Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • На мій погляд, цибуля-порей - справжня гастрономічна перлина, дуже різносторонній, але чому-то дуже недооцінений у нас овоч. Чому я так вважаю? А ви порівняйте, як популярні в народі страви з кабачків і, скажімо, порей на грилі, шикарне і дуже просте страву.
    Що ж, приймемо це як даність і приготуємо оладки з цибулею-пореєм трохи адаптованого рецептом Йотама Оттоленги (надто мене його карамелізований фенхель зачепив): свіжо, пряно, незвично. Смачно, одним словом.
    Оладки з цибулею-пореєм
    2 порції
    1-2 стебла лука-порею
    1 цибуля-шалот
    1/2 перчика чилі
    кілька гілочок петрушки
    1 ч.л. насіння коріандру
    1 ч.л. зіри
    1/2 ч.л. куркуми
    1/2 ч.л. кориці
    1/2 ч.л. цукру
    1/2 ч.л. солі
    1 яєчний білок
    100 р. борошна
    1/2 ст.л. розпушувача
    1 яйце
    120 мл молока
    40 г вершкового масла
    оливкова олія
    для соусу:
    100 р. йогурту
    100 р. густої сметани
    2 зубчики часнику
    2 ст.л. соку лимона
    3 ст.л. маслинові масла
    1/2 ч.л. солі
    кілька гілочок петрушки і кінзи
    З'єднаєте в блендері йогурт, сметану і інші інгредієнти соусу, включаючи зелень петрушки і кінзи, і пробийте до однорідності. Цей соус нескладний, надає страві додаткової глибини, але при бажанні можна обійтися і звичайної сметаною.
    Наріжте порей (тільки білу і світло-зелену частину) півкільцями товщиною близько 1,5-2 см., промийте під проточною водою, обсушіть і томіть разом з подрібненим шалотом на оливковій олії на середньому вогні, час від часу помішуючи, щоб цибуля не пригоріла.
    Хвилин через 15, коли цибуля стане м'яким, зніміть сковороду з вогню, додайте дрібно нарізані чилі і петрушку, спеції (подрібнені або роздавлені в ступці), перемішайте і дайте охолонути.
    Коли порей нудиться і пускає сльозу, купуючи смарагдовий відтінок, він прекрасний
    В окремій мисці змішайте борошно, розпушувач, яйце, молоко і розтоплене масло і розмішайте, щоб отримати рідке тісто (при необхідності додайте трохи борошна або молока, щоб скорегувати його консистенцію).
    білок Збийте до стійких піків, з'єднайте разом овочі, тісто і збитий білок і ніжно - щоб не пошкодити дорогоцінні повітряні пухирці - перемішайте.
    Смажте оладки на рослинній олії, викладаючи по 2 ст.л. суміші на кожну, і перевертайте після того, як нижня сторона схопиться золотистої скоринкою. Подавайте, щедро сдобрив соусом або звичайною сметаною.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін