Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
-
На мій погляд, цибуля-порей - справжня гастрономічна перлина, дуже різносторонній, але чому-то дуже недооцінений у нас овоч. Чому я так вважаю? А ви порівняйте, як популярні в народі страви з кабачків і, скажімо, порей на грилі, шикарне і дуже просте страву.
Що ж, приймемо це як даність і приготуємо оладки з цибулею-пореєм трохи адаптованого рецептом Йотама Оттоленги (надто мене його карамелізований фенхель зачепив): свіжо, пряно, незвично. Смачно, одним словом.
Оладки з цибулею-пореєм
2 порції
1-2 стебла лука-порею
1 цибуля-шалот
1/2 перчика чилі
кілька гілочок петрушки
1 ч.л. насіння коріандру
1 ч.л. зіри
1/2 ч.л. куркуми
1/2 ч.л. кориці
1/2 ч.л. цукру
1/2 ч.л. солі
1 яєчний білок
100 р. борошна
1/2 ст.л. розпушувача
1 яйце
120 мл молока
40 г вершкового масла
оливкова олія
для соусу:
100 р. йогурту
100 р. густої сметани
2 зубчики часнику
2 ст.л. соку лимона
3 ст.л. маслинові масла
1/2 ч.л. солі
кілька гілочок петрушки і кінзи
З'єднаєте в блендері йогурт, сметану і інші інгредієнти соусу, включаючи зелень петрушки і кінзи, і пробийте до однорідності. Цей соус нескладний, надає страві додаткової глибини, але при бажанні можна обійтися і звичайної сметаною.
Наріжте порей (тільки білу і світло-зелену частину) півкільцями товщиною близько 1,5-2 см., промийте під проточною водою, обсушіть і томіть разом з подрібненим шалотом на оливковій олії на середньому вогні, час від часу помішуючи, щоб цибуля не пригоріла.
Хвилин через 15, коли цибуля стане м'яким, зніміть сковороду з вогню, додайте дрібно нарізані чилі і петрушку, спеції (подрібнені або роздавлені в ступці), перемішайте і дайте охолонути.
Коли порей нудиться і пускає сльозу, купуючи смарагдовий відтінок, він прекрасний
В окремій мисці змішайте борошно, розпушувач, яйце, молоко і розтоплене масло і розмішайте, щоб отримати рідке тісто (при необхідності додайте трохи борошна або молока, щоб скорегувати його консистенцію).
білок Збийте до стійких піків, з'єднайте разом овочі, тісто і збитий білок і ніжно - щоб не пошкодити дорогоцінні повітряні пухирці - перемішайте.
Смажте оладки на рослинній олії, викладаючи по 2 ст.л. суміші на кожну, і перевертайте після того, як нижня сторона схопиться золотистої скоринкою. Подавайте, щедро сдобрив соусом або звичайною сметаною.
Фото і рецепт: Олексій Онєгін -
Інгредієнти:
Молоко - 260 мл
Олія рослинна - 80 мл
Яйце - 1 шт
Розпушувач тесту - 1 пач.
Кориця (мелена) - 1,5 ч. л.
Борошно - 240 г
Цукор - 130 г
Варення (в ідеалі з чорної смородини) - 4 ст. л.
Приготування:
Сухі сипучі продукти - борошно, 1/2 ч. л. кориці і порошок для випічки ретельно перемішати. Хто такий шкідливий і кориці не любить - то замініть іншим ароматизатором, але врахуйте, тоді у вас буде НЕ Берлінські Мафіни.
У мисці збити до легкої піни яйце, ввести 90 г цукру, рослинне масло і молоко - добре перемішати (трохи збити).
Суху суміш ввести в яично-масляно-молочну і перемішати лише до однорідності... Не треба старатися - ніякого фанатизму.
Піч гріємо до 180°, готуємо формочки... відкриваємо баночку з варенням.
В ідеалі варення із чорної смородини, але не було вдома, а в магазин вже не хотілося, одним словом.
Використовувала ананасовий власного приготування. І заповнюємо формочки так: - по 1 с. т. тесту у кожну форму; - по 1 ч. л. варення на тісто;
Залишок тесту розподілити по формах - тісто повинне повністю покривати варення.
