Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Незважаючи на те, що горбуша є нежирної рибою порівняно з іншими різновидами червоних риб, ці котлети вийшли ніжними і м'якими. Ідею таких котлет із червоної риби я підгледіла в книзі Джеймі Олівера.
    Інгредієнти:
    * потрошіння тушка горбуші - 800 г;
    * картопля - 400 г;
    * цибуля порей - половина стебла (зелена частину стебла і пір'я);
    * яйце - 1 шт;
    * борошно пшеничне - 4 столові ложки;
    * оливкова олія - 6 столових ложок;
    * сіль, чорний мелений перець за смаком.
    Горбушу почистити, вимити, розрізати на великі шматки, посолити і натерти оливковою олією (1 столова ложка). Картоплю почистити.
    Картопля поставити варитися, посолити і додати лавровий лист. Рибу скласти в друшляк, накрити шматком фольги, кришкою або тарілкою.
    Розташувати рибу над киплячим у воді картоплею. Готувати горбушу на пару 10 хвилин. Потім рибу зняти, охолодити і відокремити розпарену м'якоть від кісток і шкірки.
    Картопля доварити до готовності. Злити всю воду. Зробити картопляне пюре і остудити.
    Взяти тільки зелені ніжні пір'я і зелену верхню частину стебла цибулі. Цибуля порей вимити і крупно нарізати.
    Через м'ясорубку провернути м'якоть риби і цибуля порей. У рибний фарш додати яйце, картопляне пюре, перемішати до однорідності.
    Щоб котлети не вийшли сухими додати у фарш 3 столові ложки оливкової олії.
    Ще раз перемішати картофельно-рибний фарш. Зліпити котлети.
    У розігріту сковороду влити оливкова олія (2 столові ложки). Котлети обваляти в борошні і обсмажити по 3 хвилини з кожного боку.
    Подати котлети з горбуші я рекомендую з соусом на основі вершків з гірчицею і каперсами (його я приводила в рецепті стейків з форелі).
    Автор: Господиня

  • Це дуже цікаве і дієтично легке страва! Спробуйте!
    Інгредієнти:
    * лосось слабкою солі (або інша червона риба) - 300 гр;
    * ківі 4-5 шт;
    * авокадо - 2 шт;
    * лимон - 1/3;
    * кріп - 2-3 гілочки.
    Чистимо ківі від шкірки. Авокадо ріжемо навпіл, виймаємо кісточку і теж чистимо від шкірки. Ріжемо на часточки.
    Шматок риби ріжемо на скибочки. Я віддаю перевагу саме шматок, тому що за його увазі хоча б зрозуміло - з якою він частини і просолка швидше всього рівномірніше.
    На блюдо розкладаємо скибочки ківі, зверху скибочки авокадо. Шматочок риби беремо в руки і пальцями скручуємо з нього ніби кульочок, виходить імпровізована трояндочка.
    Ставимо її зверху на канапе і протикаємо паличкою. (Ми на дачу палички забули, тому в нашому випадку - зубочистки).
    Збризнути канапешки лимонним соком і посипати нарізаною кропом.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна.

  • Інгредієнти:
    сьомга 500 г
    ріпчасту цибулю 1 шт.
    відварений рис 3/4 склянки
    яйця 1-2 шт.
    сіль, перець за смаком
    панірувальні сухарі
    рослинна олія
    морква 1 шт.
    печериці 6 шт.
    томатна паста або кетчуп 1 ст. л.
    бульйон або воду 3/4 склянки
    тертий сир
    Спосіб приготування:
    Прокрутити філе риби через м'ясорубку. Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і перекласти до риби. Додати в масу рис. Розбити яйця. Посолити і поперчити за смаком, перемішати.
    Сформувати котлети, обваляти в сухарях. Розігріти в сковороді масло, викласти котлети. Обсмажити з обох боків до золотавого кольору. Моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити на рослинній олії.
    Печериці нарізати і додати до моркви. Влити кетчуп. Додати бульйон або воду, згасити всі 5 хвилин. Котлети перекласти в вогнетривке блюдо. Залити соусом.
    Посипати страва тертим сиром. Форму з котлетами поставити в розігріту до 200 градусів духовку. Запікати 10-15 хвилин. Подати котлети до столу.
    Приємного апетиту!

  • Інгредієнти:
    * 250 г слабосолоного норвежської лосося, нарізаного
    * 2 упаковки (125 г) норвежської козячого сиру
    * 0,5 лимона
    * 0,5 ст. л. грубозернистим гірчиці
    * 4 гілочки кропу
    1. Кріп промити, обсушити і подрібнити. Цедру натерти на дрібній терці. Змішати в невеликій мисці сыр. гірчицю, цедру і кріп.
    2. Розстелити на столі плівку і розкласти на ній шматочки риби так, щоб вони злегка знаходили один на одного. Намазати їх сирною начинкою і акуратно, піднявши край плівки, згорнути рибу в рулет.
    Щільно загорнути в плівку і поставити в холодильник на 1 год. Потім зняти плівку і рулет нарізати на шматочки, часто змочуючи ніж водою.
    Розкласти на тарілці і подати до столу.

  • Ньокі - це картопляні галушки. Для приготування ньокк, крім картоплі, треба трохи борошна (співвідношення приблизно 3:1). Тісто повинно вийти м'яким, еластичним, не прилипати до рук і обробній дошці. Ньокі можна їсти відразу, посипати сиром, а можна з соусом. Я приготувала вершковий соус з шматочками копченої сьомги і зелені.
    Інгредієнти:
    картопля - 700г;
    борошно - близько 200г;
    сіль - за смаком;
    для соусу: сьомга (холодного копчення) - близько 150г;
    вершки (10% жирність) - близько 200 мл;
    зелень (наприклад, рукола або зелена цибуля) - за смаком.
    Приготування:
    Картопля вимити, покласти в киплячу підсолену воду і варити до готовності. З вареної картоплі злити воду, дати картофелинам трохи охолонути і очистити.
    У італійців для подрібнення картоплі для приготування ньокк є спеціальне пристосування, якого немає у мене. Тому я подрібнила картоплю на дрібній тертці.
    На обробну дошку (будь-яку поверхню, на якій ви будете вимісити тісто) насипати приблизно половину борошна. Зверху викласти ще гарячий тертий картоплю і вимішувати, додаючи за необхідності борошно.
    Тісто повинно вийти м'яким, еластичним, не прилипати до рук і обробній дошці.
    З тіста скачати товстий валик і розділити приблизно на 12-14 частин. З кожної скатати палять діаметром 1-2 см.
    Поставити на вогонь велику каструлю з підсоленою водою. Поки вода закипає кожен джгутик нарізати на невеликі шматочки - ньокі (довжина близько 1 см). Щоб готові ньокі більше просочилися соусом, пройшла шматочки тіста по вилці: докласти шматочок тіста до основи зубчиків вилки і, натиснувши великим пальцем, прокотити до кінчиків зубчиків вилки - на кожному шматочку з'явилися борозенки.
    Приготувати велику плоску тарілку (у мене була форма для запікання м'яса), на дно налити трохи рослинної олії.
    Порційно закладати ньокі в киплячу воду і як тільки вони спливуть, виловити шумівкою і скласти в підготовлену тарілку, яку відразу ж накрити плівкою, щоб ньокі не охолонули. Не відволікайтеся, оскільки ньокі швидко перетравлюються, а в цьому випадку вони втрачають форму.
    У великій каструлі прогріти вершки, додати нарізану маленькими шматочками сьомгу (холодного копчення), розмішати і додати дрібно нарізану зелень, наприклад, зелений лук або рукколу.
    Додати цю сковороду варені ньокі, струсити сковороду кілька разів і все готове. Розкласти по тарілках і подавати до столу гарячими.
    Фото і рецепт: Олена Покровська

  • Соус монрэ готується на основі білого соусу бешамель, але, на відміну від базового соусу, у ньому є сир і сирий жовток. Якщо ви будете запікати сирі мідії, то попередньо проваріть їх в невеликій кількості білого вина. Заморожені варені мідії досить просто розморозити.
    Інгредієнти:
    мідії (варені, заморожені, очищені) - близько 300г; для соусу морнэ: борошно - 10г; вершкове масло - 10г; молоко - біля 1 склянки; сир (Эмменталер) - близько 20г; яйце (жовток) - 1 шт.; сіль, мелений чорний перець - за смаком.
    Приготування:
    Розморозити мідії. Приготувати соус бешамель, який і є основа для соусу морнэ: у невеликій каструлі розтопити вершкове масло, додати борошно і обсмажити до горіхового запаху.
    Зняти посуд з борошном з плити, акуратно влити гаряче молоко, добре розмішати. Зменшити вогонь і варити соус, постійно помішуючи, приблизно 5-7 хвилин.
    Зняти каструлю з соусом з плити, додати тертий сир і енергійно розмішати.
    Тепер можна додати трохи збитий жовток. Розмішати. Приправити за смаком сіллю й білим молотим перцем.
    Розкласти мідії в порційні жароміцні формочки. У кожну форму додати соус (1-2 ст.л., але можна і більше).
    Запікати під грилем кілька хвилин. Слідкуйте, щоб соус не почав підгоряти.

  • Рецепт від Миколи Марченка
    - наприкінці 90-х я вперше дізнався, що таке креветка. І з тих пір періодично улюбленця домашніх і друзів ось таким рецептом.
    Беремо півкіло, а краще кілограмів креветок розміру не менше королівських. Злегка - підкреслюю - злегка відварюємо. Не забуваємо додати у воду лавровий лист і видавити половинку лимона, а ще краще - цілий цитрус. Другий цитрус витискаємо на вже відварені і чищені креветки.
    Далі готуємо соус, в якому нашому делікатесу доведеться нудьгувати. Дрібно-дрібно ріжемо пару-трійку головок часнику, головку цибулі і пару-трійку помідорів. В ідеалі - черрі, але можна і звичайні.
    Обсмажуємо цей пахучий склад на оливковій олії, доводячи його до консистенції трохи густіше супу-пюре. Потім акуратно, не висипаючи з розмахом, додати креветки. І додаємо трохи-трохи солі.
    Десять хвилин підсмажуємо все це на повільному вогні. І дістаємо креветки.
    Подавати краще з руколою або простим салатом. При бажанні можна посипати креветки тертим сиром.
    Запиваємо цю смакоту білим сухим вином.

  • Напередодні сезону корюшки я чудесним чином відшукала її в продажу, щоб заздалегідь порадувати вас рецептом. Адже я впевнена - любителів цієї рибки знайдеться чимало. Пропоную покроковий рецепт
    Інгредієнти:
    * корюшка свіжа - 1 кг;
    * борошно - 3 ст.л.;
    * сіль - 2 ч.л. без гірки;
    * цибуля - 1 шт;
    * рослинна олія.
    Добре моєму корюшку. Відрізаємо кожній рибці голову і "захоплюємо" ножем нутрощі з черевця (ікру я залишаю).
    Складаємо тушки в миску і також обробляємо що залишилася рибу.
    міцний пакет насипаємо борошно та сіль, кладемо туди рибу, закриваємо або зав'язуємо його і не дуже завзято трусимо, щоб корюшка обвалялась гарненько в борошні. Мені цей експрес-метод подобається більше, ніж обвалювати кожну рибку на тарілці.
    На розігрітій з рослинним маслом сковороду смажимо корюшку по парі хвилин з кожного боку до золотистого кольору.
    А поки півкільцями ріжемо цибулю.
    Коли вся риба готова, на цій же сковороді смажимо цибулю до золотистого кольору. Завдяки залишилася на сковороді борошні, він стане хрусткою.
    Я дуже люблю робити на гарнір до корюшке салат огірки-сметана. На мій погляд - це дуже вдале поєднання смаків.
    Подаємо рибку з пюре (або вареною картоплею), цибулею і салатом з огірків. Рецепт пюре можна знайти, натиснувши на посилання (або на слово "пюре\

  • Інгредієнти:
    * філе сібаса на шкірі 2 шт.
    * сіль, білий перець, сушений базилік
    * олія для смаження
    для соусу:
    * сік лимона 60 мл
    * гірчиця 1 ст. л.
    * оливкова олія 120 мл
    * орегано
    * сіль, перець
    Спосіб приготування:
    На філе риби з боку шкіри зробити надрізи. Філе посолити, поперчити і посипати базиліком.
    У сковороді розігріти олію, викласти рибу і обсмажити з обох боків до готовності. Для приготування соусу вилийте в миску сік лимона, покладіть гірчицю і добре збийте.
    Влийте оливкова олія, перемішайте. Соус приправте сіллю, перцем і орегано. Рибу викласти на блюдо, полити соусом і подайте до столу.
    Приємного апетиту!

  • Пропоную вам дієтичний варіант приготування форелі. Дієтичний за рахунок відсутності масла, і в той же час, рибка виходить соковитою за рахунок свого жиру. А овочі виходять теж дуже смачними.
    Нам знадобиться:
    стейк форелі, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 1 велика морква, сіль, перець.
    Приготування:
    Цибулю ріжемо півкільцями, болгарський перець кубиками, моркву на крупній тертці. Всі овочі викладаємо на суху сковороду, на маленькому вогні тушкуємо хвилин 10, доливаємо водички і тушкуємо до готовності (щоб перець став м'яким).
    У цей час моєму стейк і обсушуємо його паперовим рушником. Солимо й перчимо з двох сторін.
    Форму для запікання застилаємо пергаментним папером, викладаємо всі овочі і на овочеву подушку кладемо стейк.
    Духовка повинна бути попередньо розігріта до 220С. Випікаємо 25 хвилин.