Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • На мій погляд, цибуля-порей - справжня гастрономічна перлина, дуже різносторонній, але чому-то дуже недооцінений у нас овоч. Чому я так вважаю? А ви порівняйте, як популярні в народі страви з кабачків і, скажімо, порей на грилі, шикарне і дуже просте страву.
    Що ж, приймемо це як даність і приготуємо оладки з цибулею-пореєм трохи адаптованого рецептом Йотама Оттоленги (надто мене його карамелізований фенхель зачепив): свіжо, пряно, незвично. Смачно, одним словом.
    Оладки з цибулею-пореєм
    2 порції
    1-2 стебла лука-порею
    1 цибуля-шалот
    1/2 перчика чилі
    кілька гілочок петрушки
    1 ч.л. насіння коріандру
    1 ч.л. зіри
    1/2 ч.л. куркуми
    1/2 ч.л. кориці
    1/2 ч.л. цукру
    1/2 ч.л. солі
    1 яєчний білок
    100 р. борошна
    1/2 ст.л. розпушувача
    1 яйце
    120 мл молока
    40 г вершкового масла
    оливкова олія
    для соусу:
    100 р. йогурту
    100 р. густої сметани
    2 зубчики часнику
    2 ст.л. соку лимона
    3 ст.л. маслинові масла
    1/2 ч.л. солі
    кілька гілочок петрушки і кінзи
    З'єднаєте в блендері йогурт, сметану і інші інгредієнти соусу, включаючи зелень петрушки і кінзи, і пробийте до однорідності. Цей соус нескладний, надає страві додаткової глибини, але при бажанні можна обійтися і звичайної сметаною.
    Наріжте порей (тільки білу і світло-зелену частину) півкільцями товщиною близько 1,5-2 см., промийте під проточною водою, обсушіть і томіть разом з подрібненим шалотом на оливковій олії на середньому вогні, час від часу помішуючи, щоб цибуля не пригоріла.
    Хвилин через 15, коли цибуля стане м'яким, зніміть сковороду з вогню, додайте дрібно нарізані чилі і петрушку, спеції (подрібнені або роздавлені в ступці), перемішайте і дайте охолонути.
    Коли порей нудиться і пускає сльозу, купуючи смарагдовий відтінок, він прекрасний
    В окремій мисці змішайте борошно, розпушувач, яйце, молоко і розтоплене масло і розмішайте, щоб отримати рідке тісто (при необхідності додайте трохи борошна або молока, щоб скорегувати його консистенцію).
    білок Збийте до стійких піків, з'єднайте разом овочі, тісто і збитий білок і ніжно - щоб не пошкодити дорогоцінні повітряні пухирці - перемішайте.
    Смажте оладки на рослинній олії, викладаючи по 2 ст.л. суміші на кожну, і перевертайте після того, як нижня сторона схопиться золотистої скоринкою. Подавайте, щедро сдобрив соусом або звичайною сметаною.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін

  • Інгредієнти:
    Молоко - 260 мл
    Олія рослинна - 80 мл
    Яйце - 1 шт
    Розпушувач тесту - 1 пач.
    Кориця (мелена) - 1,5 ч. л.
    Борошно - 240 г
    Цукор - 130 г
    Варення (в ідеалі з чорної смородини) - 4 ст. л.
    Приготування:
    Сухі сипучі продукти - борошно, 1/2 ч. л. кориці і порошок для випічки ретельно перемішати. Хто такий шкідливий і кориці не любить - то замініть іншим ароматизатором, але врахуйте, тоді у вас буде НЕ Берлінські Мафіни.
    У мисці збити до легкої піни яйце, ввести 90 г цукру, рослинне масло і молоко - добре перемішати (трохи збити).
    Суху суміш ввести в яично-масляно-молочну і перемішати лише до однорідності... Не треба старатися - ніякого фанатизму.
    Піч гріємо до 180°, готуємо формочки... відкриваємо баночку з варенням.
    В ідеалі варення із чорної смородини, але не було вдома, а в магазин вже не хотілося, одним словом.
    Використовувала ананасовий власного приготування. І заповнюємо формочки так: - по 1 с. т. тесту у кожну форму; - по 1 ч. л. варення на тісто;
    Залишок тесту розподілити по формах - тісто повинне повністю покривати варення.
    У мене вистачило тесту як раз на 12 форм - ідеально розрахована кількість продуктів!
    Залишок цукру (40 г) і кориці (1 ч. л.) змішати і посипати сумішшю мафіни.
    Випікати - близько 20-25 хвилин. Стежте за процесом, не відходячи від грубки!
    А тепер тим, кому з корицею несмачно, то замість сахарно-коричної посипання можна покрити охололи мафіни шоколадною глазур'ю і зверху присипати якими-небудь гламурненькими "викрутасами" або цукровою пудрою.
    Все готово! Дуже смачно!
    Фото і рецепт: Laralaram