У мене вистачило тесту як раз на 12 форм - ідеально розрахована кількість продуктів!
Залишок цукру (40 г) і кориці (1 ч. л.) змішати і посипати сумішшю мафіни.
Випікати - близько 20-25 хвилин. Стежте за процесом, не відходячи від грубки!
А тепер тим, кому з корицею несмачно, то замість сахарно-коричної посипання можна покрити охололи мафіни шоколадною глазур'ю і зверху присипати якими-небудь гламурненькими "викрутасами" або цукровою пудрою.
Все готово! Дуже смачно!
Фото і рецепт: Laralaram -
Інгредієнти:
120 г борошна пшеничного вищого сорту,
3 ст. л. вівсяних пластівців (м'яких),
2 яйця,
3 ст. л. сметани 20%-ної жирності,
1 щепот. солі,
10 г розпушувача,
2 ст. л. рослинного масла,
50 г цукру,
1 морква.
Приготування:
У мисці змішати цукор, борошно, сіль, розпушувач і вівсяні пластівці.
В іншій мисці змішати яйця, рослинне масло, сметану.
Додати терту моркву. І змішати всі у великій мисці.
Тісто розкласти по формах на 2/3 від обсягу. І поставити в розігріту до 230 градусів духовку на 10-12 хвилин.
Випікати до золотистої скориночки.
Вийняти і остудити. Подавати до столу.
Приємного апетиту! -
Клафуті - це класичний французький рецепт. Це чудовий пиріг з тіста, схожого на млинцеве. Саме з цієї причини його потрібно з'їдати відразу, поки він теплий. Тому я готую його, коли вдома гості, і його відразу з'їдять. Зате рецепт елементарний. Наприклад, скоротивши інгредієнти вдвічі, можна приготувати пиріг поменше.
Інгредієнти:
заморожена вишня - 1 кг;
ванільний цукор - 1 пакетик (10 г);
вершкове масло - 1 ст.л.;
яйця - 5 шт;
цукор - 7 ст.л.;
борошно - 1,5 склянки;
вершки - 450 мл;
молоко - 150 мл.
Ягоди попередньо розморозити і дати стекти соку через сито. Форму для випічки змастити вершковим маслом.
Розкласти у формі ягоди і посипати цукром.
У мисці збити міксером яйця з цукром пару-трійку хвилин.
Потім всипати борошно і перемішати.
Слідом вливаємо молоко і вершки, перемішуємо.
Якщо пиріг не будуть їсти діти, можна додати в тісто 1 ст.л. вишневого лікеру або коньяку.
Виливаємо тісто на ягоди і ставимо в розігрітій до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин. Як тільки пиріг зазолотится, виймаємо.
Багато ягід, він смачний і соковитий. Не намагайтеся перекласти його на блюдо, подавайте прямо у формі. Тому я печу в склі.
Дуже смачно з морозивом.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Барановська -
Мафіни на йогурті з додаванням крохмалю вийдуть легкі і повітряні. Вкраплення ягід журавлини додадуть цікаву кислинки.
Інгредієнти на 15-17 штук:
борошно пшеничне - 300 г;
крохмаль - 3 столові ложки;
розпушувач - 11 г (1 пакетик);
вершкове масло - 100 г;
рослинна олія - 50 мл;
яйця - 3 штуки;
цукровий пісок - 250 г;
йогурт - 200 г;
журавлина свіжа - 125 г;
цукрова пудра для прикраси.
Журавлину перебрати від лісових смітинок, промити, обсушити.
Розм'якшене масло розтерти з цукром, додати по одному яйця. Перемішати, додати йогурт, ще раз перемішати. Борошно, розпушувач, крохмаль змішати і просіяти.
В яєчну масу ввести половину порції борошна з крохмалем, перемішати з допомогою міксера, влити олію, знову перемішати і додати решту борошна з крохмалем. Тісто перемішати до однорідної, додати журавлину.
Акуратно перемішати тісто з журавлиною і розкласти по паперовим формах, заповнюючи їх на 2/3 висоти.
Піч у попередньо нагрітій до 180 градусів духовій шафі 25 хвилин. Гарячі мафіни з журавлиною вийняти з форми і охолодити на решітці.
Охолоджені кекси посипати цукровою пудрою і подати до чаю.
Фото і рецепт: Господиня -
Інгредієнти:
Тісто:
вершкове масло - 100 гр;
сир - 125 гр;
яйце - 1 шт;
сода, гашене оцтом - 1/2 ч.л.;
борошно - 1 склянка;
цукор - 2 ч.л.;
сіль - на кінчику ножа.
Начинка:
сир сулугуні - 350 гр;
сметана - 2 ст.л.;
яйце - 1 шт;
часник - 2 зубчики.
насправді сюди підійде будь-який сир, але якщо ви купуєте спеціально, беріть сулугуні або бринзу, вони найкраще в цьому брикеті. Також в начинку можете додати улюблену зелень, я часто роблю з кропом.
Трьох холодне вершкове масло на крупній тертці.
Додаємо сир і перемішуємо вилкою.
Вбиваємо яйце і знову перемішуємо. Потім додаємо гашене соду і втручається її в тісто.
Борошно просіваємо разом із сіллю й цукром в миску до "сухим" інгредієнтів.
Замішуємо тісто. Довго м'яти його не потрібно.
Займемося начинкою. Трьом сир на крупній тертці.
Потім перемішуємо з яйцем, а потім зі сметаною. Витискаємо туди часник і розмішуємо. Спробуйте на сіль. У випадку з сулугуні я ніколи не досаливаю, з бринзою тим більше, а з звичайним сиром буває.
Форму для випічки змащуємо рослинним маслом.
Тісто ділимо на 2 рівних шматка.
Трохи змоченими в холодній воді руками розподіляємо 1 шматок тіста по дну форми. Тісто дуже ніжна, тому вологі руки нам на допомогу.
Викладаємо начинку, рівномірно розподіляючи її.
З верхнім шаром тесту буде трохи складніше, тому що за начинку його важче розподіляти, ніж по твердому дно форми. Я на вазі між долоньок роблю максимально можливу млинець, кладу його в центр і підтягую краю.
Нічого страшного, якщо будуть дірки. Можете тим самим зайнятися на переверненої мисці з широким дном, наприклад, а потім перекласти на пиріг.
Ставимо в розігрітій до 180 градусів духовку на 25 хвилин.
Коли пиріг охолоне, можна різати.
до Речі, він дуже смачний, як теплий, так і холодний.
Фото і рецепт: Ольга -
Інгредієнти:
борошно - 250 р.
цукровий пісок - 100 г.
масло вершкове - 150 г.
яйця - 3 шт.
цедра і сік 1 апельсина
ванільний цукор - 2 ст. л.
розпушувач - 2 ч. л.
"п'яні" сухофрукти 4 ст. л. (заздалегідь замочені в коньяку сухофрукти)
Цедру апельсина натерти на крупній тертці. Віджати сік. В миску покласти шматочки масла і цукровий пісок.
Додати ванільний цукор. Гарненько все збити міксером. По одному додати яйця. Влити апельсиновий сік. Покласти цедру, розмішати. Всипати розпушувач. Додати борошно, перемішати.
В останню чергу покласти сухофрукти та перемішати. Форми для кексів змастити олією. Наповнити форми тестом на 3/4 висоти.
Поставити в розігріту до 200 градусів духовку, запікати 30 хвилин до готовності. Готові кекси остудити, посипати цукровою пудрою і подати до столу.
Приємного апетиту! -
Ці коржі такі повітряні, пишні коржі хоббіти подають на стіл з жару з золотавим медом або джемом. Від такої смакоти день стане веселіше і яскравіше.
Інгредієнти:
На 13 коржів:
240 г непросіяного борошна
1 1/2 ч. ложки розпушувача
1/2 ч. ложки питної соди
1/2 ч. ложки солі
60 г вершкового масла або маргарину
175 мл кефіру або кислого молока
Інструкції:
1. Нагрійте духовку до 230С. У великій мисці змішайте борошно і наступні 3 інгредієнта. Порубайте масло і борошно до стану великих крихт.
2. Додайте кефір. Швидко перемішайте тісто. Покладіть його на стіл, злегка посипати борошном, добре вимісіть. Розкачайте тісто качалкою до товщини 2 см.
3. Круглої виїмкою для тесту діаметром 5 см виріжте коржики. Зберіть обрізки тесту. Розкачайте його і виріжте нові коржики.
