Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Ніколи раніше не замислювалася над тим, щоб готувати хлібні напівфабрикати і заморожувати їх. Є хлібопічка, є вільний час - "Встигну приготувати", - думала я і ... йшла в магазин за хлібом. Але якщо скористатися цим рецептом, то гарячі, ароматні та рум'яні булочки будуть завжди красуватися на вашому столі до обіду... і не тільки!
    Інгредієнти:
    Борошно (або 3,5-4 чашки. 1 чашка - 230 мл, не грам!) - 500-550 р
    Молоко (1 чашка)
    Вода (тепла, 1/4 чашки)
    Дріжджі (сухі. Або 2 1/4 ч.л.) - 1 пач.
    Масло вершкове - 4 ст. л.
    Яйце - 1 шт
    Цукор - 2 ст. л.
    Сіль - 1,5 ч. л.
    Розчиніть дріжджі в теплій воді, у каструлі змішайте масло, порізане на шматочки, молоко, цукор і сіль. Нагрійте на слабкому вогні, помішуючи, до теплого стану (40-45°C). У великій мисці змішати молочну суміш, дріжджі і яйце.
    Поступово додати борошно, перемішати дерев'яною ложкою. Коли тісто буде достатньо густим, перекласти його на присипаний борошном стіл і вимісити руками, немногу підсипаючи борошно (спочатку тісто буде липким), вимішувати 8-10 хвилин.
    Якщо заміс будете робити в хлібопічці моделі, нічого нагрівати не треба, просто покладіть всі інгредієнти у відерце в потрібному порядку і увімкніть "Тісто".
    Тісто після вимішування стає дуже еластичним і м'яким. Я вказала 500-550 грамів борошна, але постарайтеся більше, ніж 500 грамів борошна не вплутувати, інакше заб'єте тісто і воно не вийде настільки повітряним і ніжним.
    Після того як справите заміс, покладіть тісто в миску, накрийте її плівкою або рушником, залиште на підняття, на 1-1,5 часа.После вистійки тісто обім ’ яти і розділити на 20-24 шматочка. З кожного скачати довгу ковбаску, зав'язати вузол.
    Потім праву частину ковбаски підняти вгору і заправити всередину вузлика, а ліву частину заправити під булочку, в центр. Якщо вистачить довжини, то можна протягнути край джгута в центр - у квіточки з'явиться серединка
    Ось такі симпатичні "дульки" вийшли. Цю частину булочок я поклала в піддон від холодильної камери, де зазвичай зберігаю кубики льоду у формах, затягла плівкою і поставила в морозильну камеру. Як тільки булочки замерзли (десь годину), я їх переклала в пакет і, щільно його зав'язавши, знову відправила в морозильну камеру.
    Кілька булочок поклала на деко, накрила рушником, дала підійти 10 хвилин і спекла при 190 градусів. Гарячі булочки тут же змащує розтопленим вершковим маслом.
    Ще вісім булочок поклала в глибоке деко, накрила плівкою і відправила в холодильник. Як відомо, чим довше підходить тісто, тим смачніше випічка. Тому якщо є час, тісто не треба ставити в тепле місце, можна поставити в холодильник на 3 годин або на ніч.
    У мене булочки простояли в холодильнику добу. На наступний день я їх дістала, залишила на столі на півгодини і відправила в духовку. Вийшли не гірше, ніж попередні.
    Але більше всього мене цікавило, як поведуть себе заморожені булочки. Через добу я їх дістала. Ось так вони виглядали. Переклала на деко, накрила рушником і дала постояти при кімнатній температурі 1 годину.
    Розігріла духовку до 190 градусів, запікала хвилин 15. І знову змащує їх олією. Ура! І ці булочки вийшли чудово повітряними.
    Тепер я буду спеціально виділяти час, щоб заготовлювати напівфабрикати булочок для заморожування, ну дуже мені сподобався результат! Уявляю, наскільки корисним буде цей рецепт працюючим жінкам!
    Миру вам, дорогі дівчата! І свіжого ароматного хліба на столі!
    Фото і рецепт: ларьок