  • Інгредієнти:
    120 г борошна пшеничного вищого сорту,
    3 ст. л. вівсяних пластівців (м'яких),
    2 яйця,
    3 ст. л. сметани 20%-ної жирності,
    1 щепот. солі,
    10 г розпушувача,
    2 ст. л. рослинного масла,
    50 г цукру,
    1 морква.
    Приготування:
    У мисці змішати цукор, борошно, сіль, розпушувач і вівсяні пластівці.
    В іншій мисці змішати яйця, рослинне масло, сметану.
    Додати терту моркву. І змішати всі у великій мисці.
    Тісто розкласти по формах на 2/3 від обсягу. І поставити в розігріту до 230 градусів духовку на 10-12 хвилин.
    Випікати до золотистої скориночки.
    Вийняти і остудити. Подавати до столу.
    Приємного апетиту!

  • Клафуті - це класичний французький рецепт. Це чудовий пиріг з тіста, схожого на млинцеве. Саме з цієї причини його потрібно з'їдати відразу, поки він теплий. Тому я готую його, коли вдома гості, і його відразу з'їдять. Зате рецепт елементарний. Наприклад, скоротивши інгредієнти вдвічі, можна приготувати пиріг поменше.
    Інгредієнти:
    заморожена вишня - 1 кг;
    ванільний цукор - 1 пакетик (10 г);
    вершкове масло - 1 ст.л.;
    яйця - 5 шт;
    цукор - 7 ст.л.;
    борошно - 1,5 склянки;
    вершки - 450 мл;
    молоко - 150 мл.
    Ягоди попередньо розморозити і дати стекти соку через сито. Форму для випічки змастити вершковим маслом.
    Розкласти у формі ягоди і посипати цукром.
    У мисці збити міксером яйця з цукром пару-трійку хвилин.
    Потім всипати борошно і перемішати.
    Слідом вливаємо молоко і вершки, перемішуємо.
    Якщо пиріг не будуть їсти діти, можна додати в тісто 1 ст.л. вишневого лікеру або коньяку.
    Виливаємо тісто на ягоди і ставимо в розігрітій до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин. Як тільки пиріг зазолотится, виймаємо.
    Багато ягід, він смачний і соковитий. Не намагайтеся перекласти його на блюдо, подавайте прямо у формі. Тому я печу в склі.
    Дуже смачно з морозивом.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Барановська

  • Мафіни на йогурті з додаванням крохмалю вийдуть легкі і повітряні. Вкраплення ягід журавлини додадуть цікаву кислинки.
    Інгредієнти на 15-17 штук:
    борошно пшеничне - 300 г;
    крохмаль - 3 столові ложки;
    розпушувач - 11 г (1 пакетик);
    вершкове масло - 100 г;
    рослинна олія - 50 мл;
    яйця - 3 штуки;
    цукровий пісок - 250 г;
    йогурт - 200 г;
    журавлина свіжа - 125 г;
    цукрова пудра для прикраси.
    Журавлину перебрати від лісових смітинок, промити, обсушити.
    Розм'якшене масло розтерти з цукром, додати по одному яйця. Перемішати, додати йогурт, ще раз перемішати. Борошно, розпушувач, крохмаль змішати і просіяти.
    В яєчну масу ввести половину порції борошна з крохмалем, перемішати з допомогою міксера, влити олію, знову перемішати і додати решту борошна з крохмалем. Тісто перемішати до однорідної, додати журавлину.
    Акуратно перемішати тісто з журавлиною і розкласти по паперовим формах, заповнюючи їх на 2/3 висоти.
    Піч у попередньо нагрітій до 180 градусів духовій шафі 25 хвилин. Гарячі мафіни з журавлиною вийняти з форми і охолодити на решітці.
    Охолоджені кекси посипати цукровою пудрою і подати до чаю.
    Фото і рецепт: Господиня

  • Інгредієнти:
    Тісто:
    вершкове масло - 100 гр;
    сир - 125 гр;
    яйце - 1 шт;
    сода, гашене оцтом - 1/2 ч.л.;
    борошно - 1 склянка;
    цукор - 2 ч.л.;
    сіль - на кінчику ножа.
    Начинка:
    сир сулугуні - 350 гр;
    сметана - 2 ст.л.;
    яйце - 1 шт;
    часник - 2 зубчики.
    насправді сюди підійде будь-який сир, але якщо ви купуєте спеціально, беріть сулугуні або бринзу, вони найкраще в цьому брикеті. Також в начинку можете додати улюблену зелень, я часто роблю з кропом.
    Трьох холодне вершкове масло на крупній тертці.
    Додаємо сир і перемішуємо вилкою.
    Вбиваємо яйце і знову перемішуємо. Потім додаємо гашене соду і втручається її в тісто.
    Борошно просіваємо разом із сіллю й цукром в миску до "сухим" інгредієнтів.
    Замішуємо тісто. Довго м'яти його не потрібно.
    Займемося начинкою. Трьом сир на крупній тертці.
    Потім перемішуємо з яйцем, а потім зі сметаною. Витискаємо туди часник і розмішуємо. Спробуйте на сіль. У випадку з сулугуні я ніколи не досаливаю, з бринзою тим більше, а з звичайним сиром буває.
    Форму для випічки змащуємо рослинним маслом.
    Тісто ділимо на 2 рівних шматка.
    Трохи змоченими в холодній воді руками розподіляємо 1 шматок тіста по дну форми. Тісто дуже ніжна, тому вологі руки нам на допомогу.
    Викладаємо начинку, рівномірно розподіляючи її.
    З верхнім шаром тесту буде трохи складніше, тому що за начинку його важче розподіляти, ніж по твердому дно форми. Я на вазі між долоньок роблю максимально можливу млинець, кладу його в центр і підтягую краю.
    Нічого страшного, якщо будуть дірки. Можете тим самим зайнятися на переверненої мисці з широким дном, наприклад, а потім перекласти на пиріг.
    Ставимо в розігрітій до 180 градусів духовку на 25 хвилин.
    Коли пиріг охолоне, можна різати.
    до Речі, він дуже смачний, як теплий, так і холодний.
    Фото і рецепт: Ольга

  • Інгредієнти:
    борошно - 250 р.
    цукровий пісок - 100 г.
    масло вершкове - 150 г.
    яйця - 3 шт.
    цедра і сік 1 апельсина
    ванільний цукор - 2 ст. л.
    розпушувач - 2 ч. л.
    "п'яні" сухофрукти 4 ст. л. (заздалегідь замочені в коньяку сухофрукти)
    Цедру апельсина натерти на крупній тертці. Віджати сік. В миску покласти шматочки масла і цукровий пісок.
    Додати ванільний цукор. Гарненько все збити міксером. По одному додати яйця. Влити апельсиновий сік. Покласти цедру, розмішати. Всипати розпушувач. Додати борошно, перемішати.
    В останню чергу покласти сухофрукти та перемішати. Форми для кексів змастити олією. Наповнити форми тестом на 3/4 висоти.
    Поставити в розігріту до 200 градусів духовку, запікати 30 хвилин до готовності. Готові кекси остудити, посипати цукровою пудрою і подати до столу.
    Приємного апетиту!

  • Ці коржі такі повітряні, пишні коржі хоббіти подають на стіл з жару з золотавим медом або джемом. Від такої смакоти день стане веселіше і яскравіше.
    Інгредієнти:
    На 13 коржів:
    240 г непросіяного борошна
    1 1/2 ч. ложки розпушувача
    1/2 ч. ложки питної соди
    1/2 ч. ложки солі
    60 г вершкового масла або маргарину
    175 мл кефіру або кислого молока
    Інструкції:
    1. Нагрійте духовку до 230С. У великій мисці змішайте борошно і наступні 3 інгредієнта. Порубайте масло і борошно до стану великих крихт.
    2. Додайте кефір. Швидко перемішайте тісто. Покладіть його на стіл, злегка посипати борошном, добре вимісіть. Розкачайте тісто качалкою до товщини 2 см.
    3. Круглої виїмкою для тесту діаметром 5 см виріжте коржики. Зберіть обрізки тесту. Розкачайте його і виріжте нові коржики.
    коржика Покладіть на змазане жиром деко на відстані 2-3 см один від одного. Печіть 12-14 хвилин, поки коржі трохи не зарум'яняться. Подавайте на стіл теплими.

