Кулінарія

Цікаве та найсмачніше !

    
  • Яких тільки блінов я не перепробувала за своє життя: гречані, пшеничні, пшоняні, житні… Млинець з медом, з капустою, з варенням, з м'ясом, сиром… Але з усіх варіантів віддаю перевагу тільки млинці без начинки.
    Перед Масницею на кожній кухні господині придумують все нові і нові рецепти. Як готувати млинці, я знала з дитинства, але на практиці у мене ніколи не виходили хороші тонкі млинці. Перепробував безліч рецептів, я зупинилася на самому простому, без особливих премудростей.
    Для приготування млинців я беру:
    - молоко;
    - яйце - 3 шт;
    - борошно;
    - олія;
    - сіль, цукор;
    - ваніль (якщо збираюся готувати солодкі млинці);
    - сало (для змазування сковороди).
    Всі продукти я беру «на око». Як готувати млинці, не дотримуючись пропорцій? Спочатку я наливаю у високу миску або каструлю молоко.
    Потім додаю в нього яйце, ретельно перемішую суміш. Потроху сиплю цукор, до потрібного ступеня солодощі. Сіль додаю щепотками, поки мені не сподобається смак суміші.
    У готову суміш вводжу борошно. Розмішую міксером, щоб не залишилося грудок. Борошно досыпаю до тих пір, поки тісто не стане по консистенції нагадувати кефір. В останню чергу додаю пару ложок олії.
    Розігріту сковороду змащую шматочком сала, наколотым на вилку. Достатньо один раз пройтися салом по дну сковороди, і млинці не будуть до неї прилипати.
    Як пекти млинці? На добре розігріту і змащену смальцем сковорідку наливаємо тонким шаром тісто, злегка нахиляючи сковороду з боку в бік, щоб тісто рівномірно покрила всі дно. Обсмажуємо млинчик з одного боку. Готовність я визначаю за подрумянившимся краях млинці. Перевертаємо млинець, попередньо піднявши його по колу, щоб він легко відокремився від сковороди. Смажимо до готовності.
    Складаємо готові млинчики в стопочку, через кожні 5 млинців кладемо шматочок вершкового масла.
    Ще я дуже люблю млинці з додаванням вівсяного борошна. Як готувати млинці з додаванням вівсяної муки?
    Я беру практично ті ж продукти, що описані вище. Яєць вбиваю 5 штук. Причому, відділяю білки від жовтків. Жовтки вбиваю в молоко відразу. Додаю соду на кінчику ножа. Білки ставлю в холодильник, щоб вони були холодними, так як їх будемо збивати, а холодні білки збиваються в пишну піну.
    Пшеничне борошно розбавляю вівсяним борошном. Беру співвідношення борошна приблизно 1 до 1. Але все «на око», тому точно не скажу. Одне можу сказати точно - у мене жодного разу не вийшло більше одного млинця грудкою. З досвідом я просто перестала помічати, скільки і чого додаю. Все роблю машинально. Тісто готую трохи густіше, ніж для млинців з пшеничного борошна.
    Коли тісто вже готове, дістаю з холодильника білки. Збиваю їх міксером, поки вони не перетворяться в густу білу масу. Акуратно ложкою вводжу білки в тісто. Увага! Перемішувати тісто треба добре, але дуже акуратно, щоб білки не осіли.
    Смажу млинці з вівсяним борошном, змазуючи сковорідку рослинним маслом. Тісто наливаю більш товстим шаром, щоб млинці вийшли пишними.
    Дуже важливо! Для приготування млинців потрібна сковорода з товстим дном. Спеціальні електричні млинниці дуже зручні, тим не менше, краще сковорідки з чавуну для смаження блінов ще не придумали.
    Автор: Аліса Гришко

  • Інгредієнти
    * яйця - 2 штуки;
    * борошно пшеничне - 60 г;
    * манна крупа - 60 г;
    * цукровий пісок - 100 г;
    * вершкове масло - 100 г;
    * розпушувач - 2 чайні ложки;
    * кокосова стружка - 5 столових ложок.
    Розм'якшене масло розтерти з цукром. Додати яйця, перемішати до однорідного стану. В окремій мисці змішати борошно, манку і розпушувач, просіяти і додати в яєчну масу.
    Ретельно перемішати, додати 4 столові ложки кокосової стружки. Готове тісто розкласти по паперових формах, присипати що залишилася кокосовою стружкою.
    Випікати в попередньо нагрітій до 200 градусів духовці 25-30 хвилин.
    Важливе зауваження. Мафіни вийшли ніжні, смачні, несухие. Але тісто при випічці сильно не піднялося. Я заповнила формочки на половину, а треба було на 2/3 об'єму.
    Фото і рецепт: Господиня

  • Рецепт тесту один. Тільки кекс випікається у великій формі, а мафіни в невеликих порційних формах.
    Інгредієнти:
    * борошно пшеничне - 300 г;
    * йогурт фруктовий - 220 г;
    * цукровий пісок - 1 склянка;
    * вершкове масло - 100 г;
    * яйця - 3 штуки;
    * розпушувач - 2 чайні ложки;
    * різнокольорові сушені кубики ананаса - 150 г;
    * сушені фініки - 5 штук.
    Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури. У комбайні м'яке вершкове масло перемішати з цукром. Додати яйця по одному, кожен раз вимішуючи масу до однорідності.
    Потім влити йогурт і знову перемішати. Висипати просіяне борошно і розпушувач. Вимісити тісто до однорідності. Додати сушені кубики ананаса і дрібно нарізані сушені фініки, остаточно перемішати.
    Форму для випічки змастити маслом, посипати борошном і викласти тесто.Печь в попередньо нагрітій до 180 градусів духовій шафі 50 -60 хвилин. Остиглий кекс посипати цукровою пудрою.
    Також можна приготувати за цим рецептом мафіни.
    У цьому випадку тісто викласти в паперові формочки на 2/3 висоти і піч при 180 градусах 30 хвилин.
    Фото і рецепт: Господиня

  • Інгредієнти:
    * борошно 500 г
    * молоко або вершки 150-170 мл
    * цукровий пісок 200 г
    * розтоплене вершкове масло 100 г
    * яйця 2 шт.
    * терта цедра 1 лимона
    * сіль за смаком
    * розпушувач 4 ч. л. без верху
    * ванільний цукор і цукрова пудра
    Приготування:
    Висипаємо в миску просіяне борошно. Додаємо цукровий пісок. Вливаємо тепле молоко або вершки. Вливаємо розтоплене вершкове масло.
    Розбити яйця. Всипати терту цедру лимона. Додати сіль. Всипати розпушувач. Перекласти тісто у форму, змащену маслом, дати 30 хвилин постояти.
    Поставити форму з тістом в розігрітій до 180 градусів духовку, випікати 50 хвилин. Готовий пиріг вийняти з форми, посипати цукром або цукровою пудрою з ваніллю.
    Розрізати пиріг на шматки і подати до столу.
    Приємного апетиту.

  • Інгредієнти:
    * борошно пшеничне - 115 г;
    * молоко - 140 г;
    * яйця - 3 штуки;
    * розпушувач - 1 чайна ложка;
    * цукровий пісок - 1 столова ложка;
    * сіль щіпка.
    Відокремити жовтки від білків. Жовтки перемішати, додати борошно, цукор, розпушувач і молоко. Перемішати до однорідної маси.
    В іншій мисці збити білки з дрібкою солі до стійких пік. Обережно змішати білки з тістом. Готове тісто вийде повітряним.
    Добре розігріти пательню, змастити олією. За один раз на сковороді середнього розміру можна спекти 4 оладки. Налити ложкою тісто, сформувавши 4 гуртка, і смажити до утворення золотистої скоринки на середньому вогні.
    Кожну оладушку перевернути і аналогічно запекти із зворотного боку. Таким чином злякати все тісто.
    Автор: Господиня

  • Інгредієнти:
    * темний шоколад - 200 гр;
    * вершкове масло - 200 гр;
    * борошно - 4 ст.л. з гіркою;
    * розпушувач - 2 ч.л.;
    * какао - 6 ст.л.;
    * ванільний екстракт - 1 ч.л.;
    * яйця - 3 шт;
    * тростинний цукор - 1/3 склянки + 2 ст.л. для груш;
    * фундук - 70 гр.
    Чим більше буде відсоток вмісту какао в шоколаді - тим буде смачнішим! Не варто на цьому економити - і пиріг віддячить вам! Груші вибирайте неодмінно ароматні та міцні, не дерев'яні недоспілі звичайно, але і не м'які.
    При цьому вони повинні бути спілими - дуже від цього залежить кінцевий результат. Ванільний екстракт, як водиться, можете замінити ванільним цукром в тій же пропорції.
    Духовку розігріваємо до 170 градусів. Масло ріжемо на кубики. Шоколад ламаємо на шматочки.
    Розтоплюємо шоколад з маслом на водяній бані. Слідкуйте, щоб кипляча вода не діставала до дна миски з шоколадною масою.
    Коли маса стане гладенькою, знімаємо з "лазні" і даємо трохи охолонути.
    Тим часом розбиваємо в миску яйця і всипаємо цукор. Взбиваем.В іншій мисці перемішуємо інші сухі інгредієнти: борошно, розпушувач і какао.
    Змішуємо шоколадно-масляну суміш з сухими ингредиентами.Не лякайтеся - маса залишиться досить рідкої.
    Потім додаємо до неї збиті з цукром яйця. Перемішуємо лопаткою знизу вгору, щоб не розгубити повітря.
    Тісто помітно погустеет. Груші ріжемо навпіл, видалимо серцевину. Кладемо зрізом вниз на дошку й ріжемо на часточки віялом, не прорізаючи верхівку до кінця.
    Ви, звичайно, можете нарізати груші, як вам завгодно - мені подобається, як це потім виглядає в готовому брикеті.
    Змочуємо шматок паперу для випічки під краном і стряхиваем зайві краплі - цей хитрий прийом допомагає зберігати випічку сочной.Застилаем папером форму - у мене квадратна форма 26х26 см.
    Посипаємо рештою 2 ст.л. цукру і викладаємо груші. Можна класти зрізом вниз, можна зрізом вгору - як вам більше по душі, я роблю іноді так іноді так. Зверху виливаємо наше тісто.
    Горіхи подрібнюємо в блендері до стану дрібної крихти. Не перетворюйте в борошно! Посипаємо горішками зверху пиріг і відправляємо його в духовку.
    Випікаємо 40 хвилин. Горішки зверху зазолотятся, груші внизу за рахунок цукру закарамелизуются, а пиріг всередині буде м'яким і чудово шоколадним.
    Ріжемо на квадрати лопаткою і подаємо. Можна подавати з морозивом, але, на мій погляд, пиріг абсолютно самодостатній.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: Ольга Злобіна

  • Цей пиріг зроблений з кексового тесту. Він дуже смачний, соковитий, пишний і ароматний. Особливо смачні свіжоспечені хрусткі скоринки пирога, просочені вершковим маслом. Масло надає тесту розсипчастість. А ось сир після остигання зовсім не відчувається.
    СКЛАД:
    2 склянки борошна (320г), 150 г вершкового масла, 0,5 склянки цукру, 400 г сиру, 2 ч. ложки розпушувача, 1 ст. ложка лимонної цедри, 1/3 ч ложки солі, 100~150г родзинок
    У великій мисці розтопити 100 г вершкового масла. Всипати борошно, розпушувач, цукор, сіль. Розмішати за допомогою міксера до освіти жирних котів.
    Додати родзинки і натерту лимонну цедру. Перемішати ложкой.Положить сир і розмішати спочатку ложкою, а потім домісити руками.Должно вийти м'яке трохи липке тісто.
    Якщо сир занадто сухий і тісто не буде збиратися у кому, то додати трохи молока або сметани. Якщо сир вологий, то додати борошно.
    На дно форми d=22~24см покласти гурток паперу для выпечки.В маленькій мисці розтопити залишилися 50г вершкового масла.От тесту отщипывать шматочки і скачувати їх в кулі.
    Кожен шар вмочити з усіх сторін в масло і щільно викласти в форму.Оставшееся масло вилити зверху на пиріг.
    Духовку розігріти до t=200~220C. Поставити в неї форму з пирогом приблизно на 15 хвилин.
    Коли верх пирога почне зарумяниваться, накрити форму зверху листом фольги і допікати пиріг до готовності - ще 20~30 хвилин.
    Вийняти пиріг з духовки і залишити на 10~15 хвилин.
    Після цього вийняти пиріг з форми методом перекидання.

  • Якщо у вашій родині є ласуни, то сподіваюся, що їх порадують домашні сирні булочки, м'які, ароматні, припудрені цукровою пудрою і які довго не черствіють.
    Інгредієнти:
    * Сир - 250 р
    * Борошно пшеничне - 400-500 г
    * Масло вершкове - 100 г
    * Дріжджі (свіжі, якщо сухі - 3 ч.л.) - 40 г
    * Цукор - 3/4 склянки.
    * Яйце куряче - 1-2 шт
    * Цедра лимона - 1 ч. л.
    * Ванілін (або ванільний цукор за смаком)
    * Молоко - 0,5 склянки.
    * Сіль - 0,5 ч. л.
    * Цукрова пудра для посипання)
    Приготування:
    Як приготувати опару - ви знаєте. В теплому молоці розчинити дріжджі, цукор, додати пару ложок борошна і дати опарі піднятися.
    Сир бажано протерти через сито.
    Змішуємо сир, м'яке, розпусне масло, цукор, яйце, додати цедру лимона, ванільний цукор, добре розмішуємо і сполучаємо з опарою.
    Додаємо борошно і добре вимішуємо, місимо довго і терпляче, це гарантія гарною випічки. М'яке тісто, податливе, трошки липке, вимішати, підсипаємо потрошку борошна.
    Залишаємо тісто в теплому місці на підняття, один раз обминаем. Коли тісто добре підійшло, починаємо формувати булочки.
    Розбираємо тісто на булочки, надрізаємо, викладаємо на змащене деко. (Я встеляю харчову папір, деко чистий, і булочки відлітають).
    Даємо обов'язково булочкам підійти, як тільки вони стали пишними, відправляємо в розігріту духовку до 180 градусів. Готуємо до рум'янцю і стежимо, щоб їх не пересушити.
    Готові булочки змастити розтопленим маслом, посипати цукровою пудрою.
    Фото і рецепт: Людмила Новосьолова

  • Домашня випічка може бути простою і простої, але незмінно одне - вона завжди смачна, ніжна і апетитна.
    Народилася і виросла на Уралі, тому дороги мені спогади про шанежках, про цієї простої випічці, яка виручала багато господинь.
    Посудіть самі: набір продуктів для всіх доступний і мінімальний, а в результаті - мягонькие, пишні шаньги зі смачною начинкою та ситна задоволена родина.
    Шаньги і ватрушки - це зовсім не одне і те ж. Шаньги - це швидше пампушки-коржики з намазкой зверху, начинка найрізноманітніша, яка рівномірно розподілялася поверх тіста, поглиблення, як у ватрушках, не робилося, проте бувають же виключення з правил.
    Інгредієнти:
    * Борошно пшеничне - 400 г
    * Масло вершкове - 100 г
    * Сметана - 1 ст. л.
    * Яйце куряче (1 в тісто, 1 для змащування) - 2 шт
    * Дріжджі (свіжі або 1,5 ч.л. сухі) - 25 г
    * Цукор - 1 ст. л.
    * Вода (тепла) - 125 мл
    * Сіль - 1/2 ч. л.
    * Олія (для змащення)
    Приготування:
    Як приготувати пюре, сподіваюся, всі знають, але на всяк випадок напишу, випадки бувають різні... Почистимо і відваром 4 картоплини, воду злити, додати 3 ст.л. вершкові масла, розтовкти, підлити гарячого молока, знову потолкли, в кінці додати яйце. Для більшої ніжності пюре збити міксером, але не блендером.
    Робимо опару.
    В теплій, як парне молоко, воді розмішати дріжджі з цукром, додати 100 грам борошна, розмішати і залишити до підйому. Якщо дріжджі хороші, це відбудеться швидко, через 15-30 хв.
    Змішуємо м'яке вершкове масло, яйце, сметану, сіль, розмішуємо і сполучаємо з неї опарою. Додаємо поступово просіяне борошно.
    Замішуємо тісто. Місити треба довго, 10-15 хвилин, щоб тісто має киснем і було пишним, це гарантія гарною випічки. Думаємо про приємне і тільки про приємне, і місимо, місимо, місимо...
    Поміщаємо тісто у відповідну ємність, накриваємо, ставимо в тепле місце і даємо тесту піднятися пару раз і обминаем.
    Тісто у нас готове, добре підійшло. Змащуємо руки раст. маслом, відривати від тесту шматочки розміром з куряче яйце і формуємо руками коржі діаметром 10-15 см.
    -правильному начинку потрібно змастити зверху коржі, але начинка така смачна, і, порушуючи всі правила, я роблю невелике поглиблення в шаньге і впихиваю туди більше начинки, обмазую коржик зверху картоплею і викладаю шаньги на деко, устеленный кулінарної папером і змащений маслом.
    Шанежки ставимо на підняття, вони повинні піднятися, змащуємо їх сметаною або яйцем. Ставимо в духовку, прогріту до 170-180 градусів, до готовності. Готові шаньги змастити топленим маслом і на півгодини під рушник.
    Шанежки готові. Пишні, рум'яні, горяченькие з молоком та зі сметаною, ууууух!
    Фото і рецепт: Людмила Новосьолова

  • Дуже просте і смачне печиво з цитрусовим ароматом і ніжним смаком кукурудзяного борошна. Рецепт узятий мною на сайті hlebopechka. ru. Автору - подяку.
    Інгредієнти:
    Борошно пшеничне - 250 р
    Борошно кукурудзяне - 100 г
    Яйце - 3 шт
    Масло вершкове - 150 г
    Цукор - 100 г
    Ізюм - 100 г
    Розпушувач тесту - 10 г
    Цедра лимона (терта) - 1 шт
    Ванільний цукор - 10 г
    Приготування:
    У мисці змішати пшеничне і кукурудзяне борошно, розпушувач, ванілін і цедру. Масло (кімнатної температури) збити з цукром. З'єднати обидві суміші.
    Додати родзинки і замісити м'яке і не липке тісто. Кількість борошна напевно доведеться коригувати, тому мені довелося потроху додавати, щоб отримати тісто потрібної консистенції.
    Сформувати печиво у вигляді човників. Викласти на деко, покритий папером для випічки або силіконовий килимок.
    Випікати в заздалегідь розігрітій до 180С духовці, до рум ’ яного кольору ~ 20-25 хв.
    Посипати цукровою пудрою.
    Приємного апетиту!
    Фото і рецепт: inna_2107