Кулінарія
Цікаве та найсмачніше !
-
-
Яких тільки блінов я не перепробувала за своє життя: гречані, пшеничні, пшоняні, житні… Млинець з медом, з капустою, з варенням, з м'ясом, сиром… Але з усіх варіантів віддаю перевагу тільки млинці без начинки.
Перед Масницею на кожній кухні господині придумують все нові і нові рецепти. Як готувати млинці, я знала з дитинства, але на практиці у мене ніколи не виходили хороші тонкі млинці. Перепробував безліч рецептів, я зупинилася на самому простому, без особливих премудростей.
Для приготування млинців я беру:
- молоко;
- яйце - 3 шт;
- борошно;
- олія;
- сіль, цукор;
- ваніль (якщо збираюся готувати солодкі млинці);
- сало (для змазування сковороди).
Всі продукти я беру «на око». Як готувати млинці, не дотримуючись пропорцій? Спочатку я наливаю у високу миску або каструлю молоко.
Потім додаю в нього яйце, ретельно перемішую суміш. Потроху сиплю цукор, до потрібного ступеня солодощі. Сіль додаю щепотками, поки мені не сподобається смак суміші.
У готову суміш вводжу борошно. Розмішую міксером, щоб не залишилося грудок. Борошно досыпаю до тих пір, поки тісто не стане по консистенції нагадувати кефір. В останню чергу додаю пару ложок олії.
Розігріту сковороду змащую шматочком сала, наколотым на вилку. Достатньо один раз пройтися салом по дну сковороди, і млинці не будуть до неї прилипати.
Як пекти млинці? На добре розігріту і змащену смальцем сковорідку наливаємо тонким шаром тісто, злегка нахиляючи сковороду з боку в бік, щоб тісто рівномірно покрила всі дно. Обсмажуємо млинчик з одного боку. Готовність я визначаю за подрумянившимся краях млинці. Перевертаємо млинець, попередньо піднявши його по колу, щоб він легко відокремився від сковороди. Смажимо до готовності.
Складаємо готові млинчики в стопочку, через кожні 5 млинців кладемо шматочок вершкового масла.
Ще я дуже люблю млинці з додаванням вівсяного борошна. Як готувати млинці з додаванням вівсяної муки?
Я беру практично ті ж продукти, що описані вище. Яєць вбиваю 5 штук. Причому, відділяю білки від жовтків. Жовтки вбиваю в молоко відразу. Додаю соду на кінчику ножа. Білки ставлю в холодильник, щоб вони були холодними, так як їх будемо збивати, а холодні білки збиваються в пишну піну.
Пшеничне борошно розбавляю вівсяним борошном. Беру співвідношення борошна приблизно 1 до 1. Але все «на око», тому точно не скажу. Одне можу сказати точно - у мене жодного разу не вийшло більше одного млинця грудкою. З досвідом я просто перестала помічати, скільки і чого додаю. Все роблю машинально. Тісто готую трохи густіше, ніж для млинців з пшеничного борошна.
Коли тісто вже готове, дістаю з холодильника білки. Збиваю їх міксером, поки вони не перетворяться в густу білу масу. Акуратно ложкою вводжу білки в тісто. Увага! Перемішувати тісто треба добре, але дуже акуратно, щоб білки не осіли.
Смажу млинці з вівсяним борошном, змазуючи сковорідку рослинним маслом. Тісто наливаю більш товстим шаром, щоб млинці вийшли пишними.
Дуже важливо! Для приготування млинців потрібна сковорода з товстим дном. Спеціальні електричні млинниці дуже зручні, тим не менше, краще сковорідки з чавуну для смаження блінов ще не придумали.
Автор: Аліса Гришко -
Інгредієнти
* яйця - 2 штуки;
* борошно пшеничне - 60 г;
* манна крупа - 60 г;
* цукровий пісок - 100 г;
* вершкове масло - 100 г;
* розпушувач - 2 чайні ложки;
* кокосова стружка - 5 столових ложок.
Розм'якшене масло розтерти з цукром. Додати яйця, перемішати до однорідного стану. В окремій мисці змішати борошно, манку і розпушувач, просіяти і додати в яєчну масу.
Ретельно перемішати, додати 4 столові ложки кокосової стружки. Готове тісто розкласти по паперових формах, присипати що залишилася кокосовою стружкою.
Випікати в попередньо нагрітій до 200 градусів духовці 25-30 хвилин.
Важливе зауваження. Мафіни вийшли ніжні, смачні, несухие. Але тісто при випічці сильно не піднялося. Я заповнила формочки на половину, а треба було на 2/3 об'єму.
Фото і рецепт: Господиня -
Рецепт тесту один. Тільки кекс випікається у великій формі, а мафіни в невеликих порційних формах.
Інгредієнти:
* борошно пшеничне - 300 г;
* йогурт фруктовий - 220 г;
* цукровий пісок - 1 склянка;
* вершкове масло - 100 г;
* яйця - 3 штуки;
* розпушувач - 2 чайні ложки;
* різнокольорові сушені кубики ананаса - 150 г;
* сушені фініки - 5 штук.
Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури. У комбайні м'яке вершкове масло перемішати з цукром. Додати яйця по одному, кожен раз вимішуючи масу до однорідності.
Потім влити йогурт і знову перемішати. Висипати просіяне борошно і розпушувач. Вимісити тісто до однорідності. Додати сушені кубики ананаса і дрібно нарізані сушені фініки, остаточно перемішати.
Форму для випічки змастити маслом, посипати борошном і викласти тесто.Печь в попередньо нагрітій до 180 градусів духовій шафі 50 -60 хвилин. Остиглий кекс посипати цукровою пудрою.
Також можна приготувати за цим рецептом мафіни.
У цьому випадку тісто викласти в паперові формочки на 2/3 висоти і піч при 180 градусах 30 хвилин.
Фото і рецепт: Господиня -
Інгредієнти:
* борошно 500 г
* молоко або вершки 150-170 мл
* цукровий пісок 200 г
* розтоплене вершкове масло 100 г
* яйця 2 шт.
* терта цедра 1 лимона
* сіль за смаком
* розпушувач 4 ч. л. без верху
* ванільний цукор і цукрова пудра
Приготування:
Висипаємо в миску просіяне борошно. Додаємо цукровий пісок. Вливаємо тепле молоко або вершки. Вливаємо розтоплене вершкове масло.
Розбити яйця. Всипати терту цедру лимона. Додати сіль. Всипати розпушувач. Перекласти тісто у форму, змащену маслом, дати 30 хвилин постояти.
Поставити форму з тістом в розігрітій до 180 градусів духовку, випікати 50 хвилин. Готовий пиріг вийняти з форми, посипати цукром або цукровою пудрою з ваніллю.
Розрізати пиріг на шматки і подати до столу.
Приємного апетиту. -
Інгредієнти:
* борошно пшеничне - 115 г;
* молоко - 140 г;
* яйця - 3 штуки;
* розпушувач - 1 чайна ложка;
* цукровий пісок - 1 столова ложка;
* сіль щіпка.
Відокремити жовтки від білків. Жовтки перемішати, додати борошно, цукор, розпушувач і молоко. Перемішати до однорідної маси.
В іншій мисці збити білки з дрібкою солі до стійких пік. Обережно змішати білки з тістом. Готове тісто вийде повітряним.
Добре розігріти пательню, змастити олією. За один раз на сковороді середнього розміру можна спекти 4 оладки. Налити ложкою тісто, сформувавши 4 гуртка, і смажити до утворення золотистої скоринки на середньому вогні.
Кожну оладушку перевернути і аналогічно запекти із зворотного боку. Таким чином злякати все тісто.
Автор: Господиня -
Інгредієнти:
* темний шоколад - 200 гр;
* вершкове масло - 200 гр;
* борошно - 4 ст.л. з гіркою;
* розпушувач - 2 ч.л.;
* какао - 6 ст.л.;
* ванільний екстракт - 1 ч.л.;
* яйця - 3 шт;
* тростинний цукор - 1/3 склянки + 2 ст.л. для груш;
* фундук - 70 гр.
Чим більше буде відсоток вмісту какао в шоколаді - тим буде смачнішим! Не варто на цьому економити - і пиріг віддячить вам! Груші вибирайте неодмінно ароматні та міцні, не дерев'яні недоспілі звичайно, але і не м'які.
При цьому вони повинні бути спілими - дуже від цього залежить кінцевий результат. Ванільний екстракт, як водиться, можете замінити ванільним цукром в тій же пропорції.
Духовку розігріваємо до 170 градусів. Масло ріжемо на кубики. Шоколад ламаємо на шматочки.
Розтоплюємо шоколад з маслом на водяній бані. Слідкуйте, щоб кипляча вода не діставала до дна миски з шоколадною масою.
Коли маса стане гладенькою, знімаємо з "лазні" і даємо трохи охолонути.
Тим часом розбиваємо в миску яйця і всипаємо цукор. Взбиваем.В іншій мисці перемішуємо інші сухі інгредієнти: борошно, розпушувач і какао.
Змішуємо шоколадно-масляну суміш з сухими ингредиентами.Не лякайтеся - маса залишиться досить рідкої.
Потім додаємо до неї збиті з цукром яйця. Перемішуємо лопаткою знизу вгору, щоб не розгубити повітря.
