Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Хычин (карач. - балк. хычын; хычин; хыцын) - пиріг з картофельно-сирної або м'ясною начинкою з зеленню, національне блюдо карачаївців, балкарців і ногайців. За своєю престижності вони оцінювалися у карачаївців, балкарців і ногайців по-різному, але всі їх різновиди були дуже популярними в народі.
Вищим гостинністю господині будинку в минулому вважалося запрошення «на хычины». Це одне з найпочесніших страв у списку борошняних страв карачаево-балкарської кухні. Будь-яке застілля було просто немислимо без хычина.
Інгредієнти:
* Айран (можна замінити на кефір, розбавлений мінеральною водою) - 400 мл
* Яйце - 1 шт
* Сіль - 1 ст. л.
* оливкова Олія (або вершкове) - 20 г
* Сода - 1/2 ч. л.
* Борошно - 750 г
* м'ясний Фарш (телятина, свинина, для 6 штук) - 300 г
* Цибуля ріпчаста (натерти на терці) - 1 шт
* Часник (пропустити через прес) - 1 зуб.
* Спеції (сіль перець)
* Сир адигейський (бринза, будь-який ропи, для 6 штук) - 200 г
* Картопля - 500 г
* Зелень (петрушка, кінза)
* Масло вершкове (для змащування хычинов)
Приготування:
З борошна, айрану, яйця, солі, соди і оливкової олії замісити тісто.
Поставити тісто в тепле місце, щоб підійшло.
З фаршу, цибулі, часнику, солі, перцю та зелені приготувати м'ясну начинку.
Картоплю відварити і потовкти, додати тертий сир - краще бринзу, адигейський (ідеальний для пирогів - осетинський), але можна і будь-який інший, який є.
Сир краще додавати в гарячу картоплю, тоді виходить тягуча ніжна начинка.
Тісто нарізати на однакові скибочки і скачати у кульки. З начинки також сформувати кульки вдвічі більше тих, що з тіста. Головне правило: кульку з тіста - удвічі менше того, що з начинки.
Розім'яти кульку з тіста, помістити в центр начинку. Зібрати тісто навколо неї і дуже добре зафіксувати, виходить узелочек.
Помістити вузликом вниз і руками, тільки руками, сформувати тонкий корж, рівномірно розправляючи її від центру до країв. Товщина коржі 0,5см, діаметр 16-18см. Якщо тісто порветься, присипте це місце борошном, нічого страшного.
Розжарити в сковороді масло (можна і без нього) і обсмажити коржик як млинці, з двох сторін, роздуті місця акуратно проколоти вилкою.
Готові хычины негайно змащуються вершковим маслом і складаються чарочкою як млинці.
Автор: natapit