моєму філе й ріжемо на шматочки, які відображатимуться в вашу м'ясорубку.
    Замочуємо хліб в молоці, розірвавши його на шматочки.
    Уважно при нарізці перевіряємо пальчиками на наявність кісток і виймаємо їх при необхідності. Перемелюють в м ’ ясорубці.
    Ріжемо на такі ж шматки моркву і теж відправляємо в м'ясорубку.
    Також чинимо з цибулею і пропитавшимся молоком хлібом.
    Додати у фарш яйце, дрібно нарізаний кріп, сир, сіль, спеції, добре перемішуємо. Я це роблю руками.
    Формуємо котлети. Я беру столову ложку фаршу з гіркою та вологими руками роблю овальну котлету.
    Смажимо на сковорідці з 2-х сторін, коли перевертаємо 1-й раз, накриваємо кришкою, щоб вони добре просмажились.
    Я в цей раз смажила до впевненої скоринки, тому що вони були дуже ніжні. Подаємо з печеною картоплею і свіжими огірками.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт Ольга Злобіна.

  • Сьомга гарна в будь-якому вигляді, але якщо вирішили запекти або засмажити її, то важливо не пересушити. Для обiду я обсмажила шматочки курки (без шкіри) і приготувала масляний соус. Смак вершкового масла відмінно поєднується з лимоном і солоними каперсами.
    Інгредієнти:
    сьомга (філе без шкіри) - близько 600г;
    для соусу:
    вершкове масло - 125г;
    лимонний сік - 2 ч.л.;
    каперси - 1/3 склянки;
    сіль - 1/2 ч.л.
    Філе сьомги (бочок від цілої риби) розрізати навпіл на скибочки шириною 2-3 см.
    Сковороду змастити олією і обсмажити рибні скибочки з обох сторін по 2-3 хвилини з кожної сторони. Жирна риба, готується швидко і важливо не пересушити.
    товстостінної каструлі розтопити вершкове масло. Додати лимонний сік, перемішати дерев'яною лопаткою.
    Засипати каперси, чуть-чуть прогріти і зняти соус із плити. Розкласти рибу по тарілках, полити соусом, гарнірувати відварною картоплею.
    * за правилами, каперси додають в холодні соуси, тому що при нагріванні вони втрачають всю свою чарівність - солоно-терпкий смак.
    Тому у вершковому соусі я каперси тільки злегка прогріваю.
    Фото і рецепт: Олена Покровська

  • Риба буває різна, і приготувати її можна по-різному - посмажити на сковорідці з цибулькою, зробити заливне або примудритися і нафарширувати за єврейським рецептом. Тоді у вас у вас вийде гефілте-фіш. Правда, для цього спочатку треба примудритися і зловити щуку, як мінімум на півтора кілограма.
    Для нашого варіанти - риби, запечена в духовці на солі, - теж бажана породиста, правда закордонна особина типу рибне, сібаса або морського окуня. Разом з тим рецепт наш відрізняється простотою приготування і відсутністю рідкісних інгредієнтів. На 4 порції вам знадобиться 1 кг морської риби з супермаркету, 1 кг суміші з морської і кухонної солі, 1 яєчний білок, вода і 2-3 гілочки який небудь свіжої зелені. Ну, і досить.
    Як приготувати рибу, запечену в духовці на солі (взагалі правильніше було б назвати це блюдо «риба у панцирі із солі»)?
    Спочатку, як зазвичай при приготуванні рибних страв, потрошим тушку і видаляємо нутрощі з плавцями. А ось луску, кажуть, не можна видаляти. Я, щоправда, у такому варіанті готувати рибу на солі не пробував.
    до Речі, попутно даю раду як почистити рибу, не заляпывая кахельну плитку і пол на кухні її лускою. Робити це зручно всередині великого поліетиленового пакету. Але не будемо відволікатися і повернемося до наших баранів, вибачте, до риби.
    Випотрошені риб'ячі тушки гарненько промити зовні і всередині холодною водою, а потім підсушує паперовим рушником. Всередині кожної кладемо по кілька гілочок зелені. Петрушка, кінза, любисток, кому що подобається.
    Тепер треба приготувати для риби панцир із солі. Для цього насипаємо суміш з повареної і морський в глибоку миску і додаємо до неї воду, помішуючи масу. Потрібно добитися, щоб вона стала схожа на консистенцію мокрого снігу. Зазвичай для цього буває достатньо 3-4-х столових ложок води на 1 кг солі. Якщо у цю суміш додати яєчний білок, то соляної панцир для нашої риби, запечена в духовці на солі, вийде більш міцним (береться 1 білок і 2 ст. ложки води на 1 кг солі).
    Рада початківцям кулінарам: пересолити рибу не бійтеся. Вона візьме солі рівно стільки, скільки їй треба.br/>Коли всі приготування зроблені, викладаємо соляну масу товстим шаром на деко для запікання риби. Приминаємо її руками і зверху кладемо риб'ячі тушки. Їх накриваємо сіллю, що залишилася, - так, щоб риба з усіх боків була щільно закрита, як ковдрою. Для того, щоб підсилити термоеффект в ході її запікання, сольовий панцир можна загорнути у фольгу. Ну, і для того щоб це блюдо виглядало на святковому столі більш ефектно, голову й хвіст риби можна залишити неприкритими.
    Запікати блюдо слід попередньо розігрітій духовці 30 хвилин при температурі 220°.
    Потім даємо страви «відпочити» хвилин 10-15, а потім акуратно розбиваємо соляної панцир і видаляємо його залишки. Риба запечена на солі в духовці, зберігає свій чудовий аромат і завжди виходить соковитим і ніжним.
    Ось такий рецепт приготування рибне, сібаса або морського окуня гарний і для повсякденного, і для святкового столу. Сподіваюся, що він стане в нагоді, в першу чергу, чоловікам, і не обов'язково рибалкам. Ось вже ви здивуйте свою дружину, коли самі приготуєте це смачна страва в найближчу неділю!
    Автор статті: Олександр Платов