Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
На мій погляд, цибуля-порей - справжня гастрономічна перлина, дуже різносторонній, але чому-то дуже недооцінений у нас овоч. Чому я так вважаю? А ви порівняйте, як популярні в народі страви з кабачків і, скажімо, порей на грилі, шикарне і дуже просте страву.
Що ж, приймемо це як даність і приготуємо оладки з цибулею-пореєм трохи адаптованого рецептом Йотама Оттоленги (надто мене його карамелізований фенхель зачепив): свіжо, пряно, незвично. Смачно, одним словом.
Оладки з цибулею-пореєм
2 порції
1-2 стебла лука-порею
1 цибуля-шалот
1/2 перчика чилі
кілька гілочок петрушки
1 ч.л. насіння коріандру
1 ч.л. зіри
1/2 ч.л. куркуми
1/2 ч.л. кориці
1/2 ч.л. цукру
1/2 ч.л. солі
1 яєчний білок
100 р. борошна
1/2 ст.л. розпушувача
1 яйце
120 мл молока
40 г вершкового масла
оливкова олія
для соусу:
100 р. йогурту
100 р. густої сметани
2 зубчики часнику
2 ст.л. соку лимона
3 ст.л. маслинові масла
1/2 ч.л. солі
кілька гілочок петрушки і кінзи
З'єднаєте в блендері йогурт, сметану і інші інгредієнти соусу, включаючи зелень петрушки і кінзи, і пробийте до однорідності. Цей соус нескладний, надає страві додаткової глибини, але при бажанні можна обійтися і звичайної сметаною.
Наріжте порей (тільки білу і світло-зелену частину) півкільцями товщиною близько 1,5-2 см., промийте під проточною водою, обсушіть і томіть разом з подрібненим шалотом на оливковій олії на середньому вогні, час від часу помішуючи, щоб цибуля не пригоріла.
Хвилин через 15, коли цибуля стане м'яким, зніміть сковороду з вогню, додайте дрібно нарізані чилі і петрушку, спеції (подрібнені або роздавлені в ступці), перемішайте і дайте охолонути.
Коли порей нудиться і пускає сльозу, купуючи смарагдовий відтінок, він прекрасний
В окремій мисці змішайте борошно, розпушувач, яйце, молоко і розтоплене масло і розмішайте, щоб отримати рідке тісто (при необхідності додайте трохи борошна або молока, щоб скорегувати його консистенцію).
білок Збийте до стійких піків, з'єднайте разом овочі, тісто і збитий білок і ніжно - щоб не пошкодити дорогоцінні повітряні пухирці - перемішайте.
Смажте оладки на рослинній олії, викладаючи по 2 ст.л. суміші на кожну, і перевертайте після того, як нижня сторона схопиться золотистої скоринкою. Подавайте, щедро сдобрив соусом або звичайною сметаною.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін