Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Ви пробували заморожувати сир? Я віддаю перевагу його заморожувати прямо в …брикеті. Пиріг з морозилки відразу відправляю в духовку і через 40 хвилин у нас на столі чудовий сирний пиріг. Це дуже зручно, особливо коли у вас гості на порозі або у когось з родини подія, наприклад день народження чоловіка, і хочеться пригостити його святковим сніданком.
А де взяти вранці, в будні, час на його приготування? На допомогу приходить мій сирний пиріг з морозильної камери. До речі, завдяки чоловікові з'явився цей пиріг, він (мій чоловік любить несолодкий сир, я навіть сирники для нього роблю з сіллю й спеціями, а дітям, звичайно, подавай солодкий. Ось так в одному пирозі поєднується солодка половина з сухофруктами і шоколадом і солона з паприкою та мускатом.
Інгредієнти:
Сир - 600 г
Сухофрукти (манго, чорнослив, курага, родзинки) - 80 г
Шоколад - 30 г
Цукор - 2 ст. л.
Паприка солодка - 1 ст. л.
мускатний Горіх - 1/4 ч. л.
Сіль (1 в сир, 0,5 в тісто) - 1,5 ч. л.
Крупа манна (2 - в солоне, 2,5 у несолоне, 1 на посипання тесту.) - 3,5 ч. л.
Борошно - 200 г
Масло вершкове (холодний) - 100 г
Вода (крижана) - 6 ст. л.
Приготування:
Почнемо. Сир відкинути на друшляк і дати стекти зайвої сироватці. Розділіть сир на дві частини на 340 і 260 р. Солодка частина меншою вагою, оскільки в неї додамо шоколад і сухофрукти.
До 340 г сиру, це солона частина, додамо 1 ч. л. солі, мускатний горіх, паприку і 2 ст. л. манки. Перемішаємо. До речі, спеції можна брати на ваш смак - куркума, zire, кардамон, головне, щоб вони могли поєднуватися з солодким смаком і не були різкими, типу часнику, а то солодка половина може "захворіти" яскравим ароматом.
В солодку частина кладемо 2 ст. л. цукру, 80 р. сухофруктів, в моєму випадку манго і 2,5 ст. л. манної крупи. Перемішаємо.
Тепер приготуємо тісто шаблі. Чудове, розсипчасте, хрустке, універсальне тісто, яке ідеально підходить як до солодкої випічці, так і до солоної.
Порубати холодне масло з борошном і дрібкою солі, додати 6 ст. л. крижаної води і ще раз посікти. Зібрати в грудку, не місити!
Розкачати на столі, викласти у форму і посипати зверху манкою, щоб вона увібрала вологу з начинки і тісто залишилося розсипчастим. Тепер кілька нюансів: я додаю в тісто близько 1 ч. л. куркуми для додання золотистого кольору; в холодну воду додаю кілька кубиків льоду, так отримую крижану воду.
Дуже зручно місити у подрібнювачів, раніше робила просто руками, адже в перекладі з французького дієслово sabler означає рух долонь, якими перетирають масло і борошно.
На одну половину тіста викладаємо спочатку солону начинку, на іншу солодку. Шоколад можна відразу вмішати в сир з сухофруктами, але мені не подобається, що він плавиться і «бруднить» начинку, тому я кладу його в середину, тобто половина солодкої начинки, шоколад, знову начинка.
Загортаємо наш пиріг в харчову плівку і відправляємо в морозилку, де він може зберігатися до двох місяців. Якщо у мене багато пирогів, а форма одна, я дістаю пиріг з форми і зберігаю його на рівній поверхні, щоб не тріснув. Далі на нього можна поставити ще, ще і ще, а перед запіканням вставляю в форму, в якій він був заморожений, куди він легко входить.
І ось, через два тижні, прямо з морозильної камери, не оттаивая, я відправила пиріг в нагріту до 200 гр. духовку.
І через 40 хвилин наш чекало чудове чаювання!
Фото і рецепт: Катуша