  • У цьому пирозі розсипчасте пісочне тісто основи поєднується з м'якою солодкуватої начинкою. Маскарпоне не перебиває смак гарбуза, а лише додає кремовости. Додавання суміші спецій - мускатного горіха, кориці, імбиру і ванілі - робить пиріг ароматнішою.
    Інгредієнти
    для тіста:
    борошно - 290г; вершкове масло - 60г; цукор - 100г; яйце - 1 шт.; сіль - 1/2 ч.л.; вода - 1 ст.л.;
    для начинки: гарбуз - 1 кг; цукор - 200г; яйце - 2 шт.; сир маскарпоне - 250г; мускатний горіх, кориця, імбир, ванільна есенція - за смаком.
    Гарбуз розрізати, вичистити насіння і укласти зрізом вниз на деко (деко застелити пекарської папером).
    Запікати до готовності при 180 С. Коли м'якоть гарбуза пропечеться і стане м'якою, зняти з ще гарячої гарбуза шкірку, м ’ якоть перекласти в миску, в якій будете робити начинку.
    Поки гарбуз остигає, приготувати пісочне тісто для основи пирога. Охолоджене масло нарізати маленькими кубиками, покласти в миску з борошном. Борошно попередньо змішати з сіллю.
    Руками (або в процесорі) перетерти масло з борошном в крихту. Додати яйце, воду і вимісити тісто. Скачати тісто в кулю, обернути плівкою і поставити в холодильник приблизно на 30 хвилин.
    На столі розстелити харчову плівку, покласти на неї охолоджене тісто і розкачати пласт товщиною 5-7 мм.
    За допомогою плівки перекласти тісто в припудрену борошном жароміцну форму. Притиснути тісто до ботикам, зрізати надлишок. Поставити на 15 хвилин в розігрітій до 180 С духовку.
    Для начинки розім'яти гарбузову м'якоть вилкою, додати цукор і збити міксером. Додати яйця і спеції, розмішати.
    Перекласти в миску з начинкою маскарпоне і ще раз збити міксером. Начинка готова.
    Розподілити начинку по поверхні тіста і запікати при 180 З близько години. Готовий пиріг.
    Автор: Олена Покровська

  • Гужеры - це заварні булочки з різними добавками. А вирішила приготувати для гужеров начинку з вершкового крему з підкопченої сьомгою і огірком (свіжим, але можна маринованою). Вийшла закуска, яка не тільки добре виглядає на столі, але і просто смачно.
    для тіста:
    вода (або молоко) - 250 мл;
    вершкове масло - 100г;
    борошно - 160г;
    яйце - 5 шт.;
    сир (Эмменталер) - 160г;
    сіль морська) - 1 ч.л.;
    мускатний горіх,
    чорний перець - за смаком;
    для прикраси:
    кунжут (світлий) - 1-2 ч.л.;
    для начинки:
    сьомга (підкопчений) - 300г;
    вершковий сир (філадельфія) - 500 мл;
    огірок (свіжий або маринований) - 1 шт.;
    кріп - за смаком;
    желатин – 14г;
    сіль - 1/2-1 ч.л.
    Філе підкопченої червоної риби нарізати дрібними шматочками. Кропу вимити, обсушити на рушник і дрібно посікти. З огірка зрізати шкірку, вирізати насіння і натерти на крупній тертці. Віджати з тертих огірків сік.
    Для начинки желатин насипати в миску, додати кілька ложок холодної води (або огірковий сік) і залишити приблизно на 30 хвилин.
    Змішати вершковий сир, рибу і кріп. Додати приблизно 1/2 чайної ложки дрібної солі.
    Миску з желатином перенести на водяну баню, дочекатися, коли желатин розплавитися (не кип'ятити!) і цівкою, помішуючи додати в рибну суміш. Прибрати миску з начинкою в холодильник на 30-60 хвилин, щоб начинка загусла.
    У кожної заварний булочки зрізати верхівку.
    Наповнити гужеры начинкою (по 1-2 ч.л.), накрити зрізаною верхівкою і сервірувати на тарілі. Закуска готова.
    Автор: Олена Покровська