Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Курник - це закритий російський пиріг у формі купола прослоенный млинцями і трьома видами начинки. Дуже смачна і красива випічка, яка може прикрасити будь-який святковий стіл. В давнину було прийнято готувати курник на весілля. Для пирога потрібно купити або приготувати листкове тісто, а також напекти звичайних блінов.
    Інгредієнти:
    готове листкове тісто - 350-400 г;
    випечені млинці - 8-9 шт.;
    гриби - 300 г;
    рис - 100 г;
    куряче м'ясо - 400-500 г;
    яйця - 3 шт.;
    цибуля - 1 шт.;
    вершкове масло - 50 г;
    борошно - 1-2 ч. ложки;
    рослинна олія;
    сіль;
    перець чорний мелений;
    яйце для змазування;
    для молочного соусу в курячу начинку:
    масло вершкове - 1 столова ложка;
    борошно - 0,5 столової ложки;
    молоко - 0,5 склянки;
    сіль за смаком;
    а також:
    форма діаметром 25 см.
    Приготування курника:
    Отже, листкове тісто і млинці у нас є. Тепер приготуємо начинки: грибну, рисову і м'ясну. І почнемо збирати, а потім і випікати пиріг.
    1. Свіжі гриби (гливи або печериці) нарізати на невеликі шматочки. Цибулину обчистити і теж подрібнити (кубиками). У невеликій кількості рослинного масла обсмажити лук до прозорості. Додати до нього гриби. Тушкувати до готовності. Порада: якщо використовуються сушені гриби, їх попередньо потрібно відварити, і лише потім нашаткувати і обсмажити. Готові гриби відкласти, щоб охололи.
    2. Рис промити, зварити в підсоленій воді до готовності. Варити яйця не менше 7 хвилин, охолодити і порубати.
    3. У розсипчастий рис додати вершкове масло і подрібнені яйця, посолити і поперчити за смаком. Добре перемішати. Також за бажанням в начинку можна додати посічену зелень петрушки.
    4. Куряче м'ясо відварити, зняти шкіру і видалити кістки. Отриману м'якоть посікти.
    Щоб начинка не вийшла сухий, потрібно приготувати соус: розтопити в сковороді масло, додати борошно і обсмажувати пару хвилин до золотистого кольору. Потім, постійно помішуючи, вливати потрошку молоко. Ввібралося молоко - додали знову. Коли молоко перестане вбиратися, влити залишки і на повільному вогні готувати соус до густого стану. Замість молока для приготування соусу можна використовувати курячий бульйон.
    5. Листкове тісто розділити на 2 частини. Розкачати корж завтовшки 0,5 см. Одну покласти на дно форми для випікання так, щоб утворився невеликий бортик. Зайве тісто можна зрізати ножем і відкласти (воно стане в нагоді для прикраси).
    6. На коржик з тіста покласти млинець. Порада: якщо випечені млинці меншого розміру, на тісто в один шар можна класти кілька тонких блінов.
    7. Частина рисової начинки розподілити по поверхні млинця.
    8. Накрити начинку іншим млинцем.
    9. Розподілити частина курячої начинки і полити соусом. Накрити знову млинцем. Бажано укладати фарш гіркою, у вигляді конуса.
    10. Ідентично вчинити з грибним фаршем. Повторити по можливості шари, прокладаючи млинцями. Останнім повинен бути млинець.
    11. Накрити курячий пиріг другий створеної коржем («кришкою») з листкового тіста. Вона повинна бути трохи більше першої по діаметру, щоб накрити повністю гірку з фаршу. Краю коржів защипнути «ялинкою». Курник змастити яйцем.
    12. Викласти на пиріг прикраси з тіста, проколоти в декількох місцях.
    13. Випікати при температурі 180-2000С до готовності, приблизно 30-40 хвилин. Поверхня курника має підрум ’ янитися.
    14. Готовий пиріг з куркою за бажанням змастити вершковим маслом.
    15. Подавати Курник в теплому вигляді. Коли пиріг теж смачний.
    Фото і рецепт: Марина Тофан