Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Хычин (карач. - балк. хычын; хычин; хыцын) - пиріг з картофельно-сирної або м'ясною начинкою з зеленню, національне блюдо карачаївців, балкарців і ногайців. За своєю престижності вони оцінювалися у карачаївців, балкарців і ногайців по-різному, але всі їх різновиди були дуже популярними в народі.
    Вищим гостинністю господині будинку в минулому вважалося запрошення «на хычины». Це одне з найпочесніших страв у списку борошняних страв карачаево-балкарської кухні. Будь-яке застілля було просто немислимо без хычина.
    Інгредієнти:
    * Айран (можна замінити на кефір, розбавлений мінеральною водою) - 400 мл
    * Яйце - 1 шт
    * Сіль - 1 ст. л.
    * оливкова Олія (або вершкове) - 20 г
    * Сода - 1/2 ч. л.
    * Борошно - 750 г
    * м'ясний Фарш (телятина, свинина, для 6 штук) - 300 г
    * Цибуля ріпчаста (натерти на терці) - 1 шт
    * Часник (пропустити через прес) - 1 зуб.
    * Спеції (сіль перець)
    * Сир адигейський (бринза, будь-який ропи, для 6 штук) - 200 г
    * Картопля - 500 г
    * Зелень (петрушка, кінза)
    * Масло вершкове (для змащування хычинов)
    Приготування:
    З борошна, айрану, яйця, солі, соди і оливкової олії замісити тісто.
    Поставити тісто в тепле місце, щоб підійшло.
    З фаршу, цибулі, часнику, солі, перцю та зелені приготувати м'ясну начинку.
    Картоплю відварити і потовкти, додати тертий сир - краще бринзу, адигейський (ідеальний для пирогів - осетинський), але можна і будь-який інший, який є.
    Сир краще додавати в гарячу картоплю, тоді виходить тягуча ніжна начинка.
    Тісто нарізати на однакові скибочки і скачати у кульки. З начинки також сформувати кульки вдвічі більше тих, що з тіста. Головне правило: кульку з тіста - удвічі менше того, що з начинки.
    Розім'яти кульку з тіста, помістити в центр начинку. Зібрати тісто навколо неї і дуже добре зафіксувати, виходить узелочек.
    Помістити вузликом вниз і руками, тільки руками, сформувати тонкий корж, рівномірно розправляючи її від центру до країв. Товщина коржі 0,5см, діаметр 16-18см. Якщо тісто порветься, присипте це місце борошном, нічого страшного.
    Розжарити в сковороді масло (можна і без нього) і обсмажити коржик як млинці, з двох сторін, роздуті місця акуратно проколоти вилкою.
    Готові хычины негайно змащуються вершковим маслом і складаються чарочкою як млинці.
    Автор: natapit