Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

  • Інгредієнти:
    * темний шоколад - 200 гр;
    * вершкове масло - 200 гр;
    * борошно - 4 ст.л. з гіркою;
    * розпушувач - 2 ч.л.;
    * какао - 6 ст.л.;
    * ванільний екстракт - 1 ч.л.;
    * яйця - 3 шт;
    * тростинний цукор - 1/3 склянки + 2 ст.л. для груш;
    * фундук - 70 гр.
    Чим більше буде відсоток вмісту какао в шоколаді - тим буде смачнішим! Не варто на цьому економити - і пиріг віддячить вам! Груші вибирайте неодмінно ароматні та міцні, не дерев'яні недоспілі звичайно, але і не м'які.
    При цьому вони повинні бути спілими - дуже від цього залежить кінцевий результат. Ванільний екстракт, як водиться, можете замінити ванільним цукром в тій же пропорції.
    Духовку розігріваємо до 170 градусів. Масло ріжемо на кубики. Шоколад ламаємо на шматочки.
    Розтоплюємо шоколад з маслом на водяній бані. Слідкуйте, щоб кипляча вода не діставала до дна миски з шоколадною масою.
    Коли маса стане гладенькою, знімаємо з "лазні" і даємо трохи охолонути.
    Тим часом розбиваємо в миску яйця і всипаємо цукор. Взбиваем.В іншій мисці перемішуємо інші сухі інгредієнти: борошно, розпушувач і какао.
    Змішуємо шоколадно-масляну суміш з сухими ингредиентами.Не лякайтеся - маса залишиться досить рідкої.
    Потім додаємо до неї збиті з цукром яйця. Перемішуємо лопаткою знизу вгору, щоб не розгубити повітря.
    Тісто помітно погустеет. Груші ріжемо навпіл, видалимо серцевину. Кладемо зрізом вниз на дошку й ріжемо на часточки віялом, не прорізаючи верхівку до кінця.
    Ви, звичайно, можете нарізати груші, як вам завгодно - мені подобається, як це потім виглядає в готовому брикеті.
    Змочуємо шматок паперу для випічки під краном і стряхиваем зайві краплі - цей хитрий прийом допомагає зберігати випічку сочной.Застилаем папером форму - у мене квадратна форма 26х26 см.
    Посипаємо рештою 2 ст.л. цукру і викладаємо груші. Можна класти зрізом вниз, можна зрізом вгору - як вам більше по душі, я роблю іноді так іноді так. Зверху виливаємо наше тісто.
    Горіхи подрібнюємо в блендері до стану дрібної крихти. Не перетворюйте в борошно! Посипаємо горішками зверху пиріг і відправляємо його в духовку.
    Випікаємо 40 хвилин. Горішки зверху зазолотятся, груші внизу за рахунок цукру закарамелизуются, а пиріг всередині буде м'яким і чудово шоколадним.
    Ріжемо на квадрати лопаткою і подаємо. Можна подавати з морозивом, але, на мій погляд, пиріг абсолютно самодостатній.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна