Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Рецепт цього “перевернутого” яблучного пирога вже давно став класикою французької кухні. Напевно, всі знають легенду про те, як одна з сестер Татен, які тримали готель в невеликому містечку на південь від Парижа, помилки або недогляд згубила начинку для яблучного пирога і, рятуючи блюдо, накрила його тестом і відправила в піч.
    Вийшов пиріг, названий тарт татен, полюбився постояльцям готелю, а простота його приготування породила безліч рецептів і варіацій - тепер тарт татен готують не тільки з яблук, груш, персиків і навіть баклажанів. Цей рецепт - не зовсім автентичний, але напевно один з найпростіших.
    Тарт татен з яблуками
    4 порції
    6 не дуже солодких яблук
    100 г цукру
    100 г вершкового масла
    1/2 ч.л. меленої кориці
    200 р. листкового тіста
    яблука Очистіть від шкірки і, видаливши серцевину, розріжте на часточки. Відповідну посудину - це може бути сковорода, каструля або форма, яку можна ставити і на плиту, і в духовку - поставте на середній вогонь і всипте 3/4 всього цукру. Через який час цукор почне плавитися - не забувайте час від часу його помішувати, а коли весь цукор перетвориться в рідку карамель, зніміть сковороду з вогню та додайте вершкове масло і корицю.
    Швидко розмішайте до однорідності, акуратно (карамель дуже гаряча!) викладіть яблука так, щоб вони повністю покривали дно, і поверніть сковороду на вогонь.
    Хвилин через п'ять, коли яблука дадуть трохи соку, посипте їх цукром, що залишився, і на півгодини поставити сковороду в духовку, розігріту до 200 градусів. Розкачайте тісто, виріжте з нього коло діаметром приблизно з вашу посудину і викладіть зверху, після чого наколіть вилкою для виходу пари.
    Поверніть пиріг в духовку ще хвилин на двадцять, до готовності тесту. Діставши сковороду з духовки, накрийте її тарілкою або стравою більшого розміру і одним швидким, прорахованим рухом переверніть тестом вниз. Готовий пиріг подають гарячим, при можливості і бажання доповнивши ванільним морозивом.
    PS: Взагалі кажучи, досить дивно, що тарт татен придумали у Франції, а не у нас, в Росії, де і яблук багато, і яблучні пироги у великій пошані.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін