Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Простенький, але неможливо смачний пиріг з бананами в імбирної карамелі. Рекомендую тим, хто ще ніколи не готував перевертишей, почати з цього. А є такі?
    Інгредієнти:
    Борошно - 1,5 склянки.
    Масло вершкове (100 гр для тіста, 50 гр для карамелі) - 150 г
    Яйце куряче - 1 шт
    Цукор (100 гр для карамелі, 2 ст.л. для тіста) - 100 г
    Сметана (або натуральний йогурт) - 125 г
    Розпушувач тесту - 1 ч. л.
    Сіль (щіпка)
    Банан - 4 шт
    Імбир (корінь, невеликий шматочок або 1-2 ч.л. порошку)
    Приготування:
    Додати просіяне борошно розпушувач, сіль, розм'якшене масло, цукор, яйце і сметану.
    Вимішуйте тісто, поки воно не стане гладким, однорідним, закрийте плівкою, поставте у холодильник на півгодини.
    За цей час якраз встигнемо приготувати карамель. Якщо у вас є сковорода, яку потім можна поставити в духовку, готуйте відразу в ній.
    Потім просто додасте зверху банани, тісто і в піч! Я готову карамель перелила у форму, де потім і пік мій банановий татен.
    Отже, розтопіть масло на сковороді, всипте цукор та готуйте, помішуючи, 5 хвилин, поки масло з цукром не перетворяться в золотистого кольору карамель.
    За 1-2 хвилини до того, як будете знімати карамель з вогню, додати тертий імбир. Не лякайтеся, якщо масло буде відділятися від цукру, так і треба.
    Швидко вилити готову карамель у форму і розрівняти лопаткою. Карамель застигає швидко, тому не позіхати!
    Розріжте банани вздовж і викладіть зрізом на карамель.
    Дістаємо тісто з холодильника, розгортаємо у корж, трохи більшу за розміром, ніж форма, і викладаємо її зверху на банани, підгинаючи всередину краю.
    Ставимо в гарячу духовку, випікаємо 35 хвилин при 200 градусів. Готовий пиріг витягнути, дати відпочити хвилин п'ять.
    І тільки потім акуратно перевертаємо на блюдо.
    Дуже рекомендую - дуже смачне тісто і ніжна начинка з легким ароматом імбиру! Теплий, тільки що з духовки - чудо, як хороший!
    Фото і рецепт: ларьок

  • Для цього кексу мені знадобився пакетик черемхового борошна. Кекс виходить шоколадного кольору, але особливий смак - черемховий. За бажанням в тісто можна додати молоті горіхи або родзинки.
    Інгредієнти:
    яйце - 4 шт.;
    цукор - 200г;
    вершкове масло - 200г;
    борошно (пшеничне) - 200г;
    черемхова борошно - 60г;
    ванільна есенція - 1 ч.л.;
    для глазурі:
    чорний шоколад - 50г;
    вершкове масло - 30г;
    для прикраси: горіхи.
    розм'якшене масло (кімнатної температури) додати цукор і збивати міксером до посветления.
    Додати яйця по одному, кожен раз збиваючи масло до однорідності.
    Тепер можна додати черемхове борошно і ванільну есенцію. Розмішати міксером до однорідності, додаючи пшеничне борошно.
    Форму для кексу змастити вершковим маслом і припудрити борошном. Перекласти тісто у форму і випікати в прогрітій до 170 С духовці близько 1 години. Готовність перевірте дерев зубочисткою.
    Для глазурі змішати на водяній бані масло і шматочки шоколаду. Полити шоколадною глазур'ю кекс і прикрасити горіхами.
    Автор: Олена Покровська

  • Інгредієнти:
    хлібопекарські дріжджі 1 пакетик (11 г)
    вода тепла 1/4 склянки
    мед 1-2 ст. л.
    сироватка 0,5-0,6 л
    яйце 1 шт.
    сіль за смаком
    оливкова олія 3 ст. л.
    борошно приблизно 0,5-0,6 кг (+/-)
    для начинки:
    моцарелла 1 упаковка (200 г)
    перець 1 шт.
    зелень петрушки або кінзи
    кунжут
    яйце для змащення
    У склянку налити теплою (але не гарячої!) води, висипати дріжджі. Дати постояти 15 хвилин і перемішати. В каструлю покласти мед. Влити теплу сироватку і розмішати в ній мед. Вбити яйце. Покласти сіль. Влити олію.
    Додати дріжджі, розмішати. Невеликими порціями вводимо борошно. Борошна потрібно стільки ,щоб у вас вийшло м'яке, пружне тісто, однорідної текстури, добре що відходить від рук. Сформувати з тіста кулю.
    Накрити рушником і поставити в тепле місце, щоб тісто збільшилася в 3-4 рази. Коли це відбудеться - "опустити" тісто з допомогою ножа, дати знову підійти і опустити, на третій підхід - можна приступати до здачі тесту.
    Розділити тісто на 2-3 порції, кожну розкачати в коло. Для того, щоб коло вийшов більш рівним, виріжте його по колу великий тарілки. Розрізати його на 8 трикутників. Перець дрібно нарізати, перекласти в миску.
    Додати дрібно нарізану зелень. Покласти тертий сир, перемішати, посолити. На товстий кінець трикутника покласти частина начинки. Скрутити тіста з начинкою в рогалик, як показано на фото.
    Перекласти булочки на деко, застелений пергаментом і змащений маслом. Змастити булочки яйцем. Посипати насінням кунжуту.
    Розігріти духовку до 200 градусів, поставити деко з булочками і випікати близько 30-35 хвилин до готовності. Подати рогалики до столу.
    Приємного апетиту!

  • Інгредієнти:
    2 яйця,
    200 мл молока 2.5%-ной жирності.,
    70 г борошна пшеничного вищого сорту,
    4 ст. л. олії,
    1/2 ч. л. розпушувача,
    200 г білих грибів,
    1 цибулина,
    50 г сиру,
    40 г вершкового масла,
    1 пучок кропу (зелень),
    сіль за смаком,
    перець за смаком.
    Приготування:
    Яйця збити з молоком.
    Додати 2 ст. ложки рослинної олії, сіль і борошно з розпушувачем. Замісити тісто, залишити на 20 хвилин.
    Спекти тонкі млинці.
    Дати млинцями охолонути.
    Гриби вимити і висушити.
    Нарізати кубиками гриби і цибулю. Обсмажити на рослинній олії 5-7 хвилин. Посолити і поперчити.
    Викласти невеликими порціями начинку на кожен млинець і загорнути трубочками.
    Форму змастити олією і викласти млинці.
    Додати зверху трохи розтоплене вершкове масло і посипати тертим сиром.
    Запекти в духовці 15 хвилин при температурі 180 градусів С.
    Посипати дрібно нашаткувати кропом. Розрізати на порції і подавати до столу зі сметаною.
    Приємного апетиту!