Тісто помітно погустеет. Груші ріжемо навпіл, видалимо серцевину. Кладемо зрізом вниз на дошку й ріжемо на часточки віялом, не прорізаючи верхівку до кінця.
Ви, звичайно, можете нарізати груші, як вам завгодно - мені подобається, як це потім виглядає в готовому брикеті.
Змочуємо шматок паперу для випічки під краном і стряхиваем зайві краплі - цей хитрий прийом допомагає зберігати випічку сочной.Застилаем папером форму - у мене квадратна форма 26х26 см.
Посипаємо рештою 2 ст.л. цукру і викладаємо груші. Можна класти зрізом вниз, можна зрізом вгору - як вам більше по душі, я роблю іноді так іноді так. Зверху виливаємо наше тісто.
Горіхи подрібнюємо в блендері до стану дрібної крихти. Не перетворюйте в борошно! Посипаємо горішками зверху пиріг і відправляємо його в духовку.
Випікаємо 40 хвилин. Горішки зверху зазолотятся, груші внизу за рахунок цукру закарамелизуются, а пиріг всередині буде м'яким і чудово шоколадним.
Ріжемо на квадрати лопаткою і подаємо. Можна подавати з морозивом, але, на мій погляд, пиріг абсолютно самодостатній.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: Ольга Злобіна -
Цей пиріг зроблений з кексового тесту. Він дуже смачний, соковитий, пишний і ароматний. Особливо смачні свіжоспечені хрусткі скоринки пирога, просочені вершковим маслом. Масло надає тесту розсипчастість. А ось сир після остигання зовсім не відчувається.
СКЛАД:
2 склянки борошна (320г), 150 г вершкового масла, 0,5 склянки цукру, 400 г сиру, 2 ч. ложки розпушувача, 1 ст. ложка лимонної цедри, 1/3 ч ложки солі, 100~150г родзинок
У великій мисці розтопити 100 г вершкового масла. Всипати борошно, розпушувач, цукор, сіль. Розмішати за допомогою міксера до освіти жирних котів.
Додати родзинки і натерту лимонну цедру. Перемішати ложкой.Положить сир і розмішати спочатку ложкою, а потім домісити руками.Должно вийти м'яке трохи липке тісто.
Якщо сир занадто сухий і тісто не буде збиратися у кому, то додати трохи молока або сметани. Якщо сир вологий, то додати борошно.
На дно форми d=22~24см покласти гурток паперу для выпечки.В маленькій мисці розтопити залишилися 50г вершкового масла.От тесту отщипывать шматочки і скачувати їх в кулі.
Кожен шар вмочити з усіх сторін в масло і щільно викласти в форму.Оставшееся масло вилити зверху на пиріг.
Духовку розігріти до t=200~220C. Поставити в неї форму з пирогом приблизно на 15 хвилин.
Коли верх пирога почне зарумяниваться, накрити форму зверху листом фольги і допікати пиріг до готовності - ще 20~30 хвилин.
Вийняти пиріг з духовки і залишити на 10~15 хвилин.
Після цього вийняти пиріг з форми методом перекидання. -
Якщо у вашій родині є ласуни, то сподіваюся, що їх порадують домашні сирні булочки, м'які, ароматні, припудрені цукровою пудрою і які довго не черствіють.
Інгредієнти:
* Сир - 250 р
* Борошно пшеничне - 400-500 г
* Масло вершкове - 100 г
* Дріжджі (свіжі, якщо сухі - 3 ч.л.) - 40 г
* Цукор - 3/4 склянки.
* Яйце куряче - 1-2 шт
* Цедра лимона - 1 ч. л.
* Ванілін (або ванільний цукор за смаком)
* Молоко - 0,5 склянки.
* Сіль - 0,5 ч. л.
* Цукрова пудра для посипання)
Приготування:
Як приготувати опару - ви знаєте. В теплому молоці розчинити дріжджі, цукор, додати пару ложок борошна і дати опарі піднятися.
Сир бажано протерти через сито.
Змішуємо сир, м'яке, розпусне масло, цукор, яйце, додати цедру лимона, ванільний цукор, добре розмішуємо і сполучаємо з опарою.
Додаємо борошно і добре вимішуємо, місимо довго і терпляче, це гарантія гарною випічки. М'яке тісто, податливе, трошки липке, вимішати, підсипаємо потрошку борошна.
Залишаємо тісто в теплому місці на підняття, один раз обминаем. Коли тісто добре підійшло, починаємо формувати булочки.
Розбираємо тісто на булочки, надрізаємо, викладаємо на змащене деко. (Я встеляю харчову папір, деко чистий, і булочки відлітають).
Даємо обов'язково булочкам підійти, як тільки вони стали пишними, відправляємо в розігріту духовку до 180 градусів. Готуємо до рум'янцю і стежимо, щоб їх не пересушити.
Готові булочки змастити розтопленим маслом, посипати цукровою пудрою.
Фото і рецепт: Людмила Новосьолова -
Домашня випічка може бути простою і простої, але незмінно одне - вона завжди смачна, ніжна і апетитна.
Народилася і виросла на Уралі, тому дороги мені спогади про шанежках, про цієї простої випічці, яка виручала багато господинь.
Посудіть самі: набір продуктів для всіх доступний і мінімальний, а в результаті - мягонькие, пишні шаньги зі смачною начинкою та ситна задоволена родина.
Шаньги і ватрушки - це зовсім не одне і те ж. Шаньги - це швидше пампушки-коржики з намазкой зверху, начинка найрізноманітніша, яка рівномірно розподілялася поверх тіста, поглиблення, як у ватрушках, не робилося, проте бувають же виключення з правил.
Інгредієнти:
* Борошно пшеничне - 400 г
* Масло вершкове - 100 г
* Сметана - 1 ст. л.
* Яйце куряче (1 в тісто, 1 для змащування) - 2 шт
* Дріжджі (свіжі або 1,5 ч.л. сухі) - 25 г
* Цукор - 1 ст. л.
* Вода (тепла) - 125 мл
* Сіль - 1/2 ч. л.
* Олія (для змащення)
Приготування:
Як приготувати пюре, сподіваюся, всі знають, але на всяк випадок напишу, випадки бувають різні... Почистимо і відваром 4 картоплини, воду злити, додати 3 ст.л. вершкові масла, розтовкти, підлити гарячого молока, знову потолкли, в кінці додати яйце. Для більшої ніжності пюре збити міксером, але не блендером.
Робимо опару.
В теплій, як парне молоко, воді розмішати дріжджі з цукром, додати 100 грам борошна, розмішати і залишити до підйому. Якщо дріжджі хороші, це відбудеться швидко, через 15-30 хв.
Змішуємо м'яке вершкове масло, яйце, сметану, сіль, розмішуємо і сполучаємо з неї опарою. Додаємо поступово просіяне борошно.
Замішуємо тісто. Місити треба довго, 10-15 хвилин, щоб тісто має киснем і було пишним, це гарантія гарною випічки. Думаємо про приємне і тільки про приємне, і місимо, місимо, місимо...
Поміщаємо тісто у відповідну ємність, накриваємо, ставимо в тепле місце і даємо тесту піднятися пару раз і обминаем.
Тісто у нас готове, добре підійшло. Змащуємо руки раст. маслом, відривати від тесту шматочки розміром з куряче яйце і формуємо руками коржі діаметром 10-15 см.
-правильному начинку потрібно змастити зверху коржі, але начинка така смачна, і, порушуючи всі правила, я роблю невелике поглиблення в шаньге і впихиваю туди більше начинки, обмазую коржик зверху картоплею і викладаю шаньги на деко, устеленный кулінарної папером і змащений маслом.
Шанежки ставимо на підняття, вони повинні піднятися, змащуємо їх сметаною або яйцем. Ставимо в духовку, прогріту до 170-180 градусів, до готовності. Готові шаньги змастити топленим маслом і на півгодини під рушник.
Шанежки готові. Пишні, рум'яні, горяченькие з молоком та зі сметаною, ууууух!
Фото і рецепт: Людмила Новосьолова -
Дуже просте і смачне печиво з цитрусовим ароматом і ніжним смаком кукурудзяного борошна. Рецепт узятий мною на сайті hlebopechka. ru. Автору - подяку.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне - 250 р
Борошно кукурудзяне - 100 г
Яйце - 3 шт
Масло вершкове - 150 г
Цукор - 100 г
Ізюм - 100 г
Розпушувач тесту - 10 г
Цедра лимона (терта) - 1 шт
Ванільний цукор - 10 г
Приготування:
У мисці змішати пшеничне і кукурудзяне борошно, розпушувач, ванілін і цедру. Масло (кімнатної температури) збити з цукром. З'єднати обидві суміші.
Додати родзинки і замісити м'яке і не липке тісто. Кількість борошна напевно доведеться коригувати, тому мені довелося потроху додавати, щоб отримати тісто потрібної консистенції.
Сформувати печиво у вигляді човників. Викласти на деко, покритий папером для випічки або силіконовий килимок.
Випікати в заздалегідь розігрітій до 180С духовці, до рум ’ яного кольору ~ 20-25 хв.
Посипати цукровою пудрою.
Приємного апетиту!
Фото і рецепт: inna_2107