Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Домашня випічка може бути простою і простої, але незмінно одне - вона завжди смачна, ніжна і апетитна.
    Народилася і виросла на Уралі, тому дороги мені спогади про шанежках, про цієї простої випічці, яка виручала багато господинь.
    Посудіть самі: набір продуктів для всіх доступний і мінімальний, а в результаті - мягонькие, пишні шаньги зі смачною начинкою та ситна задоволена родина.
    Шаньги і ватрушки - це зовсім не одне і те ж. Шаньги - це швидше пампушки-коржики з намазкой зверху, начинка найрізноманітніша, яка рівномірно розподілялася поверх тіста, поглиблення, як у ватрушках, не робилося, проте бувають же виключення з правил.
    Інгредієнти:
    * Борошно пшеничне - 400 г
    * Масло вершкове - 100 г
    * Сметана - 1 ст. л.
    * Яйце куряче (1 в тісто, 1 для змащування) - 2 шт
    * Дріжджі (свіжі або 1,5 ч.л. сухі) - 25 г
    * Цукор - 1 ст. л.
    * Вода (тепла) - 125 мл
    * Сіль - 1/2 ч. л.
    * Олія (для змащення)
    Приготування:
    Як приготувати пюре, сподіваюся, всі знають, але на всяк випадок напишу, випадки бувають різні... Почистимо і відваром 4 картоплини, воду злити, додати 3 ст.л. вершкові масла, розтовкти, підлити гарячого молока, знову потолкли, в кінці додати яйце. Для більшої ніжності пюре збити міксером, але не блендером.
    Робимо опару.
    В теплій, як парне молоко, воді розмішати дріжджі з цукром, додати 100 грам борошна, розмішати і залишити до підйому. Якщо дріжджі хороші, це відбудеться швидко, через 15-30 хв.
    Змішуємо м'яке вершкове масло, яйце, сметану, сіль, розмішуємо і сполучаємо з неї опарою. Додаємо поступово просіяне борошно.
    Замішуємо тісто. Місити треба довго, 10-15 хвилин, щоб тісто має киснем і було пишним, це гарантія гарною випічки. Думаємо про приємне і тільки про приємне, і місимо, місимо, місимо...
    Поміщаємо тісто у відповідну ємність, накриваємо, ставимо в тепле місце і даємо тесту піднятися пару раз і обминаем.
    Тісто у нас готове, добре підійшло. Змащуємо руки раст. маслом, відривати від тесту шматочки розміром з куряче яйце і формуємо руками коржі діаметром 10-15 см.
    -правильному начинку потрібно змастити зверху коржі, але начинка така смачна, і, порушуючи всі правила, я роблю невелике поглиблення в шаньге і впихиваю туди більше начинки, обмазую коржик зверху картоплею і викладаю шаньги на деко, устеленный кулінарної папером і змащений маслом.
    Шанежки ставимо на підняття, вони повинні піднятися, змащуємо їх сметаною або яйцем. Ставимо в духовку, прогріту до 170-180 градусів, до готовності. Готові шаньги змастити топленим маслом і на півгодини під рушник.
    Шанежки готові. Пишні, рум'яні, горяченькие з молоком та зі сметаною, ууууух!
    Фото і рецепт: Людмила Новосьолова