  • Одне із спогадів, які я привіз із Лігурії - запаморочливий запах, який лунає вранці з відкритих дверей пекарень, на прилавках яких, на самому видному місці, розкладена фокачча.
    Ця чудова корж, ароматна, із золотистою скоринкою та пористим м'якишем, може виконувати роль хліба, а може стати обідом сама по собі, і кожен лигуриец, само собою, упевнений, що найбільш правильну фокаччу печуть саме на його батьківщині.
    Вважається, що єдина допустима добавка до генуезької фокачче - це цибуля, але мені згадалися кущі з тонкими смарагдовими листочками, що удосталь ростуть на схилах лігурійських гір, і я вирішив приготувати фокаччу з розмарином.
    Фокачча
    4 порції
    для тесту
    330 р. борошна typo 00
    200 мл теплої води
    15 р. свіжих дріжджів
    1 ч.л. цукру
    1/2 ч.л. солі
    20 мл оливкової олії
    1 ст.л. маслинового масла
    1 ст.л. води
    велика морська сіль
    кілька гілочок розмарину
    У невеликій мисці змішайте теплу воду, цукор і дріжджі. Хвилин через 15 дріжджі облаштуються на новому місці і почнуть проявляти помітну оці активність - це буде означати, що пора акуратно перемішати воду з дріжджами, додати її до борошна, солі і оливковій олії і замісити еластичне тісто.
    Цей рецепт розрахований на випічку однієї коржі розміром з деко, так що якщо до вас ідуть гості - збільшити обсяг інгредієнтів пропорційно кількості споживачів.
    Коли як слід вимісіть тісто, скачайте його в тугий куля, накрийте миску рушником і поставте в тепле місце на годину або близько того, поки тісто не збільшиться в розмірах вдвічі.
    Викладіть тісто на присипану борошном поверхню, вибийте з нього повітря і розкачайте в прямокутник за формою дека. У цьому самому листі, выстланном вощеним папером або змащену маслом, тісто і слід залишити, накривши рушником і знову прибравши в тепле місце для ще одного підйому.
    Збийте ложку води з ложкою оливкової олії в емульсію і пензликом змастіть поверхню тіста отриманою сумішшю. Посипте фокаччу крупною сіллю, розкидайте зверху листки розмарину і пальцями зробіть поглиблення на тесті досить близько один до одного.
    Випікайте фокаччу при температурі 220 градусів близько 20 хвилин, розріжте на прямокутники і подавайте відразу ж на наступний день фокачча втратить і хрустку скоринку, і повітряну текстуру м'якушки.
    Фото і рецепт: Олексій Онєгін

  • Зараз починається сезон гарбуза і я хочу запропонувати вам рецепт незвичайного і дуже смачного лепешняку,яким я користуюся 2 роки. За смаком він дуже схожий на східну солодкість і те, що у складі є гарбуз, ніхто не здогадується. А ще у складі цього лепешняку немає борошна, яєць і масла.
    Інгредієнти:
    Гарбуз (натерта на дрібну терку) - 2 склянки;
    Кефір - 250 мл;
    Манна крупа - 1.5 склянки;
    Розпушувач - 1.5 ч.л.;
    Цукор (1 стакан для сиропу,0.5 скл. в тісто) - 1.5 склянки;
    Вода (для сиропу) - 0.5 склянки;
    Лимон (цедра в тісто,сік в сироп) - 1 шт;
    Кокосова стружка (для посипання) - 1 упак.;
    олія (для змащування форми) ;
    Все слід робити дуже швидко. Духовку відразу включити на 180 градусів, щоб вона нагрілася. Змішати всі інгредієнти - гарбуз, цукор, манку, розпушувач, кефір і лимонну цедру,добре перемішати і вилити у форму, змащену маслом.
    Манка не повинна набрякнути, інакше тісто буде дуже щільним і втратить легкість.
    Відправляємо в розігріту духовку на 40-45 хвилин.
    У цей час зваримо сироп.
    Для цього змішаємо воду,цукор і лимонний сік,доведемо до кипіння й будемо варити 3 минуты.Выключаем і дати охолонути.
    Готовність лепешняку перевіряємо дерев'яної лучиной.Заливаем гарячий манник холодним сиропом і посипаємо кокосовою стружкою.
    Нехай вас не лякає те, що манник буде плавати в сиропі,буквально через 30-40 хвилин він все вбере в себе і нам залишиться приготувати чай і насолоджуватися неймовірно смачною солодкістю.
    Приємного чаювання!
    Фото і рецепт: lakshmi

  • В морозилці завалялася упаковка листкового тесту? Це відмінний привід приготувати що-небудь неймовірно смачне і порадувати ароматною свіжою випічкою своїх домочадців! Я поділюся своїми улюбленими рецептами страв, основою для яких служить бездріжджове листкове тісто.
    Баклава (Пахлава)
    Баклава - це, мабуть, найпоширеніший десерт у східних країнах. Існує безліч різновидів і різних рецептів приготування це дуже смачної страви. Я поділюся своїм улюбленим рецептом.
    Він відрізняється легкістю і швидкістю в приготуванні, така баклава дуже улюблена своїми домашніми і дуже швидко з'їдається. Її головний недолік в тому, що вона дуже смачна і якщо ви стежите за фігурою, вам буде дуже складно встояти і не пригоститися парою шматочків!
    Для приготування нам знадобиться бездріжджове листкове тісто, волоські горіхи, мед, кориця і кардамон. Волоські горіхи потрібно дуже дрібно посікти, а потім змішати з невеликою кількістю кориці і кардамону. Начинка готова, тепер потрібно тонко листкове тісто розкачати. Чим тонше воно буде вище, тим більше шарів у вас вийде і тим, відповідно, буде смачніше і красивіше готова баклава.
    Розкачане тісто нарізаємо великими прямокутниками по формі листа, в якому буде випікатися баклава. Викладаємо туди тісто, чергуючи його шарами горіховою начинки, чим більше начинки, тим смачніше! Зверху накриваємо останнім прямокутником з листкового тіста і дуже акуратно нарізаємо нашу заготовку невеликими ромбиками, намагаючись не зачіпати ножем самий нижній шар.
    Відправляємо баклаву в розігріту духовку і чекаємо, поки вона підрум'яниться. Коли наша баклава придбає гарний золотистий відтінок, дістаємо її з духовки і дуже швидко, не дістаючи з листа, поки вона не охолола, поливаємо зверху медом по лініях розрізу. Не шкодуйте меду! Пам'ятайте, ми ж зовсім не додавали цукор, тому меду повинно бути достатньо, у мене йде близько 350 г меду на 500 г листкового тіста.
    Листкові булочки «равлики» з шоколадом
    Листкові булочки дуже швидко готуються і так само швидко з'їдаються. Щоб приготувати маленькі листкові булочки, наріжте нераскатанное листкове тісто невеликими прямокутними шматочками, приблизно два на п'ять сантиметрів. А тепер нам знадобиться плитка шоколаду. Можна використовувати будь-який шоколад, гіркий темний або молочний - як вам більше подобається. Поламаємо шоколадку на дрібні шматочки і загорнемо їх «равликами» у шматочки тіста. У кожен шматочок тіста я загортаю по 3-4 шматочка.
    Викладемо наших «равликів» на деко, трохи обсыплем зверху коричневим цукром і відправимо в заздалегідь нагріту духовку. Не кладіть булочки занадто близько один до одного, так як при випіканні вони небагато збільшаться в розмірах і можуть злипнутися. Як тільки булочки підрум'яняться, дістанемо їх з духовки й перекладемо в красиве блюдо або кошик. Щоб булочки довго залишалися м'якими і не підсохли, накрийте їх рушником, поки вони ще гарячі.
    Яблучний штрудель
    Листковий штрудель з яблуками, родзинками і горіхами - мій улюблений десерт. Для приготування нам знадобиться упаковка листкового тіста, одне сире яйце, чотири великих яблука, півсклянки коричневого цукру, трохи родзинок і мигдальні горіхи.
    Тісто потрібно тонко розкачати, яблука очистити від шкірки і сердцевинки і нарізати тонкими скибочками. Розкладаємо яблука на тесті, посипаємо цукром, родзинками і подрібненими горіхами. Акуратно звертаємо штрудель рулетом і змащуємо зверху збитим яйцем, щоб вийшла гарна золотиста скоринка.
    Зверху штрудель потрібно злегка наколоти вилкою і трохи посипати цукром - у вас вийде рум'яна карамельна скоринка. Відправляємо штрудель у розігріту духовку й випікаємо до готовності.
    Приємного апетиту!
    Автор: Вікторія Бєлкіна

  • Інгредієнти (на 12 шт):
    вершкове масло - 50 гр;
    цукор - 1/2 склянки;
    яйця - 2 шт;
    борошно - 1/2 склянки;
    розпушувач - 1 ч.л.;
    банани - 2-3 шт (залежно від розміру);
    темний шоколад - 1 плитка (90-100 гр);
    вершки 200 мл.
    Розм'якшене масло (його потрібно заздалегідь дістати з холодильника) змішуємо з цукром в мисці.
    Вбиваємо туди ж яйця, перемішуємо.
    Борошно просіваємо разом з розпушувачем прямо в ту ж миску. Знову перемішаємо.
    Банани пробиваємо блендером (можна розім'яти виделкою).
    Втручається банани в тісто.
    Формочки для мафінів застилаємо порційними папірцями або змащуємо пензликом з рослинним маслом.
    Наповнюємо формочки тестом. Дуже зручно використовувати ложку для морозива. Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку хвилин на 25 (стежимо).
    Поки мафіни дбають, зробимо глазур. Шоколад дрібно січемо ножем. Вершки ставимо на вогонь і розігріваємо, не даємо закипіти!
    гарячі вершки всипаємо шоколад і швидко, інтенсивно розмішуємо до однорідної маси.
    Готові мафіни акуратно вилучаємо з форм і зручним вам способом наносимо глазур. Я використовую кулінарний шприц.
    Якщо такого немає, можна взяти міцний пакет, зрізати кут, наповнити ганажем і нанести на маффін.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна

  • Інгредієнти:
    для тіста:
    борошно - 4 склянки
    холодна вода - 350 мл
    сіль - 1 ч. ложка
    для начинки:
    фарш - 250 р
    цибуля ріпчаста - 1 шт
    часник - 2-3 зубчики
    зелень
    бринза - 100 г
    сир - 100 г
    сіль, перець - за смаком
    рослинна олія
    Приготування:
    1. Робимо тісто: змішуємо борошно, сіль і воду, вимішуємо (я довірила своїй помічниці хлібопічці моделі). Дати тесту полежить хвилин 30.
    2. Розділити тісто на 4 частини, кожну скатуємо в кулю, який поливаємо рослинним маслом і робимо коржик. Складаємо коржі один на одного і залишаємо ще на 20 хвилин.
    3. У фарш додаємо дрібно порізані зелень, часник, цибуля. Солимо й перчимо, перемішуємо.
    4. Бринзу і сир натерти на крупній тертці, перемішуємо.
    5. Беремо коржик, розтягуємо її в різні боки, поки вона не стане прозорою. Складаємо тісто конвертом. Також чинимо з іншого коржем. На тривалу другу коржик кладемо складену обкладинкою, на яку кладемо фарш і потім сир. Звертаємо конвертом поверх начинки другу коржик. Це кладемо на розтягнуту третю корж і повторюємо так само: фарш - начинка - складаємо конвертом і т.д.
    6. Змащуємо пиріг рослинним маслом, яке додати дрібно порізані часник і зелень.
    7. Випікаємо в духовці при 200 гр. хвилин 40.
    Фото і рецепт: Lorchen

  • Інгредієнти:
    борошно пшеничне - 500 гр.
    яйця - 2 шт.
    олія для фритюру - 1 л
    пудра цукрова - 2 ст. ложки
    масло вершкове - 100 гр.
    дріжджі швидкодіючі - 10 г
    цукор - 1 ст. ложка
    жовток яєчний - 1 шт.
    тепле молоко - 1\\2 склянки
    ванільний цукор - 1 пакетик
    есенція мигдальний - 2-3 краплі
    джем полуничний або малиновий - 300 гр.
    сіль - 1 ч. ложка
    Приготування:
    Вершкове масло розтопити на слабкому вогні і охолодіть. Борошно просійте, змішайте з дріжджами, цукром, ванільним цукром і сіллю.
    Додайте мигдальну есенцію, яйця, жовтки, тепле молоко і розтоплене масло.
    Замісіть гладке тісто, накрийте його серветкою і поставити в тепле місце для бродіння на 20-30 хвилин.
    Тісто викладіть на дошку, посипану борошном, злегка обімніть, потім розкачати в пласт товщиною 1 см.
    З допомогою форми діаметром 7 см виріжте кружечки, накрийте їх серветкою і витримайте в теплому місці 15 хвилин.
    Невеликими порціями опускайте кружечки тесту в киплячу олію і смажте їх з обох боків до золотисто-коричневого кольору.
    Готові пончики виймайте шумівкою і викладайте на решітку, вистелену паперовим рушником.
    Коли з пончиків стече масло і вони охолонуть, за допомогою кулінарного шприца наповніть їх джемом.
    Готові пончики посипте цукровою пудрою та подавайте.
    Приємного апетиту!