коржика Покладіть на змазане жиром деко на відстані 2-3 см один від одного. Печіть 12-14 хвилин, поки коржі трохи не зарум'яняться. Подавайте на стіл теплими. -
У цьому пирозі розсипчасте пісочне тісто основи поєднується з м'якою солодкуватої начинкою. Маскарпоне не перебиває смак гарбуза, а лише додає кремовости. Додавання суміші спецій - мускатного горіха, кориці, імбиру і ванілі - робить пиріг ароматнішою.
Інгредієнти
для тіста:
борошно - 290г; вершкове масло - 60г; цукор - 100г; яйце - 1 шт.; сіль - 1/2 ч.л.; вода - 1 ст.л.;
для начинки: гарбуз - 1 кг; цукор - 200г; яйце - 2 шт.; сир маскарпоне - 250г; мускатний горіх, кориця, імбир, ванільна есенція - за смаком.
Гарбуз розрізати, вичистити насіння і укласти зрізом вниз на деко (деко застелити пекарської папером).
Запікати до готовності при 180 С. Коли м'якоть гарбуза пропечеться і стане м'якою, зняти з ще гарячої гарбуза шкірку, м ’ якоть перекласти в миску, в якій будете робити начинку.
Поки гарбуз остигає, приготувати пісочне тісто для основи пирога. Охолоджене масло нарізати маленькими кубиками, покласти в миску з борошном. Борошно попередньо змішати з сіллю.
Руками (або в процесорі) перетерти масло з борошном в крихту. Додати яйце, воду і вимісити тісто. Скачати тісто в кулю, обернути плівкою і поставити в холодильник приблизно на 30 хвилин.
На столі розстелити харчову плівку, покласти на неї охолоджене тісто і розкачати пласт товщиною 5-7 мм.
За допомогою плівки перекласти тісто в припудрену борошном жароміцну форму. Притиснути тісто до ботикам, зрізати надлишок. Поставити на 15 хвилин в розігрітій до 180 С духовку.
Для начинки розім'яти гарбузову м'якоть вилкою, додати цукор і збити міксером. Додати яйця і спеції, розмішати.
Перекласти в миску з начинкою маскарпоне і ще раз збити міксером. Начинка готова.
Розподілити начинку по поверхні тіста і запікати при 180 З близько години. Готовий пиріг.
Автор: Олена Покровська -
Гужеры - це заварні булочки з різними добавками. А вирішила приготувати для гужеров начинку з вершкового крему з підкопченої сьомгою і огірком (свіжим, але можна маринованою). Вийшла закуска, яка не тільки добре виглядає на столі, але і просто смачно.
для тіста:
вода (або молоко) - 250 мл;
вершкове масло - 100г;
борошно - 160г;
яйце - 5 шт.;
сир (Эмменталер) - 160г;
сіль морська) - 1 ч.л.;
мускатний горіх,
чорний перець - за смаком;
для прикраси:
кунжут (світлий) - 1-2 ч.л.;
для начинки:
сьомга (підкопчений) - 300г;
вершковий сир (філадельфія) - 500 мл;
огірок (свіжий або маринований) - 1 шт.;
кріп - за смаком;
желатин – 14г;
сіль - 1/2-1 ч.л.
Філе підкопченої червоної риби нарізати дрібними шматочками. Кропу вимити, обсушити на рушник і дрібно посікти. З огірка зрізати шкірку, вирізати насіння і натерти на крупній тертці. Віджати з тертих огірків сік.
Для начинки желатин насипати в миску, додати кілька ложок холодної води (або огірковий сік) і залишити приблизно на 30 хвилин.
Змішати вершковий сир, рибу і кріп. Додати приблизно 1/2 чайної ложки дрібної солі.
Миску з желатином перенести на водяну баню, дочекатися, коли желатин розплавитися (не кип'ятити!) і цівкою, помішуючи додати в рибну суміш. Прибрати миску з начинкою в холодильник на 30-60 хвилин, щоб начинка загусла.
У кожної заварний булочки зрізати верхівку.
Наповнити гужеры начинкою (по 1-2 ч.л.), накрити зрізаною верхівкою і сервірувати на тарілі. Закуска готова.
Автор: Олена Покровська