Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
Яких тільки блінов я не перепробувала за своє життя: гречані, пшеничні, пшоняні, житні… Млинець з медом, з капустою, з варенням, з м'ясом, сиром… Але з усіх варіантів віддаю перевагу тільки млинці без начинки.
Перед Масницею на кожній кухні господині придумують все нові і нові рецепти. Як готувати млинці, я знала з дитинства, але на практиці у мене ніколи не виходили хороші тонкі млинці. Перепробував безліч рецептів, я зупинилася на самому простому, без особливих премудростей.
Для приготування млинців я беру:
- молоко;
- яйце - 3 шт;
- борошно;
- олія;
- сіль, цукор;
- ваніль (якщо збираюся готувати солодкі млинці);
- сало (для змазування сковороди).
Всі продукти я беру «на око». Як готувати млинці, не дотримуючись пропорцій? Спочатку я наливаю у високу миску або каструлю молоко.
Потім додаю в нього яйце, ретельно перемішую суміш. Потроху сиплю цукор, до потрібного ступеня солодощі. Сіль додаю щепотками, поки мені не сподобається смак суміші.
У готову суміш вводжу борошно. Розмішую міксером, щоб не залишилося грудок. Борошно досыпаю до тих пір, поки тісто не стане по консистенції нагадувати кефір. В останню чергу додаю пару ложок олії.
Розігріту сковороду змащую шматочком сала, наколотым на вилку. Достатньо один раз пройтися салом по дну сковороди, і млинці не будуть до неї прилипати.
Як пекти млинці? На добре розігріту і змащену смальцем сковорідку наливаємо тонким шаром тісто, злегка нахиляючи сковороду з боку в бік, щоб тісто рівномірно покрила всі дно. Обсмажуємо млинчик з одного боку. Готовність я визначаю за подрумянившимся краях млинці. Перевертаємо млинець, попередньо піднявши його по колу, щоб він легко відокремився від сковороди. Смажимо до готовності.
Складаємо готові млинчики в стопочку, через кожні 5 млинців кладемо шматочок вершкового масла.
Ще я дуже люблю млинці з додаванням вівсяного борошна. Як готувати млинці з додаванням вівсяної муки?
Я беру практично ті ж продукти, що описані вище. Яєць вбиваю 5 штук. Причому, відділяю білки від жовтків. Жовтки вбиваю в молоко відразу. Додаю соду на кінчику ножа. Білки ставлю в холодильник, щоб вони були холодними, так як їх будемо збивати, а холодні білки збиваються в пишну піну.
Пшеничне борошно розбавляю вівсяним борошном. Беру співвідношення борошна приблизно 1 до 1. Але все «на око», тому точно не скажу. Одне можу сказати точно - у мене жодного разу не вийшло більше одного млинця грудкою. З досвідом я просто перестала помічати, скільки і чого додаю. Все роблю машинально. Тісто готую трохи густіше, ніж для млинців з пшеничного борошна.
Коли тісто вже готове, дістаю з холодильника білки. Збиваю їх міксером, поки вони не перетворяться в густу білу масу. Акуратно ложкою вводжу білки в тісто. Увага! Перемішувати тісто треба добре, але дуже акуратно, щоб білки не осіли.
Смажу млинці з вівсяним борошном, змазуючи сковорідку рослинним маслом. Тісто наливаю більш товстим шаром, щоб млинці вийшли пишними.
Дуже важливо! Для приготування млинців потрібна сковорода з товстим дном. Спеціальні електричні млинниці дуже зручні, тим не менше, краще сковорідки з чавуну для смаження блінов ще не придумали.
Автор: Аліса Гришко