Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Я давно збирався випікати пиріг з бринзою та шпинатом - класичним кулінарним дуетом, який був перевірений багатьма націями і поколіннями. Якщо чесно, не знаю, що мене зупиняло, адже за умови використання готового листкового тіста спекти цей пиріг до непристойності просто, але натхнення на фінальний ривок я почерпнув у блозі Вся сіль, де нещодавно промайнула схожа запіканка. Пиріг з бринзою та шпинатом можна подати в якості основного блюда або перед ним, а також просто як гарячу закуску, яка при наявності на столі червоного вина розлітається на ура. Як гарячі пиріжки, так.
    4-8 порцій
    1 упаковка листкового бездріжджового тіста
    350 р. бринзи або іншого подібного сиру
    2 великих пучка свіжого шпинату або 400 р. замороженого
    100 мл вершків 10%
    3 яйця
    сіль
    чорний перець
    Розкачайте тісто листкове тісто викладіть в простору круглу форму, притисніть тісто до дна і краях форми і обріжте звисаючі за її межі надлишки. У декількох місцях наколіть тісто вилкою, покладіть поверх нього лист-інший фольги, всипте що-небудь сипуча (це можуть бути боби, гречка або, наприклад, пара жмень монет, які виступлять як преса) і поставте в духовку, розігріту до 200 градусів, на 8-10 хвилин. Прибравши сипучий прес і фольгу, поверніть форму в духовку ще на 3 хвилини, після чого дістаньте його з духовки і дайте тісту трохи охолонути.
    Про готовому тесті
    Використання готового листкового тіста при приготуванні такого пирога - швидко і зручно, але, на жаль, у мене є певні нарікання до його смаку. Пов'язані вони з тим, що при виготовленні такого тесту використовується маргарин замість вершкового масла. Кожен, хто пробував, скажімо, хороші круасани, погодиться, що смак хорошого круасану - це насамперед смак хорошого масла. Я навіть писав на цю тему в одну з компаній, які роблять заморожене тісто, і отримав відповідь, що використання маргарину пов'язано з технологічними причинами, але робота над створенням листкового тіста з цим вершковим маслом зараз йде повним ходом. Що ж, чекаємо - а поки замість готового тіста можна використовувати спрощений рецепт рубаного тесту, який описаний в рецепті пирога кіш лорен.
    Так само, як замість бринзи можна використовувати інший сир, шпинат можна замінити будь-який літньої зеленню
    За цей час потрібно було зробити начинку: бланшируйте і дрібно наріжте шпинат, збийте в блендері яйця, потім потроху додайте вершки, а після них - шпинат та бринзу. Замість бринзи, до речі, можна взяти будь-який схожий сир, починаючи з сиру фета і закінчуючи рикоттой або звичайним сиром. Приправте сіллю й чорним перцем (але не переборщіть - бринза сама по собі досить солона!) і збийте до однорідності. Влийте начинку у форму і при необхідності трохи розрівняйте. У мене з ’ явилося досить багато обрізків тесту, які я розкатав в коло діаметром трохи менше, ніж сам пиріг, і поклав зверху, але це необов'язково.
    Випікайте пиріг 40-45 хвилин при тих же 200 градусів. Подавати його слід гарячим або з жару, або прибравши в холодильник, а на наступний день безсоромно розігрів в духовці при тій же температурі: пиріг з бринзою та шпинатом з тих небагатьох страв, на смак і зовнішності яких розігрівання ніяк не позначається.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін